Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Першу годину гріє так, що не можу тримати її в руках»

Волонтерка Анастасія Соха з Івано-Франківська виготовляє для ЗСУ багаторазові грілки

Анастасія Соха з Івано-Франківська власноруч виготовляє для наших військових багаторазові грілки. Щоб у ці холодні зимові дні нашим захисникам було трохи тепліше. Такі грілки особливо потрібні військовим, які на «нулі». Жінка за фахом юрист, працює на Новій пошті.

— Я давно думала над тим, чим можу допомогти нашим військо­вим, — каже Анастасія Соха. — Во­сени побачила у TikTok, як жінки роблять багаторазові грілки. По­казували сам процес: як їх робити, що треба для цього мати. Поду­мала, що це не складно, і я можу їх виготовляти після роботи. За власні кошти купила ацетат на­трію, з якого виготовляються гріл­ки. Він буває двох видів — водний і безводний. Перший раз робила з безводного ацетату, але зараз ніде не можу його знайти. Тому роблю з водного. Замовляю його у компа­ній, які займаються різними харчо­вими чи нехарчовими добавками. Мішок 25 кг коштує 2425 грн.

Військові задовлені такими грілками.
Військові задовлені такими грілками.

Підраховувала собівартість цих грілок. Із 25 кг ацетату натрію у мене виходить 125 грілок. Плюс докуповую «дой паки» (по 250 мі­лілітрів), в які розливається готова суміш. Собівартість такої грілки — 28 грн. Недорого.

У магазинах, які займаються гірськолижним спорядженням, можна купити лише одноразові грілки (вартість — від 38 грн і до­рожче). Наші грілки відновлюють­ся, і їх можна використовувати по­вторно.

— Що треба зробити, щоб грілка почала гріти?

— Треба відкрити кришку, ви­давити трішки рідини. Впустити повітря, щоб почалась хімічна ре­акція. Від цієї реакції з повітрям рідина кристалізується (стає твердішою). Потім кришка за­кривається — і грілка гріє. Першу годину гріє так, що не можу три­мати її в руках.

Деякі військові мені розповіда­ли, що вони цією грілкою спальни­ки гріли. У спальнику грітиме тро­хи довше — 3−4 години. Інші бійці кажуть, що беруть грілки з собою, коли виходять на завдання.

— Скільки разів таку грілку можна використовувати?

— У мене є моя грілка, яку я вже п’ять разів активувала. І вона досі гріє. Коли зрозуміла, що ці грілки реально працюють, кинула клич у Фейсбуці та Instagram, мої друзі допомогли з коштами. Я закупила партію «дой паків», 25-кілограмо­вий мішок ацетату натрію. Щоб використовувати грілку повторно, її потрібно прокип’ятити — до пе­ретворення речовини у рідину.

Схожі новини