Передплата 2024 ВЗ

«Аптечки заїхали в Україну і мали б опинитися на складах ЛОВА»

Як видно з митної декларації, тактичні аптечки таки перетнули український кордон, але по дорозі… зникли

Журналістам видання NGL. media вдалося виявити митну декларацію на ввезення майже 10 тис. тактичних аптечок IFAK, які зникли у Львові у листопаді 2022 року. «Це перше документальне підтвердження того, що отримувачем гуманітарного вантажу була безпосередньо Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА). Тим часом львівська поліція за півтора року розслідування так і не встановила винних», — йдеться у розслідуванні.

«ВЗ» писав про цю гуч­ну справу у липні 2023 року: «Виглядає, що американ­ський фонд обдурили шахраї: привезли частину допомоги, щоб відзвітуватися, а решту — вкрали…».

Голова львівського фон­ду «Центр волонтерства і захисту» Андрій Немиров­ський тоді розповів, що їхній фонд мав отримати від Укра­їнського Американського До­помогового комітету (ЗУАДК) важливий вантаж на загаль­ну суму 1,2 млн доларів США! Серед гуманітарної допомоги були майже 10 тисяч тактичних аптечок на суму 908,6 тисячі доларів. Волонтери з’ясували, що частина вантажу опини­лася на гуманітарному скла­ді Львівської військової адмі­ністрації, що на вул. Земельній. Решта вантажу, зокрема так­тичні аптечки, зникли…

Відповідав за цю гумані­тарну допомогу тодішній очільник координаційно­го штабу з питань надання гуманітарної допомоги та позаштатний радник голо­ви ЛОВА, адвокат Олексій Шевчук (він очолював склад на вул. Земельній).

Я зателефонувала до Ан­дрія Немировського. Він каже, тепер маємо доказ, що відповідна кількість аптечок перетнула український кор­дон. «Відповідно, ці аптеч­ки заїхали в Україну і мали б опинитися на складах ЛОВА на вул. Земельній, — каже пан Андрій. — Але по дорозі ці ап­течки зникли…».

У своїх показаннях пред­ставники ЛОВА казали, мов­ляв, немає доказів, приїхали аптечки в Україну чи ні? Мож­ливо, вони зникли десь в Єв­ропейському Союзі, і українці до цього відношення не ма­ють. Тепер маємо доказ…".

Журналісти-розслідува­чі повідомили, що за півтора року поліція нікого не затри­мала і не відшукала зниклі ап­течки. Судячи з оприлюдне­них ухвал у цій справі, майже за рік після злочину, у вересні 2023 року, слідчі отримали до­звіл провести обшуки на скла­ді, аби вилучити документи. А потім, у листопаді 2023 року, слідчі отримали дозвіл вилу­чити і дослідити митні доку­менти щодо двох вантажівок MAN, які завозили гуманітар­ну допомогу від ЗУАДК.

Личаківський районний суд дозволив слідчим отри­мати роздруківки з інформа­цією про телефонні розмо­ви та листування між людьми, які можуть бути причетні до зникнення аптечок. В одного із ймовірних фігурантів про­вели обшук вдома, де вилу­чили «банку білого кольору із вмістом невідомої речовини рослинного походження», яку визнали речовим доказом у цій справі.

Схожі новини