Передплата 2024 ВЗ

Виграли «золото» Олімпіади? На вашу честь — національне свято!

27 вересня на карибському острові Сент-Люсія уперше відзначать День Джулієн Альфред

На Олімпіаді-2024 у Парижі 23-річна бігунка Джулієн Альфред завоювала дві медалі – «золото» і «срібло». Фото AFP
На Олімпіаді-2024 у Парижі 23-річна бігунка Джулієн Альфред завоювала дві медалі – «золото» і «срібло». Фото AFP

На літній Олімпіаді-2024 у французькому Парижі 23-річна бігунка Джулієн Альфред завоювала дві медалі - «золото» на дистанції 100 метрів і «срібло» на 200-метрівці. Ці нагороди увійшли в історію Сент-Люсії. Хоча тамтешні спортсмени беруть участь в Іграх із 1996 року (Атланта, США), раніше жоден спортсмен із цієї маленької карибської країни на олімпійський п'єдестал не сходив.

Аби належно відзначити уні­кальні досягнення спринтерки, глава уряду Сент-Люсії (Малі Ан­тильські острови) оголосив, що тепер країна щороку відзнача­тиме нове національне свято — Julien Alfred Day. Уперше урочис­тості на честь чемпіонки й срібної призерки Олімпійських ігор відбу­дуться 27 вересня 2024-го.

На Іграх у Франції легкоатлет­ка зі Сент-Люсії спочатку заво­ювала золоту медаль на дистан­ції 100 метрів, подолавши її за 10,72 секунди (другою фінішува­ла представниця США Ша’Каррі Річардсон — 10,87). Це особистий рекорд Джулієн Альфред. А потім 23-річна спринтерка зі Сент-Люсії виграла «срібло» на 200-метрівці (22,08), поступившись лише аме­риканці Ґебріел Томас (21,83).

Після свого тріумфу в Парижі Джулієн Альфред брала участь у змаганнях легкоатлетичної Діа­мантової ліги, зокрема, висту­пала на її фінальному етапі у Брюсселі (Бельгія). 24 вересня спринтерка мала повернутися на рідний острів, де планували святкові заходи на її честь: уро­чистий трансфер із летовища до столиці острова, автопробі­ги, відкриття муралу із зобра­женням чемпіонки й призерки Олімпіади. Джулієн також мала відвідати школи, аби розпові­сти про свій тріумф у далекому Парижі…

А кульмінація відзначення найбільшого спортивного успіху 178-тисячної Сент-Люсії (входить до британської Співдружнос­ті Націй) відбудеться у п’ятницю, 27 вересня. За інформацією sportsmax. tv, Julien Alfred Day за­вершиться безкоштовним кон­цертом у Ґрос-Айлеті (на тамтеш­ній арені проводять футбольні й крикетні матчі). Перед концертом глядачів привітає національна ге­роїня Сент-Люсії - спринтерка Джулієн Альфред.

Схожі новини