Передплата 2024 «Добрий господар»

«Українці, які давно виїхали за кордон, ще володіють рідною мовою, їх діти вже ні»

У Національному університеті «Львівська Політехніка» — триденний світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл

Спікери панельної дискусії «Українська мова у світі: візія». Фото авторки
Спікери панельної дискусії «Українська мова у світі: візія». Фото авторки

Сьогодні у світі за різними даними проживає від 41 до 65 мільйонів українців. В Україні, за даними ООН, орієнтовно 38 мільйонів (через широкомасштабне вторгнення рф демографія значно просіла. — Авт.). Серед української діаспори — заробітчани, біженці, сім‘ї з дітьми. Деякі українці отримали іноземне громадянство.

Мета світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл — популяризувати українську мову серед діаспори та у світі. Водночас витіснити з уст українців російську мову — мову окупанта та країни-терориста.

Про це повідомила під час Третього світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл викладачка, докторка філології, почесна консулка Канади в Україні Оксана Винницька-Юсипович.

З початку широкомасштабного вторгнення рф за кордон виїхали і не повернулися 2,4 мільйона українців (дані станом на 2023 рік від ресурсу Опендатабот).

«Яке наше бачення? Допускаю, що більшість з нас присутніх (учасників форуму. — Авт.), хочуть, щоб українці, які проживають за межами України, тримали між собою зв‘язок, творили українську культуру, розвивали українську мову, — відзначила Оксана Винницька-Юсипович. — Для цього потрібне вчити українську мову».

Пані Оксана каже, українці, які давно виїхали за кордон, ще володіють рідною мовою, але їхні діти — не усі. При цьому, по світу є спеціалізовані школи, літні табори, де навчають української мови. Це переважно недільні школи та курси. Як кажуть, було б бажання освоїти мову. Такі школи відвідують або діти віку садочків, або учні до 6 класу. Підлітки, на жаль, часто відмовляються від вивчення української мови, їм це не надто цікаво.

Деякі спікери форуму виступали в режимі онлайн
Деякі спікери форуму виступали в режимі онлайн

Серед тем форуму — деколонізація української освіти за кордоном

Учасники форуму сходяться на думці, що в Україні мова із режиму свого захисту повинна перейти у наступ. Вивчення та спілкування українською мовою потрібно масштабувати.

Нагадаємо, 21 серпня у Національному університеті «Львівська Політехніка» стартував триденний світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл. Інформаційним партнером форуму стала одна з найстаріших газет Західної України (ровесниця Незалежності України) газета «Високий Замок». Цьогоріч форум присвячено пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва — видатних діячів українського руху за кордоном сенсом життя яких була Україна. Культурно-освітній івент зібрав в актовій залі університету понад двісті осіб із 28 країн світу. Серед тем форуму — деколонізація української освіти за кордоном, викладання предметів українознавчого циклу, виклики, які постали перед українським шкільництвом за кордоном… Організатор форуму — Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська Політехніка».

Цьогоріч форум присвячено пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва — видатних діячів українського руху за кордоном.
Цьогоріч форум присвячено пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва — видатних діячів українського руху за кордоном.

Атмосфера форуму — патріотична

Журналіст «ВЗ», яка побувала на форумі, відзначила теплу та патріотичну атмосферу заходу. Більшість учасників (а це українці з країн Європи, Канади, США) прийшли у вишитих сорочках, у кулуарах робили фото на згадку.

У розмові деяких представників діаспори є відчутний мовний акцент, але усі стараються красиво розмовляти українською. Біля актової зали НУ «Львівська Політехніка», де триває форум, волонтери з фонду «Львівський лицар» збирають від учасників донати на фронт. За донат у скриньку дарують значок з тризубом.

Схожі новини