Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Трамп і порнозірка. Суд у цій справі - 25 березня

Уперше в історії експрезидент США постане перед присяжними як звинувачений у кримінальному злочині

Аби порнозірка мовчала про свій роман із Трампом, той, за версією звинувачення, заплатив їй 2016 року 130 тисяч доларів. Фото salon.com.
Аби порнозірка мовчала про свій роман із Трампом, той, за версією звинувачення, заплатив їй 2016 року 130 тисяч доларів. Фото salon.com.

Наприкінці першого місяця весни суд штату Нью-Йорк проведе перше слухання у справі «оплати за мовчання». Йдеться про гроші, які, за версією слідства, експрезидент США Дональд Трамп заплатив 2016 року своїй екскоханці, американській порнозірці Стормі Деніелз.

Прибувши до суду, який мав призначити дату першого засідання у цій справі, Дональд Трамп заявив, що її розгляд мав відбутися ще три роки тому, а зараз, мовляв, єдина мета звинувачення — завадити його виборчій кампанії (нагадаю, Трамп бореться за те, аби стати кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах-2024).

Коли суд відхилив клопотання адвокатів Трампа про припинення розгляду справи, його правники наполягали на перенесенні слухань — через участь Трампа у «праймеріз» республіканців. Як зазначив адвокат Тодд Бланш, під час президентської кампанії суд у цій справі стане втручання у виборчий процес…

Але це клопотання правників Дональда Трампа суд також відхилив. На першому слуханні 25 березня оберуть шістьох присяжних, а сам процес, припустив суддя, триватиме близько шести тижнів.

Заплатив Стормі 130 тисяч доларів — аби мовчала про їхній роман

Кримінальна справа, у якій Трампові у квітні 2023 року висунули офіційні звинувачення, стосується ймовірного злочину експрезидента у вигляді фальсифікації бізнесових документів, а саме чеків, виписаних Трампом за фіктивні юридичні послуги. За даними слідства, чеки, які Дональд Трамп виписував своєму тодішньому адвокату Майклу Коену, насправді були поверненням Коену грошей, які той заплатив порноакторці Стормі Деніелз.

Деніелз одержала за своє мовчання про сексуальні контакти з Трампом 130 тисяч доларів. Порнозірка одержала ті гроші, за даними слідства, під час виборчої кампанії 2016 року. (Саме тоді Трамп став президентом США).

Після висунення звинувачень Трампу прокурори пояснили, що фальсифікацію бізнесової документації зазвичай розглядають не як злочин, а як порушення. Однак, наголосили в прокуратурі, якщо кінцевою метою є приховування іншого злочину, то така фальсифікація стає злочином.

У цьому випадку йдеться про порушення виборчого законодавства штату Нью-Йорк. Прокурори кажуть, виплата Деніелз була частиною ширшої домовленості між Трампом і видавцем таблоїда National Inquirer — щодо «виловлювання» й подальшого замовчування негативної інформації щодо Трампа під час виборчої кампанії.

Колишній адвокат Трампа Майкл Коен був засуджений 2018 року саме у справі про «оплату за мовчання» Стормі Деніелз. Який вирок у цій справі почує Дональд Трамп?.. За даними соціологів, близько третини виборців, які мають намір голосувати за кандидата від Республіканської партії, не зроблять цього, якщо суд доведе його провину в кримінальній справі.

Схожі новини