Передплата 2024 ВЗ

Брехню Трампа про злочинність спростувала ФБР

За даними спецслужби, минулого року, порівняно з 2022-м, найтяжчих злочинів у США поменшало

Співробітники Департаменту поліції Нью-Йорка (NYPD) біля штаб-квартири ООН напередодні її Генеральної Асамблеї, що триває у місті.
Співробітники Департаменту поліції Нью-Йорка (NYPD) біля штаб-квартири ООН напередодні її Генеральної Асамблеї, що триває у місті.

Актуальні передвиборні рейтинги змушують кандидата в президенти США Дональда Трампа поширювати чергові неправдиві заявив. А ну як виборець «клюне» й повірить, і я наберу якісь бали?.. Виступаючи в Кіттеннінґу (Пенсильванія), кандидат від Республіканської партії заявив, що за президента Джо Байдена й віцепрезидентки Камали Гарріс злочинність у країні «сягнула захмарних висот».

«Тільки дурень може сказати, що рівень злочинності знизився», — зацитував Дональда Трампа американський телемовник NBC. Дурні на слова експрезидента США наразі не відреагували (принаймні, публічно), а от Федеральне бюро розслідувань (ФБР) заяву Трампа спростувало.

Як інформує ФБР, порівняно з 2022-м, минулого року найтяжчих злочинів у США поменшало. Зокрема, кількість убивств (навмисних і ненавмисних) знизилася аж на 11,6%: це найбільше падіння протягом року за останні два десятиліття. А зґвалтувань 2023-го, порівняно з 2022-м, поменшало на 9,4%. Знизила також кількість квартирних крадіжок — на 7,6%.

Загалом, минулого року рівень злочинності із застосуванням насильства знизився у США, порівняно з 2022-м, з 377,1 до 363,8 випадків на 100 тисяч населення, повідомили у ФБР. Майнових злочинів за цей період також поменшало — на 2,4%. За даними ФБР, 2024 року позитивна тенденція триває: за перші пів року загальна кількість злочинів у США впала.

«Американці зараз перебувають у більшій безпеці, ніж тоді, коли ми прийшли до влади, — відреагував на заяву Трампа президент США Байден. — Рівень насильницької злочинності близький до мінімуму за останні 50 років. І це не сталося просто так. Віцепрезидентка Гарріс і я інвестували в громадську безпеку та вжили заходів, аби зупинити незаконний потік зброї у наші громади».

Гарріс збільшила перевагу над Трампом

За результатами «свіжого» опитування Reuters та Ipsos, за кандидатку в президенти США від Демократичної партії, віцепрезидентку Камалу Гарріс мають намір голосувати 47% американських виборців. За її суперника, кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа, — 40%.

Опитування також дослідило ставлення виборців до окремих компетенцій двох кандидатів. Зокрема, на запитання, хто з них краще дасть раду з «економікою, безробіттям і робочими місцями», 43% виборців назвали Трампа, а 41% - Гарріс. Раніше Трамп у цьому аспекті мав значно більшу перевагу над Гарріс, а зараз, як бачимо, вони тут майже зрівнялися.

І нарешті, ситуація у swing states, тобто у «мінливих» штатах, де виборці можуть проголосувати і за демократа, і за республіканця. Практично, саме ці «штати, які коливаються» вирішать долю президентських виборів. Цього року таких штатів сім — Аризона, Вісконсин, Джорджія, Мічиґан, Невада, Пенсильванія і Північна Кароліна.

Як інформує Reuters, за даними опитування New York Times і Siena College, Трамп лідирує в Аризоні, Джорджії і Північній Кароліні, а Гарріс — у Вісконсині, Мічиґані, Неваді й Пенсильванії.

Якби вибори 5 листопада завершилися саме так, як прогнозує це опитування, то новою господаркою Білого дому стала би теперішня віцепрезидентка Камала Гарріс.

Схожі новини