Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Буду вимагати довічного ув’язнення для вбивці моєї мами!»

Заявила донька Ірини Фаріон, Софія Особа на пресконференції

Фото автора
Фото автора

— Сьогодні минає 57 день з дня жорстокого вбивства моєї мами, — заявила на пресконференції донька Ірина Фаріон Софія Особа. — Боремося за те, щоб справу про її вбивство довести й посадити усіх, хто причетний до цього. З огляду на відомі мені факти й докази, для вбивці мами я буду вимагати довічного ув’язнення.

Це вбивство було надзвичайно жорстоке, показове. Він знав, що робив, щоб вона моментально загинула на місці. І лікарі не мали жодного шансу її врятувати. Хоча боролися за її життя понад чотири години. Він її вбив. Але він не вбив її ідеї, не вбив її цінності. І не вбив велику любов українців до неї.

Мене обурює, що йому дозволяють у судових засіданнях брати участь онлайн. Він не приходить на суд… Не відчуває тиску суспільства. Він сидить в кріслі й дивиться через камеру. Не хочу, щоб так було наступного тижня, коли буде судове засідання…

Дякуємо народу України, який зібрав 25 тисяч підписів про присвоєння Героя України Ірині Фаріон…

Адвокатка Наталія Романик звернулась до журналістів з проханням «не робити фейкових новин, не шкодити в розслідуванні справи Ірини Фаріон, не вигадувати не існуючі сенсації…».

— Одне з Інтернет-видань на рівному місці вигадало новину, прочитавши ухвалу у реєстрі судових рішень, де було зазначено, що в сестри якоїсь там особи, не Особи, пані Софії, був знайдений якийсь пістолет, — каже Наталія Романик. — З цієї ухвали зробили фейкову новину (Обшук дійсно відбувся. За інформацією журналістки «ВЗ», до справи Зінченка він не має жодного відношення. — Авт.).

— Щодо розслідування справи… Своїм завданням бачу перекваліфікацію ч.1 ст. 115 КК України на ч.2, яка передбачає санкцію довічне позбавлення волі.

У таких справах призначається обов’язково судово-психіатрична експертиза. Щоб виключити неосудність особи. Така експертиза призначена — це амбулаторна судово-психіатрична експертиза, яка має встановити — був осудний, не був осудний. Розумів значення своїх дій. Міг ними керувати, чи не міг. З тих матеріалів, які я бачила, зрозуміло, що особа діяла продумано.

Якщо його визнають неосудним, то ми будемо наполягати на проведенні додаткової чи повторної експертизи для того, щоб усунути будь-які сумніви.

Журналісти поцікавились, чи може цю справу розглядати суд присяжних?

— Нас влаштовує справедливий суд, — зауважила адвокатка. — Ми на цей процес не можемо впливати. Суд присяжних в Україні — у процесі розвитку. Присяжні міняються. Наше суспільство ментально ще не готове до існування такого суду присяжних.

— Ми маємо знайти виконавців, — каже Софія Особа. — Знайти замовників. Добре, є підозрюваний… Але маємо зробити так, щоб та людина сіла довічно за це вбивство. Бо це було обдумане вбивство…

Справу про вбивство моєї мами ми доведемо до кінця. Чого б це не коштувало, скільки б не було подання до мене, що я йому щось не так сказала у суді…

— Чи ви впевнені, що стріляла саме та людина в капелюсі й в окулярах? — запитала я у Софії.

— У мене є таке відчуття, як у доньки… Коли я його (Зінченка) побачила, в мене таке відчуття, що це він. Така відповідь буде влаштовувати?

— Провина підозрюваного доводиться належними допустимими доказами, — продовжила відповідь адвокатка родини І.Фаріон. — Кримінально-процесуальний кодекс дає великий спектр можливостей. Це проведення допитів, наявність свідків, а свідки були. Свідки це не обов’язково очевидець, який безпосередньо бачив це вбивство… Це той, хто був поруч, хто зреагував на постріл, хто підбіг. Це теж свідки, їм відомі якісь факти, часові рамки.

Зрештою, існують фото і відео, де підозрюваний потрапляв на відеокамеру, буквально за лічені секунди до цього вбивства.

Були проведені слідчі експерименти, зокрема, за участі експертів з балістики. Є судово-медична експертиза. Результати слідчих дій і слідчих експериментів, експертиз, говорять про те, що дуже очевидно, дуже схоже, що саме особа в капелюсі вчинила цей постріл.

— Щодо замовників. Чи оголошені комусь підозри? — поцікавилися журналісти.

— Звідки ви взяли про замовників? Це те, що суспільство хоче чути, — каже Наталія Романик. — Я не сказала, що цього немає. Але не підтягуймо бажане за дійсне… Станом на сьогодні інформації про замовників немає.

— Ви думаєте, він робив це сам? — каже пані Софія. — Сумніваюсь… Тому всі, хто причетний до її вбивства, мають бути покарані.

— Чи ви діями правоохоронців задоволені?

— На цей час, так, — каже пані Софія.

— Правоохоронці, серед яких є і мої друзі, і просто знайомі по роботі, вважають це справою честі, — додала адвокатка. — Вони працюють майже цілодобово. Фахівці з кібербезпеки працюють цілими днями.

На пресконференцію також прийшов ієромонах-студит Юстин Бойко. Він розповів, що знав пані Ірину.

— Публічна увага до цієї справи є запорукою того, що ця справа не буде похованою, — каже Юстин Бойко. — Це дійсно справа честі для нашої правоохоронної системи, суддівської системи.

Я розумію недовіру суспільства до певних кроків. Але ми недовірою цю справу ніколи не виграємо, не розкриємо. Ми тільки допоможемо ворогу.
Хочу вам зачитати есемес, не вказуючи імені:

«Я прошу вас про молитву за В’ячеслава Зінченка, — пише людина побожна, не з нашої області. — Щоб Господь милосердний допоміг захистити невинного. Якщо на те Божа воля… Щоб знайти саме того, хто це вчинив. Влада хоче, щоб таким чином заховати злочин, який може бути політично вмотивований».

І такі листи непоодинокі. Бачу, що думка людей розмивається… Має бути комунікація між суспільством, яке хоче знати правду, правоохоронними органами, адвокатами, суддями…

— Як ви думаєте, яким є мотив? Можливо, особиста неприязнь, або російський слід, щоб розколоти суспільство? — запитую наостанок у Софії.

— В голову вбивці я залізти не можу. Мотив? Що відстоювала Ірина Фаріон? Захист мови, держави і нації. Вона є і має бути Героєм України. Хто вбивав усіх таких, як вона? І вбивають досі… Одна країна, ми всі мріємо, щоб вона зникла з лиця землі…

…У суді адвокатка родини Ірини Фаріон клопотатиме про продовження запобіжного заходу для підозрюваного — тримання під вартою.

Очевидно, щоби клопотати про перекваліфікацію статті про умисне вбивство, треба спочатку довести вину підозрюваного…

Схожі новини