Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відколи Садовий став для ОПУ «небажаним спікером»?

Резонансна стаття в УП розповіла, як Офіс президента відродив сумнозвісні темники для ЗМІ

Андрій Садовий. Фото: Укрінформ
Андрій Садовий. Фото: Укрінформ

В українській медіасфері вибухнув потужний скандал, який зачепив і Львівщину. Тригером стала ситуація, яка визріла довкола державного агентства Укрінформ. Подробиці - у резонансній статті «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», яка була оприлюднена 29 травня. Автори — Ангеліна Страшкулич (журналістка, яка працювала в Укрінформі) та Роман Кравець.

Йдеться про сумну історію керування єдиним українським державним інформаційним агентством медійником Олексієм Мацукою, якого нав’язав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

«Його шість місяців в агентстві нагадували управлінський хаос — тиск на працівників, інформаційні перекоси на користь влади, звільнення десятків журналістів і редакторів, а потім різкі спроби все „зам'яти“, щоб інформація не вийшла назовні», — йдеться у статті.

Саме у цей період в Укрінформі з’явилися сумнозвісні темники, тобто письмові рекомендації від ОПУ які теми агенції бажано висвітлювати, яких спікерів треба брати для коментарів, а які «не бажані». Іншими словами, влада в такий спосіб намагалась запровадити цензуру і обмежити свободу слова. Темники в українців асоціюються з темними часами для України, коли за президентства Кучми державою фактично керував кум путіна віктор медведчук.

Отже, як пише «УП», темники з ОПУ були розіслані до всіх власкорів Укрінформу в областях. У статті оприлюднені темники для Львівської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей. Для Львівщини бажаними спікерами визначено голову ЛОВА Максима Козицького, а також його першого заступника Андрія Годика, інших посадовців облдержадміністрації. І це, не дивно. А от небажаним спікером виявився міський голова Львова Андрій Садовий та посадовці ЛМР. Зокрема, Садового не бажано запитувати про створення і комплектування мобільних і вогневих груп, розподілу і використання коштів міських бюджетів тощо. Далі ще цікавіше. У питанні реабілітації і протезування ветеранів визнали небажаним… гендиректора Першого медичного об'єднання Львова Олега Самчука, який створив відомий реабілітаційний центр Unbroken! Чим він не догодив Банковій, залишається загадкою?!

Повернення огидних темників стало темою номер один в інформаційному просторі України. Громадськість обурена. А ось «фігуранти» статті переважно відмовчується. Зокрема, «не бажаний» Андрій Садовий. Ба більше! Мер Львові завжди був у конструктивній співпраці з «зеленою командою». У нього не було із владою Зеленського жодних конфронтацій, як, наприклад, із п’ятим президентом Петром Порошенком (зрештою, ця конфронтація триває і досі). Чому раптом Садовий став для ОПУ та його очільника Андрія Єрмака «небажаним спікером»?

Ми запитали про це у самого Андрія Садового. Але оскільки він дуже зайнятий, то відповів нам письмово:

«Я був подивований, коли побачив цей матеріал на УП. Не відчував, що ми є в банлисті. Бо за останній час журналісти Укрінформу брали коментарі і писали новини про роботу міста. А взагалі трохи смішно чути про темники в медіа, адже ми живемо в часі, коли люди дізнаються новини з соцмереж. І сьогодні кожен є і медіа, і ньюзмейкером.

Напевно, єдине обмеження, яке ми відчули, тіньовий бан Фейсбуку за те, що останнім часом забагато постів на військову тематику. Але речі треба називати своїми іменами. Попри все".

На уточнююче запитання «Чи між вами і ОПУ пробігла „чорна кішка“?» Андрій Іванович відписав: «Нормальні робочі відносини з усіма гілками влади! У часі війни це є критично важливо!»

А що говорять «бажані спікери»? У Львівській ОВА на запитання про темники тільки розводять руками, мовляв, чому ми це маємо коментувати? Адже темники складали не в ЛОВА і розсилали їх не до ЛОВА, а до регіональних власкорів Укрінформу.

Все-таки прокоментував ситуацію для «ВЗ» перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик, який відповідає за інформаційну політику: «Я став популярним (сміється. — Авт.). Для мене ці списки таке саме відкриття, як і для багатьох інших. Тому що від ЛОВА це не виходило, ніякі темники в області точно не формувалися. За яким критерієм і хто їх формував, мені невідомо. Але можу констатувати факт: не зважаючи на те, що нібито я був у списку „бажаних спікерів“, щодо мене ніякої преференції, ніякої медійної активності збоку Укрінформу чи інших загальнодержавних медіа точно не було. Щодо списків по Львівській області, не можу підтвердити юридичного статусу цього документа чи його „фейковість“. А в частині протиставлення до міської ради, як на мене, це більше якісь вигадані речі. Я дуже глибоко сумніваюся, що якісь внутрішні регіональні протиріччя в області виходили на загальнодержавний рівень».

Відомий громадський активіст Святослав Літинський, який організовував акції протесту під стінами ОВА, також опинився у списку «небажаних». «Вважаю, що це перемога, бо я там двічі згаданий!» — проіронізував у розмові з «ВЗ» Святослав Літинський. — Для мене це — як потішити «его». А якщо серйозно, то для держави ситуація з темниками неприпустима. Якщо в нас буде суспільство, керівники якого працюють на задоволення своїх амбіцій, а не для того, щоб вирішувати проблеми держави, то ми, як суспільство, будемо далі неспроможними. Щодо мене, то Укрінформ, не зважаючи на мою «небажаність», брав у мене коментарі і висвітлював усі наші акції біля ЛОВА. І кореспондентка Укрінформу Людмила Гринюк у своєму пості чітко про це написала. (Нагадаємо, у 2023 році за ініціативи Святослава Літинського відбулося декілька десятків пікетів «Спочатку — дрони, потім — стадіони» під Львівською ОВА. В результаті учасникам акції вдалося добитися пріоритетного витрачання обласних коштів на потреби армії, а не на побудову неактуальних у час війни інфраструктурних об'єктів. — Авт. ). Тиск на себе з боку ОПУ я не відчуваю, а от на місцевому рівні задіяні і СБУ, і поліція, щоб утискати багатьох моїх знайомих, які підтримували тоді наші акції. Тоді і СБУ втручалося безпосередньо, і інші структури. Я тоді не хотів про це говорити. Це так ницо виглядало, що ми всі дивувалися, як таке може бути. І тиск на бізнес триває. Зокрема, знайшли прослушки у машинах людей, які мене підтримували. Це все виглядає дуже сумно. Фактично ми працюємо не на Перемогу, а на амбіції людей у владі".

Власкор Укрінформу на Львівщині Людмила Гринюк після виходу резонансної статті на УП прогнозовано отримала десятки дзвінків і повідомлень. Журналістка опублікувала пост у себе в соцмережах:

«Стільки телефонних дзвінків і повідомлень, як сьогодні, я, певно, крайній раз мала на день народження. Оскільки, в «Українській правді» оприлюднили лише темники Укрінформ з Дніпропетровщини, а в нас там зараз нема власкора, та Львівщини, то «слава» припала мені. Писали та говорили різне: від «молодець, що розповіла», подяк, до співчуттів та звинувачень. Тому маю розставити всі крапки на «І».

По-перше, я не була «джерелом УП», читайте уважно текст, а не лише переглядайте картинки. По-друге, так, я мала цей список, але працювала по совісті та реагувала на всі важливі інформаційні виклики в області. По-третє, те, що у списку «небажаних» є Андрій Садовий та Олег Самчук, абсолютно ніяк не вплинуло на мою роботу. За останні місяці вийшло понад сотню новин та матеріалів з міськради та Першого ТМО з їх коментарями. Я однаково працювала, як в Superhumans Center, так і в UNBROKEN Ukraine. І безмежно вдячна пресслужбам цих медзакладів. По-четверте, висвітлення роботи Львівської ОВА є одним із пріоритетів державної інформагенції. І навіть без цих вказівок, я б брала інтерв'ю в голови ОВА Максима Козицького, що робила щорічно і висвітлювала діяльність волонтерів, роботу з ВПО, підтримку ЗСУ і т.д.

І останнє, найважливіше: надзвичайно вдячна колегам, які втрималися та вистояли, особливо, Olga Korostelova! Дуже шкодую за тими, що пішли, зокрема, і Ангеліна Страшкулич, яка й написала матеріал про Укрінформ в «Українській правді».

Схожі новини