Передплата 2024 ВЗ

Уряд Словаччини хоче ліквідувати Спеціальну прокуратуру

Саме цей орган розслідує вбивство журналіста Кучака. Той писав про корупційні зв’язки італійської мафії з тодішнім урядом Фіцо…

Роберт Фіцо дуже прагнув знову очолити словацький уряд. Чи не тому, що хотів припинити розслідування корупції у своєму попередньому кабінеті? Фото theguardian.com.
Роберт Фіцо дуже прагнув знову очолити словацький уряд. Чи не тому, що хотів припинити розслідування корупції у своєму попередньому кабінеті? Фото theguardian.com.

Очолюваний Робертом Фіцо уряд Словаччини затвердив проєкт законодавчих змін, спрямованих на ліквідацію Спеціальної прокуратури, що діє з 2004 року. Саме Спецпрокуратура здійснює нагляд у найгучніших кримінальних справах і передає їх до Спеціального кримінального суду.

У цьому ж проєкті поправок до кримінального законодавства уряд Фіцо запропонував пом’якшити покарання за окремі злочини, зокрема, корупційні. Уряд Словаччини повідомив, що запропоновані ним зміни будуть розглянуті в парламенті за прискореною процедурою.

Опозиція, президентка і Єврокомісія — проти

Опозиційні партії, а також низка неурядових організацій і деякі ЗМІ вважають плани уряду Фіцо атакою на верховенство права, а також спробою забезпечити безкарність близьких соратників багаторазового словацького прем'єра. Але завадити планам уряду Фіцо в парламенті опозиція не зможе: коаліція лівих і націоналістичних політсил (на чолі з партією Фіцо Smer-SSD, тобто «Напрямок» — Словацька соціал-демократія), яка створила чинний уряд, має у парламенті необхідну більшість голосів.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова також висловилася проти планів ліквідації Спеціальної прокуратури й процедури внесення відповідних законодавчих змін без попереднього експертного обговорення.

Після того, як Роберт Фіцо повідомив про результати засідання свого уряду, Європейська Комісія відразу застерегла Словаччину від запланованого скасування Спеціальної прокуратури без належного розгляду цього питання. Єврокомісія також закликала Братиславу утриматися від прискореного впровадження запланованих змін.

Як відреагував словацький уряд? Міністр юстиції Борис Суско усі застереження Брюсселя категорично відкинув. Мовляв, питання, пов’язані з системою правосуддя, є компетенцією не Європейського Союзу, а його окремих країн-членів.

Відставки Спецпрокурора Фіцо буде замало…

Глава Спецпрокуратури Даніель Ліпшиц заявив про свою готовність піти у відставку з цієї посади — якби це врятувало очолюваний ним орган від запланованої урядом ліквідації. Але Фіцо, схоже, відставки Ліпшица буде замало…

Іще до успіху очолюваної ним партії на парламентських виборах у вересні цього року Фіцо неодноразово критикував розслідування, нагляд над якими здійснював Ліпшиц. Не дивно, адже завдяки роботі Спецпрокуратури з десяток колишніх чиновників і співробітників органів правопорядку засуджені, звинувачені або перебувають під слідством. Усі ці люди працювали на посадах під час попереднього прем'єрства Фіцо…

Якщо парламент підтримає пропозиції уряду, прокурорів зі Спецпрокуратури переведуть до місцевих відділень прокуратури. А чимало справ, які перебували під наглядом Спецпрокуратури, перейдуть до органів, безпосередньо підпорядкованих Генеральній прокуратурі. (Спецпрокуратура, яку хоче ліквідувати уряд Словаччини, підпорядкована Генпрокурору лише незначною мірою). Це не лише корупційні справи, а й справи про умисні вбивства, тероризм і екстремізм, економічні злочини тощо.

Саме Спецпрокуратура розслідує вбивство Кучака

Нагадаємо, 2018-го очолюваний Фіцо уряд Словаччини пішов у відставку після масових протестів через убивство 27-річного журналіста-розслідувача Яна Кучака і його дівчини Мартіни Кушнірової. Їх знайшли застреленими у їхньому будинку, за 65 кілометрів від Братислави.

Кучак, за даними ВВС, розслідував політичну корупцію на найвищому рівні. Зокрема, стверджував, що на сході Словаччині бізнесмени, пов’язані з італійською мафією «Ндранґета», розкрадали гроші зі структурних фондів Європейського Союзу. І що це злочинне угруповання з Калабрії (регіон на півдні Італії, «носок» її «чобота») мало зв’язки з тодішньою словацькою владою…

Схожі новини