Передплата 2024 ВЗ

Санкції США: подвійна арифметика

  • 25.04.2018, 10:43
  • 908

Уряд США може скасувати санкції проти алюмінієвого концерну «Русал». Промисловий гігант переживає глибоку кризу після того, як його записали до вашингтонського «чорного списку»

У вівторок вранці на Гонконгзькій фондовій біржі вартість акцій російського алюмінієвого гіганта «Русал» стрибнула аж 39 відсотків, відновлюючи втрати останніх двох тижнів. Так інвестори відреагували на можливість скасування американських санкцій проти цієї компанії. На початку квітня Міністерство фінансів США запровадило драконівські обмеження проти сімох російських олігархів через їхню підтримку політики Кремля.

«Русал» випав з ринку

У «чорному списку» США фігурував Олег Дерипаска та низка його компаній, серед яких — група «Русал». Згідно із рішенням уряду США, американським громадянам було заборонено провадити бізнес з «Русалом». Це стосувалося також обслуговування валютних операцій групи. Заборона набувала чинності 5 червня. Згідно із законом США про санкції проти Росії, Вашингтон міг би також застосувати заходів проти іноземних компаній, які спробували б допомагати російським олігархам та контрольованим ними компаніям у справі ухилення від запобіжних кроків Америки. Це змусило б «Русал» практично вийти з світового ринку. А російський гігант є наразі другим за потужністю виробником світового алюмінію в світі (його частка сягає 6 відсотків). Не варто говорити про потребу промисловості у цьому металі — його використовують у авіаційній, автомобілебудівній галузях, аж до виробництва банок для напоїв. Не дивно, що після оприлюдення рішення США акції «Русалу» на Ганконгзькому фондовому ринку втратили 70%. вартості.

Раптова милість Штатів

«Русал» відчув вплив американських санкцій через його зв'язки з Олегом Дерипаскою. Але уряд Америки розуміє труднощі людей, які залежать від «Русалу» та його компаній", — заявив у понеділок міністр фінансів США Стівен Мнучін. Він дав зрозуміти: якщо Деріпаска продасть частину своїх акцій «Русалу», відмовившись від контролю над компанією, то уряд США міг би викреслити алюмінієвий гігант з «чорного списку».

У той же час Державний департамент відклав до 23 жовтня заборону американцям здійснювати операції з «Русалом». Доти Вашингтон розглядатиме прохання «Русалу» скасувати санкції проти нього. Після такої новини ціна на алюміній на біржі металів LME в Лондоні впала на 7 відсотків, і це стало найбільшим денним падінням з 2011 року. У понеділок, 23 квітня, ціна акцій «Русалу» на московській фондовій біржі стрибнула на 17 відсотків. Натомість вартість акцій американського алюмінієвого гіганта Alcoa впала на 13 відсотків.

Швейцарський електромеханічний концерн Sulzer, контрольований олігархом Віктором Вексельбергом, два тижні тому також потрапив до «чорного списку» Вашингтона, і теж здобув користь від запропонованого урядом США шляху уникнення санкцій. Після узгодження з Міністерством фінансів США Sulzer купив майже 15 відсотків своїх акцій у Вексельберга, у якого після цієї оборудки залишилося 48 відсотків швейцарської компанії. Таким чином російський олігарх формально перестав контролювати її, хоча і надалі залишається найбільшим акціонером.

Алюміній нагромадився на плавильнях «Русалу»

Після таких «ласк» з боку уряду президента США Дональда Трампа Москва зітхнула з полегшенням. А ще наприкінці минулого тижня там не виключали націоналізації «Русалу», яка грузла у, здавалося б, безвихідних проблемах. Минулого тижня «Русал» припинив торги алюмінієм на Лондонській біржі, контракти з російською компанією стали розривати його найбільші підрядники з Австралії, Індії, Японії та Норвегії. Російські транспортні компанії теж взялися переглядати угоди на перевезення рулонного алюмінію і, за неофіційними даними, на російських металургійних заводах почали нагромаджуватися величезні запаси непроданого металу.

У двох найбільших російських паливно-енергетичних компаніях Росії почали готуватися до звільнення у червні 10−15% працівників.

Алюмінієві заводи споживають величезну кількість електрики, тому проблеми «Русалу» автоматично позначилися б на російських електростанціях, а також на планах розвитку енергетики до 2021 року, які анонсувала російська влада.

Європа допомагала «Русалу»?

Головним іноземним клієнтом «Русалу» є Європа. Російська компанія експортує 45 відсотків свого алюмінію до країн ЄС. Занепокоєння перспективами цих поставок не приховували компанії Німеччини та Франції, особливо автомобільні корпорації.

У вівторок, 24 квітня, розпочався візит до США президента Франції Еммануеля Макрона, а тепер канцлер Німеччини Ангела Меркель готується до поїздки у Вашингтон.

За даними Reuters, саме лідери Європи, особливо уряди Німеччини та Франції, прагнуть полегшити американські санкції проти Росії. Особливо — проти групи компаній «Русал». Роблять це ефективно. Бо заявивши про продовження дозволу на операції з «Русалом» до жовтня, міністер фінансів Стівен Мнучін пояснив це рішення не тільки турботою про російських трудівників, але інтересами партнерів та союзників США у Старому світі.

Переклад з польської

Gazeta Wyborca

Схожі новини