Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чотириденний робочий тиждень? Уже ось-ось

Таку новацію можуть запровадити невдовзі у Польщі

Фото hcamag.com (ілюстративне).
Фото hcamag.com (ілюстративне).

Іще якихось пів століття тому в багатьох країнах світу працівники боролися з працедавцями за п’ятиденний робочий тиждень (тобто за те, аби мати вихідний не лише в неділю, а й суботу). І ось новий виток цієї боротьби: йдеться вже не п’ятиденний, а про чотириденний робочий тиждень.

Зокрема, такі новації можуть торкнутися ринку праці Польщі.

У польському міністерстві праці, інформує Infor, припускають, що революційне скорочення тривалості робочого тижня може стати реальністю вже за нинішнього уряду. Мовляв, питання лише в тому, який саме варіант буде обрано: запровадити чотириденний робочий тиждень або ж залишити п’ятиденний, але при цьому скоротити тривалість робочих днів.

«Майже напевно такі зміни відбудуться у Польщі вже до 2027 року, — повідомляє Infor. — Це обережна декларація польського міністерства праці, яке вже вивчає, чи насправді скорочення часу праці, особливо скорочення робочого тижня до чотирьох днів, підвищить продуктивність праці».

«Можна собі уявити 35-годинний робочий тиждень»

Чотириденний робочий тиждень означає, що для багатьох працівників вихідні починатимуться в четвер після роботи і триватимуть три дні. Хоча, можливо, працедавці матимуть певну свободу, вирішуючи, який саме день буде додатковим вихідним, ​​п'ятниця чи понеділок.

«Можна собі уявити обов’язковий 35-годинний робочий тиждень, скорочений на 5 годин — із нинішніх 40, — припускає Infor. — Але працедавець сам вирішуватиме, як цей тиждень детально організувати: чи буде він, наприклад, у формі 4-денного робочого тижня (три дні, понеділок-середа, по 9 робочих годин, і ще 8 годин праці у четвер), чи цей тиждень залишиться п’ятиденним, але по сім робочих годин щодня».

Infor наводить приклад польської компанії Herbapol, яка вирішила запровадити чотириденний робочий тиждень із початку 2025 року. Причина? У такий спосіб компанія хоче залучити найкращих фахівців.

За даними дослідження ClicMeeting, на яке посилається Infor, близько 70% польських працівників вважають, що набагато краще скоротити робочий тиждень на один день, а не час роботи у кожний з днів 5-денного робочого тижня.

Схожі новини