Передплата 2024 «Добрий господар»

Наближається гарячий сезон полювання на хижаків

Настає золота пора для ловлі хижої риби спінінгом. Але для того, щоб вона була успішною, треба знати і вміло використовувати цей сезон, зважаючи не лише на передзимові апетити кожного із хижаків, а й інші, не менш важливі чинники, пов’язані з середовищами їхнього перебування і кліматичними впливами на поведінку

Щука. Ця риба розповсю­джена в багатьох внутрішніх во­доймах середніх широт. Числен­ні дослідження підтверджують, що вона невимоглива до чистоти навколишнього середовища так само, як і карась. Але дуже ви­баглива до вмісту кисню. Якщо заздалегідь відомо, що в тому чи іншому озері взимку спо­стерігався замор, то ні влітку, ні восени ловити щуку у ньому не слід: більшість цієї риби під час заморів гине.

Щука, як правило, водиться серед заростей водних рослин, під кущами, поміж камінням — скрізь, де може непомітно ча­тувати на здобич. У нормальних умовах вона мандрує мало, веде переважно денний спосіб життя й особливо активна на світан­ку та у підвечір'я. На водоймах її завжди вигідніше шукати, ніж чекати, поки вона сама підійде до місця ловлі.

Найкраще ловити щуку у теплі дні, причому різниця між нічною і денною температурою повітря повинна бути максимальною. Добре ловиться щука за мінли­вої хмарності, нормального тис­ку, зростання місяця і легкого південного вітру.

На активність хижачки досить сильно впливає зниження тем­ператури повітря. В цей час вона чекає здобич, яка, до того ж, повинна бути досить великою, щоб виправдати витрачену на її вилов енергію. Через холодну воду у водоймі активність щуки короткочасна, а значить, потріб­но вловити момент її активності, зазвичай це друга половина дня.

Ще один важливий чинник для успішної ловлі щуки — пого­да, причому похмура краща, ніж сонячна, тому що тиск має бути стабільним, а в сонячну погоду тиск часто високий, що негатив­но впливає на рибу.

Та все ж найголовнішу роль для успіху відіграє наявність ри­боловного арсеналу у спінінгіс­та. Адже в одній водоймі щука активніше клює на воблери, в іншій — на оберталки. Під час осінньої ловлі звертайте увагу на розмір приманки — вона повинна бути не меншою за 10 сантиме­трів. Гра вибраної приманки по­винна бути яскраво вираженою за проводки на малій швидкості, з найбільшою амплітудою коли­вань. Кольористику краще виби­рати більш холодну, хоча нерідко і яскраві кольори привертають увагу хижачки.

Дуже важливою є мобільність риболова. Не потрібно зациклю­ватися на одному місці, а нама­гатися обловити більшу частину водойми, тоді ймовірність улову збільшується. У пошуках щуки не варто проходити повз коряжни­ки і дерева, що впали у воду. Під затопленими деревами може зібратися близько десятка пля­мистих хижачок.

У цей час щуку знаходять не тільки в ямах, а й на мілководді. Досить часто хижачка активно годується в затонах, затоках за островами, тому що восени в цих місцях збираються зграї плотви, підлящика, густери. Під час сильного вітру щука часто ховається під кромкою очеретя­них залишків.

Окунь. Продовжує актив­но брати цей смугастий роз­бишака, клювання якого стали впевненими. Часто він просто зриває наживку з гачка. У цей час його можна ловити і на по­плавкову вудку, і на донку, і на «ґумку», і на спінінг. Восени оку­ня найкраще ловити в ясну теплу погоду. Також враховуйте такі фактори, як наявність високого тиску, відсутність опадів, мо­лодий місяць і відсутність вітру.

Для ловлі осіннього окуня по­пулярні коливальні блешні з ви­сокою частотою гри.

Як тільки впаде трава і вода стане прозорішою, окунь дуже добре ловиться в озерах. З по­холоданням він, розбиваючись на дрібні зграйки, йде з мілин у коряжники і обриви.

Судак. Судака краще ловити в теплі ясні дні, з високим ат­мосферним тиском у місяці, що спадає. Легкий північно-східний вітер і відсутність опадів збіль­шують шанси рибалки.

У світлий час доби судак три­мається глибини, а в темний — виходить полювати на мілину. Судак має вузьку будову тіла і полює переважно на вузьких рибок. Знаючи це, рибалки ви­бирають на судака потенційно уловисті воблери відповідної конструкції. Кращою проводкою за ловлі судака на воблер вважа­ється горизонтальна, причому або рівномірна, або з невелики­ми прискореннями.

Жерех. А ось жерех пово­диться агресивно протягом усього світлового дня. Як у риби зграйної, спосіб полювання жереха зазвичай колективний. Здійснюючи злагоджені та чіткі переміщення, жерехи здійсню­ють дружні набіги на мальків, розбиваючи їх на дрібні групки та методично поїдаючи.

У полюванні на жереха рибал­ці допоможуть далекобійні вузькі і компактні блешні, що мають відмінне балансування. Вибира­ти блешні слід такі, щоб вони ви­робляли у воді звуки, коливання і відблиски такої частоти й амп­літуди, яка б точно відповіда­ла поведінці їхніх «потенційних жертв».

Схожі новини