Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший урок у школах Львова провели ветерани, волонтери та громадські активісти

  • 02.09.2024, 20:18
  • 135

У Львові цього року на першому уроці школярі з ветеранами війни, волонтерами та громадськими активістами говорили про життєстійкість

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Про це повідомила Львівська міська рада.

Так, у школі № 23 уроки для дев’ятикласників та десятикласників проводив Валентин Осовський, колишній військовослужбовець, який брав участь у бойових діях у складі 103-ї бригади ТРО. Під час уроків «Не легко, але рухайся» ветеран розповів учням про себе, про те, як і де отримав поранення, поділився своїм досвідом життя з протезом та своїми правилами, які допомагають йому бути стійким до різних стресових умов. Школярі не лише слухали Валентина, а й ставили багато запитань і брали участь у розмові.

«Мені дуже сподобався урок. Я багато цікавого дізнався про протези, про ампутацію, бо це вперше я мав такий відвертий діалог з людиною, яка втратила ногу. Зараз, на жаль, людей з протезами в Україні стає все більше, тож після сьогоднішнього уроку я краще знаю, як з ними комунікувати, які питання варто ставити. Щодо життєстійкості, то я вважаю цей навик дуже важливий, особливо в час війни. Це впливає на психічне здоров’я і повноцінність життя, тому цього потрібно навчатися», — сказав десятикласник Захар Тригуба.

Водночас в Класичній гімназії урок провела волонтерка Меланія Подоляк, яка 10 років тому закінчила цю школу. Дівчина також багато говорила з підлітками, слухала їх думки і, каже, захоплювалась, наскільки вони глибоко усвідомлюють реалії, в яких живе українське суспільство.

«Діти — фантастичні! Вони дуже добре справляються зі своїми переживаннями, готові до креативних рішень, живучи в такі непрості часи. В мене враження, що вони мене сьогодні більше чомусь навчили, ніж я їх, почути їх думки було дуже корисно. Після сьогоднішнього уроку я розумію, що в Україні буде кому наводити лад після перемоги», - наголосила Меланія.

Нагадаємо, уроки життєстійкості - це спільний проєкт управління освіти Львова, команди «Молодіжної столиці Європи 2025» та UNFPA Україна.

Схожі новини