Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Леви купаються у позолоті

На фасаді історичного будинку Львівського радіо відновили автентичний золотий фон

Фото автора
Фото автора

На фасаді будинку Львівського радіо, що на вул. Князя Романа, 6, відновили автентичне золоте тло (на фото). Будинок є пам’яткою архітектури і вирізняється своєрідним вхідним портиком із гранітними неороманськими колонами, прикрашеними барельєфами з левами та кадуцеєм — атрибутом Меркурія, покровителя успішного підприємництва. Фасад декоровано модерністськими фігурами лицарів-атлантів. Автор цих скульптур — митець Станіслав Пліхаль.

Нарешті фон фасаду з двома ле­вами озолотився. Це символізує успіх в торгівлі - будинок звели як прибутковий (здавали квартири в орен­ду, тут працювали крамниці, ресторан, банк). Про гроші свідчать меркуріанські мотиви на фасаді.

Керівниця Львівського радіо Ми­рослава Лубкович розповіла для «ВЗ», що ремонтні роботи будинку Львівського радіо зазвичай фінансує ЮНЕСКО. А ось реставрацію фасаду будинку, де є леви, виконувало ТзОВ «Креативна фабрика Вікторія» за власний кошт. Ця компанія є підрядником внутрішніх робіт у будівлі Львівського радіо.

«Представники компанії „Креатив­на фабрика Вікторія“ з власної ініціати­ви вирішили відновити фасад будинку Львівського радіо, дослідити його, — роз­повідає для „ВЗ“ радниця міського го­лови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищен­ко. — Дослідили, реставрували та гар­но зберегли для нащадків. У реставрації використали лазерний очищувач, який добре знімає застарілий бруд та кіптя­ву з фасаду історичного будинку. Під тим брудним шаром виявили золотий фон, про нього ніхто не знав. Це не сусаль­не золото чи позолота, а звичайна жовта фарба, яка створює ефект золота. Фар­ба добре збереглася, хоч і роками була вкрита чорною кіптявою. Реставратори з „Креативної фабрики Вікторія“ нічого не додавали, зберегли автентичність. Ла­зерна очистка фасадів має переваги у тому, що зберігає старий шар, який хо­вався під пилом. Леви також очищені ла­зером, вони сірого кольору».

«Спершу ми зробили ґрунтовні дослі­дження, які показали, що на фасаді під ша­ром бруду є стара фарба, — каже дирек­тор ТзОВ „Креативна фабрика Вікторія“ Анатолій Богач. — Використали власний лазер, своїх реставраторів і зняли бруд, а там — „золото“. Ми очистили фасад, де є „золото“, і законсервували його. Якщо хтось за кілька років захоче зробити рес­таврацію, то не проблема зняти „консер­вацію“. Не рахував коштів на ці роботи, бо працівники та лазер наші. Це наша соці­альна ініціатива і наш внесок у збережен­ня історичної спадщини Львова».

Нагадаємо, торік під час реставрації у під'їзді, на сходовій клітці на п’ятому поверсі будівлі Львівського радіо зна­йшли неоготичні розписи. Фриз (декора­тивна смуга на стіні під стелею) кімнати був оздоблений листям каштана. Стіни однотонні, але на них зробили зондажі, щоб показати цінніші елементи. Місцями розписи втрачені після кількох ремонтів, оригінальний малюнок віднайти не вда­лося.

«Це неоготика, яскрава, кольорова, з елементами каштанів, колосся, квітів, листочків», — каже реставраторка Іри­на Гірна.

Будинок на вул. Князя Романа, 6, збу­дували у 1912 році як кам’яницю купців Людвіка Штадтмюллера і Кароля Чуджа­ка за проєктом архітектора Адольфа Піл­лера. Це приклад архітектури раннього модернізму. З 1930 року там працює ра­діо.

Схожі новини