Передплата 2024 «Добра кухня»

Ілля Ріпин, а не Ілля Рєпін

Ще 25 квітня 2024 року на сесії Дрогобицької міської ради прийняли рішення про перейменування однієї з вулиць у селі Михайлевичі, яке входить до складу Дрогобицької ОТГ, на вулицю Обширну

Тоді вважалося, як сказали нам у Дрогобицькій міській раді, що це остання вулиця з переліку топонімів об'єднаної громади, які підлягали перейменуванню під час здійснення заходів із дерусифікації.

Як згодом з’ясувалося, у Дрогобичі, як, зрештою, і в інших територіальних громадах Львівщини, деякі топоніми з російським імперським змістом таки збереглися. На це, звісно ж, відреагувала Львівська обласна військова адміністрація. У середині липня ц.р. голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький підписав розпорядження про перейменування ще 134 вулиць на території Львівщини. Дев’ять з них — на території Дрогобиччини.

Тоді на території Дрогобицького району нові назви отримали 3 вулиці з Борислава, де вулицю Возз'єднання перейменували на вулицю Соборності України, Травневу — на Петра Франка, Народної Гвардії - на Лева Ребета, Володимира Короленка — на Івана Миколайчука. У селі Ясениця-Сільна замість вулиці Миру з’явилась вулиця Степана Ленкавського. У Стебнику перейменували лише одну вулицю. Нову назву отримала вулиця Володимира Короленка. Її перейменовано на честь Василя Цап’яка-«Потапа», одного з пʼяти окружних провідників Дрогобицької округи ОУН. В Опорах замість вулиці Перемоги постала вулиця Отця Василя Шевчука.

Але… На диво живучими виявились топоніми з російським коренем на Дрогобиччині. На це у недавньому своєму доповненні до попереднього розпорядження знову відреагувала Львівська обласна військова адміністрація. Як наслідок, у Дрогобичі вулицю Спартака назвали на честь видатного українського актора Івана Миколайчука. У розташованому в Стебнику садовому товаристві «Калійник», трансформації зазнав топонім Жовтнева. Тепер ця вулиця називається Звитяжна. Історичну справедливість відновлено в селі Ясениця-Сільна, де була вулиця Іллі Рєпіна. Тепер вона має відкореговану назву — Іллі Ріпина. Не потрібно забувати, що народжений в Україні геніальний художник насправді ніякий не Рєпін. Він — українець із діда-прадіда. Як зазначено в Вікіпедії, народився на Харківщині та походив із козацького роду на прізвисько Ріпа. Вулицю Костянтина Станіславського у Дрогобичі поміняно на Зенона Коссака-«Тарнавського». Тут маленька неточність вийшла. Як пояснили нам у Дрогобицькій міськраді, у Дрогобичі була вулиця не Костянтина Станіславського, а Станіславська. Це, звісно ж, не означає, що в когось якісь застереження є. Все добре. У місті пишаються тим, що на честь автора 44 правил життя українського націоналіста, яким був Зелен Коссак, одну з вулиць названо.

Схожі новини