Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Удача для орнітолога: на Львівщині зафіксували вид ластівки, який раніше не був помічений на заході України

Ластівку даурську орнітолог Ігор Шидловський помітив цього тижня під час обліку птахів на Городоччині

Фото: Юлії Юрченко
Фото: Юлії Юрченко

Впевнена, що будь-хто може впізнати ластівку, а от виділити з-поміж десятка птахів різні види — лише професіонал. Цього тижня орнітолог Ігор Шидловський облікував птахів, під час такої львівської «експедиції» вдалося зафіксувати вид ластівок, який раніше не помічали на заході України. Йдеться, про ластівку даурську, яка відрізняється від сільської чи міської рудуватим забарвленням.

«У полі біля села Лісновичі на Городоччині ми зафіксували чотири види ластівок: сільську, міську, берегову і, власне, даурську. За три години вона мені 8 разів показалась, 40 хвилин спостерігав за птахами, поки не переконався, що це ластівка даурська. Ще й не одна, а пара. Це пролітний вид птаха в Україні, зазвичай вони гніздяться в Південній Європі та Азії. Зафіксувати цього птаха — це справжня удача для орнітолога», — каже орнітолог Ігор Шидловський.

Фото: Влад Гедзюк
Фото: Влад Гедзюк

У коментарях до допису в групі з Бьордвочінгу в Україні (спостереження за птахами, — ред.) про фіксацію виду ластівки колеги-орнітологи радіють результатам спостереження. Саме учасники клубу Юлії Юрченко та Влад Гедзюк, за даними орнітолога, прибули на вказане місце і зафіксували «на об'єктив» унікальну для України пташку, а у господарській будівлі поблизу віднайшли гніздо.

Фото: Влад Гедзюк
Фото: Влад Гедзюк

Цікаві факти про ластівок:

  • 95% свого часу ластівка проводить в польоті.
  • Ластівка здатна розвинути швидкість до 120 км/год.
  • Зараз ластівок можна зустріти по всій земній кулі, за винятком Антарктиди й Австралії.
  • Птахи харчуються виключно комахами.
  • Існує прикмета, що якщо ластівки літають низько до землі, значить, буде дощ. Однак цьому є наукове обґрунтування: перед дощем підвищується вологість повітря, яка обтяжує крила у комах, тому птах опускається нижче до землі.

Схожі новини