Передплата 2024 «Добрий господар»

«Боюся, це буде театралізована вистава…»

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась з адвокатом підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Ігор Сулима у залі суду під час обрання запобіжного заходу.
Ігор Сулима у залі суду під час обрання запобіжного заходу.

Галицький районний суд наклав арешт на пістолет Форт 12-P, магазин, 12 набоїв 9 ПА, 138 набоїв 9 ПА, наждачний папір, свердла, викрутки, 1 пару червоних рукавиць… Про це йдеться, зокрема, в ухвалі суду.

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що це — пістолет у справі вбивства професорки та громадської діячки Ірини Фаріон. Обшуки у квартирі поліція провела 14 серпня (в ухвалі суду прихована адреса).

Днями з’явилась інформація на деяких сайтах про те, що обшуки провели у квартирі сестри фігуранта цієї справи. Там вона мешкала зі своїм братом.

«Дівчина уточнила, що працювала на підприємстві „Дніпромлин“ менеджером з продажу продукції з 01.10.2013 до 15.08.2024, тобто до дня обшуку в її помешканні, — йдеться у матеріалі журналістів. — У звʼязку з тим, що керівництву підприємства стало відомо, що вона не зʼявилася на роботу з поважних причин у день обшуку в її житлі, останні вирішили звільнити її з роботи…».

Я зателефонувала до мами підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон, Олени Зінченко. Вона сказала, що начебто пістолет знайшли у квартирі якоїсь жінки. Утім вона про це нічого не знає…

Я також поспілкувалась з адвокатом родини, який захищає 18-річного В’ячеслава Зінченка, підозрюваного у вбивстві професорки та громадської діячки, Ігорем Сулимою.

— Пане Ігорю, знайшли пістолет та інші речі в одній з квартир. Про це йдеться в ухвалі Галицького суду. Щоправда, невідомо за якою адресою. Ви про це щось знаєте?

— Напевно, знаю стільки ж, скільки і ви. Розумію, що ці речі взяли за якоюсь адресою, але яке це має відношення до мого підзахисного, наразі не можу сказати. Знаю, це не було знайдено у нього (В.Зінченка. — Авт.) вдома.

— В ухвалі суду фігурують червоні рукавиці. Власне, у червоних рукавицях був підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон… Невже б ці рукавиці хтось зберігав?

— Якщо людина щось робить, чи буде зберігати рукавиці? Боюся, це буде театралізована вистава…

— На деяких сайтах з’явилась інформація про те, що сестру фігуранта справи звільнили з роботи через обшуки у неї вдома… Вона працювала на підприємстві «Дніпромлин».

— У Зінченка немає сестри… А хто там ще фігурант? Приїхала мама, вона зараз в Івано-Франківську. Якби їй було щось відомо, то вона би мені розповіла.

— Я телефонувала до мами, вона сказала, що у квартирі якоїсь жінки знайшли пістолет…

— У мене такої інформації немає. Я буду знайомитись з матеріалами, якщо мені дадуть.

— Що думаєте про той прохідний двір (арку), який розташований поруч з місцем, де вбили Ірину Фаріон? Чи міг убивця там переховуватися і звідти втекти?

— Дуже дивно, що одні камери працювали, інші ні. Казали, що світла не було… Арка виходить на вул. Варшавську. На вул. Варшавській є шість камер. Немає жодного відео… Невже всі камери не працювали, у всіх будинках?

Там було ідеальне місце для відступу. З арки вибігаєш, 100 метрів, — і ти у лісі.

— Коли востаннє зустрічалися зі своїм підзахисним…

— Я до нього постійно їжджу. Він мені сказав, що це не він.

— А як він потрапив у цю історію?

— У цю історію міг потрапити кожен, хто хоч трішки подібний на ту особу, яка сиділа на лавці. Чому обрали його, не можу вам сказати.

— Правоохоронці казали, що Зінченко маскувався… Є відео на львівському вокзалі через два дні після вбивства. Видно Зінченка у звичайному одязі.

— Треба суспільству подати, що він начебто професійний кілер. Що переховувався, що вміє це робити. Кілер залишиться у місті, де його розшукує уся Україна, на два дні? Немає у цьому логіки.

— Цікавий момент, який стосується «Нової пошти». На фото було видно коробку. А поліція дає перелік речей…

— На фото показали речі, які начебто Зінченко відправляв. Я дав запит на Нову пошту, щоб вони надали пояснення. Зінченко планував бути у Львові 10 днів. Він сказав, що не хотів з цими речами носитися і він відправив свій рюкзак додому «Новою поштою». Нормальне явище. Поставив рюкзак у коробку, і все. Речі були у рюкзаку!

Я запитував його: «Коробку хтось розпаковував?». Він сказав: «Ні». Тоді я хочу зрозуміти: звідки ці всі речі взялися на фото: капелюх, футболки, борода? Постає питання до «Нової пошти». На той час кримінального провадження ще не було, а отже не було ніяких постанов суду, чи постанов слідчого…

— Ваш підзахисний зустрічався з батьками? Який його психологічний стан? Усі казали, що під час обрання запобіжного заходу у суді він поводився зухвало.

— З батьками йому не дозволяють зустрітися. Він багато читає. Поводить себе як звичайний підліток. Можливо, хтось би на його місці плакав… Він більше серйозний. З 6 років грає у футбол, займається спортом професійно. Його готували до футбольної кар'єри. У нього був режим, підготовка. Він завжди був дисциплінований. Тому себе так і тримає.

Ну, показав він їй (доньці І.Фаріон. — Авт.) язик. Вона спитала: «Ти проковтнув язик?». Він, щоб багато не говорити показав, що у нього є язик…

— Один військовий експерт сказав, що убивство І.Фаріон — це атентат. Тобто убивство політика, чи громадського діяча, яке здійснюється з метою досягнення політичної мети (перевороту, розколу ворожої організації тощо) одинаками, терористичними організаціями або спецслужбами держав…

— Щоби говорити про політичне замовлення, політичне вбивство, треба зрозуміти, яким був мотив? Беремо Зінченка, бо він зараз підозрюваний. Чи він знаходився у якісь партії, чи він вчився у неї?

Військовий експерт висловив свою думку, що до вбивства може бути причетна та чи інша політична сила… Але він не говорив, що до цього причетний 18-річний хлопець, у якого ще погляди не сформовані.

Схожі новини