Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Попри дощ, попри велику кількість непередбачуваних обставин, свято книжки відбувається»

У місті Лева триває 31-й Lviv BookForum, медіапартнером якого є видання «Високий Замок»

Фото Анастасії Телікової
Фото Анастасії Телікової

Навіть не пригадую, щоб у попередні роки, коли у Львові проводили Форум видавців, на який протягом року очікувало стільки народу, погода так нечемно себе поводила. Мало того, що дуже холодно, дощ не перестає падати. Але, як кажуть, свято відбувається за будь-якої погоди.

Цьогоріч взяти участь у книжковому фестивалі можна онлайн, оскільки Lviv BookForum транслюють англійською, іспанською та українською мовами на увесь світ! Таку послугу забезпечує диджитал-партнер фестивалю HAY Festival (Сполучене Королівство).

Тож кожен, хто не хоче (чи не має змоги) прийти на основну локацію у Порохову вежу, чи взяти участь у подіях, на яких присутні письменники не лише з України, а й з-за кордону, можна і в онлайн-режимі. А підготували організатори аж 150 подій. Це і панельні дискусії, публічні інтерв'ю, зустрічі з відомими авторами, майстер-класи. І, звісно, «Ніч поезії». Отже, завдяки сучасним технологіям у Lviv BookForum можуть взяти участь усі, хто тільки цього хоче. А фокусною темою цьогорічного свята книжки є «Сила спільнодії».

Напередодні відкриття Форуму програмна директорка Lviv BookForum Софія Челяк розповідала журналістці «ВЗ», що у фестивалі візьмуть участь представники 18 країн. Чи все йде «за планом», адже на календарі 4 жовтня, а це вже другий день Фестивалю книжки, я запитала у Софії.

— Попри погану погоду — настрій чудовий, — каже Софія Челяк. — І є чому радіти. Сьогодні п’ятниця, 4 жовтня. Об 11-й ранку, як і, зрештою, годину перед тим у Львові падає дощ, ми отримуємо найпрекрасніший дзвінок від нашого фотографа. Він телефонує і каже, що не може дістатися у зал, бо на подію прийшло стільки народу, що не проштовхатися. Ми безмежно тішимося, що львів'яни і гості міста настільки захоплені нашими заходами, що ні дощ, ні холод не можуть нікому зіпсувати плани. У Пороховій вежі - наша кураторська програма, але є й інші вісім локацій, де відбувається Форум. Ми проводимо партнерські заходи разом з видавцями. А це 28 видавців і понад 30 партнерів, які організовували заходи. І все відбувається!

За словами Софії Челяк, дехто з авторів захворів, тому не приїхав. Але 90 відсотків тих, хто обіцяв взяти участь, прибув до Львова. Є й іноземці. І попри те, що частина зарубіжних гостей долучається онлайн, інші все ж таки приїхали. До прикладу, 3 жовтня відбувся великий міжнародний марафон, у якому взяли участь люди з 5 країн.

— Для цієї події ми збирали переклади українських авторів, — каже Софія Челяк. — Усі тексти звучали українською і англійською мовами. Я захоплююся усіма, хто брав участь у цій події. А як читав зі сцени американський журналіст Террел Джерммейн Старр — як справжній актор! Цьогоріч з метою безпеки ми не проводимо книжкового ярмарку. Але на локаціях, де продають книги, ми бачимо черги людей, які купують книги, а також черги людей, які купують книги авторів на презентаціях і підписують їх в авторів. Попри дощ, попри велику кількість непередбачуваних обставин, свято книжки відбувається. І відбувається добре…

Схожі новини