Передплата 2024 «Добра кухня»

Танки зупинили і з попелу відродимось

Львівські волонтери відновили зруйновану обстрілами амбулаторію в селі Явкине на Миколаївщині, мешканці якого в березні 2022 голіруч зупинили колону ворожої техніки

Фото авторки та надані Баштанською міською радою
Фото авторки та надані Баштанською міською радою

На початку повномасштабної війни мирні жителі Баштанської громади власним прикладом довели, що вони можуть не лише вирощувати хліб та плекати сади, а й захищати рідну землю. Про героїчний спротив тероборонівців села Явкине, які голіруч вийшли проти трьох сотень російських танків, дізналася вся країна. Як вдалося зупинити окупантів, які масштаби руйнації села, як львівські волонтери розбудовують його інфраструктуру? «Високий замок» побував у відрядженні на Миколаївщині.

Сміливого куля боїться

1 березня 2022 року назавжди увійде в історію Баштанської ОТГ. Цього дня чергові на спостережному посту неподалік Явкиного побачили велику колону ворожої техніки. Усього нарахували близько трьох сотень одиниць. Коли колона впритул підійшла до села, староста Олександр Коврига закликав усіх місцевих чоловіків вийти їй назустріч і заблокувати росіянам дорогу на Баштанку.

«Зголосилось майже 70 людей, — згадує Олександр Коврига. — Ми розуміли, що ризикуємо життям, але іншого виходу з ситуації не бачили. Колона й справді ненадовго зупинилась. Ми переконували їх повернути назад. Вони відповідали, що ця земля не наша, а їхня. Словом, ми тягнули час, повідомивши в Баштанку, щоб підготувались».

Коли окупанти зрозуміли, що мирно ситуацію вирішити не вийде, вони почали стріляти вгору або по машинах місцевих жителів. І тільки тоді явкінці пропустили колону. За два десятки кілометрів, у Баштанці, росіян вже чекали місцеві тероборонівці та добровольці. У нерівний бій з окупантами вступили всі, хто за віком або з якихось інших причин не мобілізувався в ЗСУ.

«Окупанти хотіли прорватись через наше місто і піти далі, — згадує заступниця мера міста Баштанки Світлана Євдощенко. — Але неочікувано для себе отримали потужний опір від місцевих жителів та тероборони. По ворожій техніці стріляли з автоматів, мисливських рушниць, кидали коктейлі Молотова. Їх ми робили прямо на подвір'ї міськради. Потім хлопці відвозили їх на блокпости, бо зброї не вистачало. На щастя, хід бою вирішив наш літак, розбомбивши ворожу колону. Росіяни відступали, кидали техніку, здавались у полон. А ми після 1 березня 2022 року живемо за гаслом: «Пофіг танки, ми з Баштанки!»

Схід і захід разом, Україна — єдина!

Майже 9 місяців 2022 року Явкине було прифронтовим селом. Внаслідок ворожих обстрілів тут отримали пошкодження близько восьми десятків житлових будинків, школа, дитсадок, клуб, амбулаторія. Нині вже практично все відновлене. Люди, які виїхали, повертаються в рідні домівки. Кошти на відбудову в старостаті залучали з різних джерел, шукали донорів. Зокрема, завдяки виграному громадою гранту ремонт в амбулаторії провела громадська організація «Будуймо Україну разом».

«У 2014 році молодь з благодійної організації „Львівська освітня фундація“ заснувала проєкт „Будуймо Україну разом“, або БУР, — розповідає Тетяна Гичка, піар-менеджерка організації. — Його метою було відновлення будинків, знищених ворожими обстрілами, на Сході України. Протягом двох місяців львівські волонтери, до яких приєднались місцеві жителі, працювали у Краматорську. За цей час відремонтували 25 квартир у багатоповерхівці, що зазнала найбільше ушкоджень. Згодом проєкт переріс у волонтерський рух по цілій країні. Можна сказати, що БУР формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни».

Спільна праця об'єднує молодь

Явкінська амбулаторія стала першим об'єктом, який БУР відновив на півдні. Понад півсотні людей з усієї країни, які приїхали на Миколаївщину, працювали тут на волонтерських засадах. За півтора місяця, з середини квітня й до кінця травня нинішнього року, вони повністю відремонтували двоповерхове приміщення амбулаторії. БУРівцям допомагали їхні місцеві ровесники.

«У цієї громадської організації є гасло: «Ми будуємо стіни і руйнуємо їх між людьми, — говорить художня керівниця Явкинського культурного центру Дарія Загорельська. — БУРівцям це справді вдалося, тому що під час перебування в нашому селі вони не лише працювали разом з місцевими, а й проводили чимало культурних та освітніх заходів для них. У волонтерів вийшло активізувати нашу молодь, за що ми їм дуже вдячні».

Разом зі старостою села йдемо до амбулаторії. Він показує заштукатурені сліди від обстрілів на зовнішніх стінах, звертає увагу на нові вікна та покрівлю, яку довелось замінити.

«А тут всередині волонтери з БУР зробили косметичний ремонт, — фельдшерка Ірина проводить екскурсію кабінетами оновленої медустанови. — В цій кімнаті стіни були потрощені, побиті, в іншій — стеля впала після обстрілу. Волонтери все довели до ладу. Ми тепер повноцінно працюємо і приймаємо людей».

Олександр Коврига каже, що найближчим часом у цьому приміщенні відкриють кабінет поліцейського офіцера громади. А на другому поверсі планують розмістити бібліотеку і музей села.

Проєкт БУР з відбудови реалізується за фінансової участі Програми підтримки миру та стабілізаційних зусиль Міністерства міжнародних справ Канади. Експерти із залучення грантів вважають відновлення Явкінської амбулаторії корисним прикладом для інших постраждалих від обстрілів населених пунктів області.

«Територіальні громади Миколаївщини зазнали дуже багато руйнувань, — говорить директор Агенції регіонального розвитку Миколаївщини Євген Бабков. — Вони потребують відновлення та розвитку. Раджу іншим ОТГ переймати досвід Явкінської громади».

Матеріал створено в рамках проєкту «Медіа єднають українців» від ГО «Центр практичної освіти Накипіло».

Людмила Приймачук

Схожі новини