Передплата 2024 «Добрий господар»

Британія обмежила постачання зброї в Ізраїль

  • 03.09.2024, 12:45
  • 182

В уряді Великої Британії заявив, що призупиняє експорт певної зброї до Ізраїлю, бо є «явний ризик» того, країна, використовуючи її, може порушити міжнародне гуманітарне право

Сектор Гази. Фото із сайту ВВС
Сектор Гази. Фото із сайту ВВС

Міністр закордонних справ Британії Девід Леммі заявив, що рішення стосується приблизно 30 з 350 видів зброї, йдеться про ту, що «призначена для використання в поточному конфлікті в Газі». Зокрема, це запчастини для військових літаків, гелікоптерів і безпілотників, а також наземного озброєння.

Однак деталі, виготовлені у Великій Британії для винищувачів F-35, які Ізраїль використовує для ударів по цілях у Газі, не внесуть до заборони Великої Британії.

Девід Ламмі додав, що Велика Британія продовжує підтримувати право Ізраїлю на самооборону, а нововведення не означають ембарго на постачання зброї.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац у відповідь на рішення Британії заявив, що Ізраїль дотримується міжнародного права.

Виконавчий директор правозахисної організації Amnesty International у Великій Британії Саша Дешмух сказав, що заборони «занадто обмежені та пронизані лазівками».

За його словами уряд Британії «продовжує ризикувати співучастю у воєнних злочинах, апартеїді (політика расової дискримінації, сегрегації та гноблення) і можливому геноциді з боку ізраїльських сил у Газі»

На початку травня цього року США призупинили постачання боєприпасів до Ізраїлю. Тоді це був перший такий прецедент з моменту нападу палестинського руху ХАМАС на ізраїльську територію у жовтні 2023 року.

Схожі новини