Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хірурги провели унікальну операцію на серці військового

  • 05.07.2024, 22:32
  • 403

Медики Інституту імені Амосова провели унікальну операцію військовому з Вінниччини, який зазнав важкого поранення в грудну клітину під Бахмутом, коли допомагав забирати тіла загиблих

Про це розповіли в Інституті.

За даними медиків, снаряд пробив легеню 49-річного військового Юрія Січки та зупинився в серці.

У Дніпрі йому провели екстрену операцію, врятувавши життя. Проте залишалася небезпечна проблема — отвір у серцевій артерії, через який кров потрапляла в порожнину серця. Це створювало серйозну загрозу для життя.

Враховуючи надвисокі ризики та складність необхідного втручання, Юрія доставили до Інституту серцевої хірургії для подальшого лікування. Там медики вирішили провести унікальну операцію без традиційного розрізу грудної клітки, яка навіть не потребувала загальної анестезії.

Медики використали внутрішньосудинний доступ через руку чоловіка. Під час операції використали внутрішньо-коронарний ультразвуковий апарат, який дозволив бачити судину ізсередини та точно встановити спеціальні стент-графти — металеві конструкції діаметром до 5 мм, які закрили пошкоджену зону артерії.

«За нашими даними, це перший випадок у світі, коли подібну операцію було проведено саме так», — повідомили в Інституті.

Зараз Юрій почувається добре. Попереду на нього ще чекає відновлення, але зовсім скоро він зможе провести час зі своїми онуками.

Схожі новини