Передплата 2024 ВЗ

У країні трудоголіків — чотириденний робочий тиждень?

Уряд Японії хоче запобігти «кароші» — смертям через перепрацювання. І сподівається, що працівники похилого віку відкладуть вихід на пенсію

Лише 30% молодих японців прагнуть дертися вгору службовими сходами. Для решти на першому місці – задоволення від роботи.
Лише 30% молодих японців прагнуть дертися вгору службовими сходами. Для решти на першому місці – задоволення від роботи.

Уряд Японії долучився до кампанії, яка агітує за запровадження «гнучких» робочих годин, обмеження понаднормової роботи, оплачувані відпустки й чотириденний робочий тиждень для працівників. Як зазначає AP, усе це — справжня революція для японців. Адже в їхній мові є навіть окреме слово, яким називають тих, хто помер через перепрацюваня, — «кароші».

Уперше японська влада ви­словила свою підтрим­ку скороченню робочого тижня ще три роки тому. Дея­кі японські компанії, зокрема зі швейної, фармацевтичної, елек­тронної і банківської галузей, уже пропонують співробітникам переходити на чотириденний робочий тиждень.

Але, попри агітацію японсько­го МОЗ, далі розмов справа на­разі не йде. На одному з під­приємств компанії Panasonic, інформує AP, право перейти на робочий тиждень із трьома ви­хідними мають понад 63 тисячі осіб. Але скористалися тим пра­вом лише… 150 працівників цієї фабрики.

Чому японці не поспішають брати на тижні три вихідні? Усе через укорінений у суспільстві стиль життя, що поєднує трудо­голізм та стоїцизм, і передбачає самопожертву працівника за­ради його працедавця. Чимало японців буквально живуть на ро­боті, роками працюючи понад­нормово й не вимагаючи за це грошей. Як наслідок, люди за­працьовуються аж до смерті…

За даними Білої книги «каро­ші», яку нещодавно оприлюднив уряд Японії, щороку в країні фік­сують щонаменше 54 смерті че­рез перепрацювання (найчасті­ше «кароші» йдуть із життя після серцевого нападу).

Агітація уряду за чотириден­ний робочий тиждень пов’язана не лише з бажанням запобіг­ти смертям через перепрацю­вання. У владі сподіваються, що, маючи три вихідні на тиждень, японці похилого віку довше за­лишатимуться на ринку праці, відкладаючи рішення про вихід на пенсію…

Для Японії це може бути рі­шенням. Адже через катастро­фічне падіння народжуваності й старіння суспільства працездат­не населення країни скоротить­ся 2065 року аж на 40% - з тепе­рішніх 74 до 45 мільйонів осіб.

А тим часом…

«В Японії, де для позначен­ня смерті від перепрацювання є спеціальний термін, «кароші», молоде покоління поступово ро­бить своїм пріоритетом баланс між роботою і особистим жит­тям, — констатує CNA. — «Пере­завантаження» після пандемії і зміни настроїв молодих пра­цівників змінюють невблаганну японську культуру праці, яку ви­значали тривалий робочий день, обов’язкові п’янки після роботи й жорстка ієрархія.

За даними недавнього опи­тування Japan Research Institute, лише 30% молодих японців вва­жають для себе важливим дер­тися вгору службовими сходами. Для решти ж японської молоді на першому місці задоволення від роботи й радість від плідної співпраці з іншими людьми. За даними уряду Японії, 2022 року лише 9% японців працювали по­над 60 годин на тиждень. 20 ро­ків тому таких працівників у Япо­нії було вдвічі більше".

Схожі новини