Передплата 2024 ВЗ

Лелеченят «охрестили» «Світязем» та «Лукою»

Вперше в Україні окільцювали білого лелеку та встановили передавач, який в реальному часі відстежує місцеперебування птаха

Лелека Лука та орнітолог Андрій Бокотей. Фото автора
Лелека Лука та орнітолог Андрій Бокотей. Фото автора

На мальовничій вулиці Незалежності у Шацьку, що на Волині, чи не на кожній електроопорі оселились лелеки. Чорногузи позують на одній нозі на фоні кінематографічних хмар…

На виїзді з селища — група енергетиків зі спеціальною технікою: краном з люлькою. Поруч оглядає птаха орнітолог Андрій Бокотей, спільно з колегою з Кракова Казимиром Валашом.

Польський колега показує як встановлювати передавач на птаха
Польський колега показує як встановлювати передавач на птаха

Фахівці піднялись краном до гнізда лелеки та опустили донизу чотири лелеченяти. Їх вже поміряли, оглянули, а всі показники, включно з розміром гнізда та часом «візиту», записали у спеціальну анкету.

«Я веду всі записи: заміри довжини, маси, номер кілець», — розповідає іхтіолог Віктор Демчук, який асистує орнітологам.

"Паспорт" лелеки
"Паспорт" лелеки

Поруч у небі витає мама-лелека і нервується, що до її гнізда «вдерлись» люди.

Для чого ж залучили стільки фахівців та техніки? Все просто: 2024 — рік, коли вся Європа обліковує білого лелеку, це восьмий міжнародний перепис. До наукової роботи долучилась й Україна. Але особливістю цьогорічного обліку птаха у тому, що на пташенят встановлюється передавач з супутниковим звʼязком та сонячною батареєю. Відтак, орнітологи наживо бачитимуть переміщення лелек, їх траєкторію та поведінку.

«Перший рік кільцюємо білого лелеку на Волині і вперше ставимо мічення супутниковими передавачами білих лелек в Україні. Цей проєкт дасть зрозуміти куди полетять лелеки. Через передавач, який живиться за допомогою сонячної батареї, будемо відстежувати птаха впродовж всього його життя. Ці закільцьовані лелеченята повернуться назад в Україну лише після статевого дозрівання, це близько чотирьох років. Впродовж всього цього часу ми стежитимемо за птахом», — розповів орнітолог Андрій Бокотей.

«На території Шацької ОТГ обліковуємо близько 120 гніздових пар білого лелеки. Гнізд є більше, але не всі заселені. Лише на цій вулиці Незалежності 18 гнізд, з яких 11 заселені. Чому так багато на одній території? Варто подивитись на схід, де все заболочено, кормова база тут хороша», — розповів заступник директора з наукової роботи Шацького національного природного парку Василь Матейчик.

Однак, не всіх птахів вдасться «поставити на облік». Звичайні кільця, до речі, з написом Kyiv, поставили 16 птахам, а от gps-трекери лише двом.

Процес кільцювання місячного лелеки
Процес кільцювання місячного лелеки

«Ми в Польщі організували 36 груп, які кільцюють птахів по всій країні. Займаємось цим проєктом з 2019 року. Загального кошторису проєкту нема. Однак, приблизна ціна одного передавача з супутниковою навігацією — тисяча доларів. Є шанси, що цьогоріч ми отримаємо кілька десятків трекерів, адже сподіваємося на фінансування наших партнерів, енергетиків», — розповів доктор Казимир Валаш.

Двох лелеченят з gps-треками «охрестили»: одного — «Світязем», іншого — «Лукою» (затока на озері Світязь). Імʼя записали в «паспорт», тобто облікову карту. Чи це «хлопчик», чи «дівчинка» — визначатимуть за допомогою генетичного тексту, у кожного птаха взяли пірʼїнку для аналізу. Саме ці птахи, які цьогоріч вилупилися з яйця, першими вирушать в політ. А от чи повернуться в рідне гніздо — покаже час…

Тим часом…

Минулого літа я теж долучилась до кільцювання лелеки, щоправда, червонокнижного чорного. То ж орнітолог Андрій Бокотей розповів про цьогорічний «обʼїзд» гнізд на території Шацького поозерʼя.

«Ситуація з чорним лелекою складна, близька до поганої. Дуже мало заселених гнізд, птахи прилітають, гнізда ремонтують, але ні яєць, ні пташенят нема. Очевидно, погана кормова база, несприятливі погодні умови», — підсумував орнітолог.

Схожі новини