Передплата 2024 «Добрий господар»

У Словаччині вже лунає гасло «Досить Фіцо!»

Мітинг у Братиславі організувала опозиція. Вимагає, аби кабінет Роберта Фіцо відмовився від намірів ліквідувати Спеціальну прокуратуру

На опозиційному мітингу в Братиславі майоріли прапори Словаччини та Європейського Союзу. Фото АР.
На опозиційному мітингу в Братиславі майоріли прапори Словаччини та Європейського Союзу. Фото АР.

На антиурядовому мітингу в Братиславі кілька тисяч його учасників висловили свою категоричну незгоду зі змінами у системі правосуддя, які вирішив запровадити уряд прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Звертаючись до влади, демонстранти скандували, зокрема, гасла «Досить Фіцо!», «Ганьба!» і «Це вам так не минеться!».

Це був перший великий антиурядовий протест після того, як у жовтні цього року лідер партії Smer-SSD («Напрямок» — Словацька соціал-демократія) Роберт Фіцо очолив свій уже четвертий уряд.

На мітингу в Братиславі прем'єрові закинули, зокрема, бажання «знищити Словаччину», а членів його уряду й парламентської більшості звинуватили в повній байдужості до інтересів держави. Мовляв, їхній пріоритет — за будь-яку ціну уникнути покарання…

Лідер найбільшої опозиційної партії «Прогресивна Словаччина» Міхал Шимечка заявив на антиурядовому мітингу, що дії уряду Роберта Фіцо є атакою на верховенство права.

«Вони бояться справедливості, продовження розслідувань і нових доказів, — наголосив Шимечка. — Але ми сповнені рішучості захистити справедливість. Кинемо під ноги Фіцо усі колоди — на площах, у парламенті, у Конституційному суді - і разом зупинимо його».

Як запевнив лідер «Прогресивної Словаччини», у разі потреби протести триватимуть.

Спецпрокуратура вже насипала Фіцо солі на хвіст…

Згідно з планами уряду Фіцо, словацька Спеціальна прокуратура має припинити існування в середині січня (після відповідного рішення парламентської більшості, яку сформували ліві й націоналісти).

Останніми роками Спецпрокуратура, яка лише певною мірою підпорядкована Генеральному прокурору, порушила кримінальні справи проти кількох десятків осіб, які обіймали важливі посади під час попереднього урядування Фіцо. Деякі з тих посадовців засуджені, деякі очікують на вирок суду, інші справи ще розслідують.

Саме Спеціальна прокуратура розслідує вбивство журналіста Кучака. 2018-го очолюваний Фіцо уряд Словаччини пішов у відставку після масових протестів через убивство 27-річного журналіста-розслідувача Яна Кучака і його дівчини Мартіни Кушнірової. Їх знайшли застреленими у їхньому будинку, за 65 кілометрів від Братислави.

Кучак, за даними ВВС, розслідував політичну корупцію на найвищому рівні. Зокрема, стверджував, що на сході Словаччині бізнесмени, пов’язані з італійською мафією «Ндранґета», розкрадали гроші зі структурних фондів ЄС. І що це злочинне угруповання з Калабрії мало зв’язки з тодішньою словацькою владою…

Послові США Фіцо порадив «не втручатися»

Європейська комісія і посольство США у Словаччині закликали уряд Роберта Фіцо не вносити поправки до Кримінального кодексу в прискореному порядку. Мовляв, такі важливі зміни не можна запроваджувати без належного розгляду відповідного законопроєкту.

Але Фіцо наразі зупинятися не хоче. Прем'єр закликав американського посла уникати подібних заяв і не втручатися у внутрішні справи Словаччини…

Схожі новини