Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Корупційні скандали в Україні підривають підтримку американців»

Українка, яка виїхала до США у 2019 році, розповіла журналістці «ВЗ» про те, як зіштовхнулася із фактом розкрадання гуманітарної допомоги

Це волонтери зі США
Це волонтери зі США

У соцмережах я познайомилась з волонтеркою Анною Костик з Ірпеня. Мене зацікавив її пост про те, що вона зіштовхнулася із фактом розкрадання гуманітарної допомоги у Києві. Я написала пані Анні. Вона розповіла, що у 2019 році виїхала до США. Коли почалася в Україні повномасштабна війна, почала волонтерити — допомагати українцям! Якщо хтось досі сумнівається у тому, що корупційні скандали, пов’язані з гуманітарною допомогою, негативно впливають на імідж нашої країни, ось її розповідь.

— Ми з чоловіком жили в Ірпені. Виховували 1,5-річну донечку, — каже пані Анна. — Мій чоловік, Тарас, — американець українського походження. Після російського вторгнення у 2014 році Тарас вирішив відвідати Україну. Йому настільки сподобалось життя та люди тут, що несподівано для своєї родини у США він прийняв рішення переїхати жити в Україну. Через два роки ми познайомились і створили сімʼю, народилась донечка. Ми бачили перспективу в Україні. Але прийшов 2019 рік… Коли згадую 2019 рік у мене постає перед очима картина наче перед цунамі в Таїланді: зникла вода і оголився берег на багато кілометрів, не чути жодної пташки, проте люди спокійнісінько із дитячим захопленням гуляють берегом, збирають камінчики та мушлі. Вони навіть не здогадуються якої страшної сили некерована хвиля буде змивати все на своєму шляху та в першу чергу їх самих…

Після виборів на основні посади були призначені зрадники часів Януковича, влада почала закуповувати електроенергію в росії. Ми відчували страх за майбутнє, бачили, що росія бере реванш. Після довгих роздумів, ми прийняли рішення переїхати до США. Навіть у найстрашніших прогнозах, звісно, я не передбачала того, що станеться 24 лютого.

Після повномасштабного вторгнення ми з чоловіком приєднувались до ініціатив різних людей та громад, які допомагали українцям, ходили на мітинги, — продовжує Анна. — Зокрема, місцевий священник Української греко-католицької церкви у місті Джонсон Сіті, штату Нью-Йорк, та його дружина організували збір гуманітарної допомоги. Прихожани церкви та усі небайдужі займались сортуванням, пакуванням, та вантаженням гуманітарної допомоги, яка потім кораблями доставлялась до України.

Пані Анна теж долучилась до волонтерства у США
Пані Анна теж долучилась до волонтерства у США

Важко відповісти на запитання скільки волонтерів долучилося, тобто скільки людей допомагали чи допомагають — мабуть, більшість, хто вважав себе українцем, намагались допомогти. Звісно, зараз обсяг допомоги та ініціативи зменшились у рази. Причини різні, у тому числі корупційні скандали навколо гуманітарної допомоги.

З одним із зловживань із гуманітарною допомогою я зіштовхнулась особисто. Я знаю, що громада США передавала різну гуманітарну допомогу, включаючи ходунки для людей з інвалідністю, милиці, медикаменти, засоби гігієни, корм для собак та котів та ін.

Ходунки та милиці були специфічні, коробки марковані також специфічно, від руки. В одному з постів у Фейсбуці я побачила фото коробок, ходунків та милиць, які були дуже схожі на гуманітарну допомогу, яку пакувала я. Мене зацікавила сторінка та пости.

Зокрема, у пості йшлося про те, що Олексій Шевчук надає допомогу киянам, допомогу можна отримати, оформивши заявку за посиланням. Я проскролила усю сторінку, а також подібні пости у різних групах для киян і не побачила жодної згадки, що це гуманітарна допомога.

У деяких постах було написано, що «депутат» Шевчук надає допомогу киянам". Зокрема, на автомобілях, а також у постах у різних групах, на особистій сторінці Олексія Шевчука не було жодної (!) згадки, що це гуманітарна допомога зі США. Було написано «Олексій Шевчук на захисті Оболоні Києва», «залиште заявку на безкоштовну допомогу».

Олексій Шевчук роздавав гуманітарну допомогу від свого імені
Олексій Шевчук роздавав гуманітарну допомогу від свого імені

Як зʼясувалось, вибір Оболоні не випадковий, адже Шевчук балотувався на виборах до Київради в Оболонському районі Києва. Звісно, я не могла беззаперечно стверджувати, що це була саме гуманітарна допомога нашої громади, але те, що Шевчук діяв незаконно із гуманітарною допомогою, підтвердив він сам. Коли я залишила коментар на його сторінці про те, що він не має права видавати гуманітарну допомогу за свою власну, він в агресивній манері почав принижувати мене та погрожувати. Проте він визнав (!), що це гуманітарна допомога інших країн та заблокував мене.

Надалі я побачила, що він почистив пости зі своєї сторінки, деякі повидаляв, а в інші додав, що це «гуманітарна допомога». Я встигла зробити скріни, що підтверджують мої слова, де не зазначено жодного слова про гуманітарну допомогу. Ще більше я була шокована, коли дізналась, що Олексій Шевчук займає посаду Голови координаційного гуманітарного штабу Львівської ОВА (має ще й почесні грамоти за це, видно знав з ким ділитись).

Тобто, використовуючи службове становище, він привласнював, а потім видавав матеріальні цінності від свого імені, щоб заробити політичні дивіденди. Крім того, у юридичних колах Шевчук має дуже сумнівну репутацію «адвоката-рєшалова», саме він був адвокатом зрадника Киви та адвокатом Корбана у справі Романа Ратушного проти Корбана стосовно незаконної забудови «Протасового яру». Після випадку із Шевчуком наша сімʼя вирішила допомагати лише тим, кого знаємо особисто.

— Як у США діаспора реагує на корупційні скандали в Україні?

— Я не можу сказати про всю діаспору у США, лише про себе та найближче оточення. Корупційні скандали (і не лише ті, що стосуються гуманітарної допомоги) найбільш демотивують і знесилюють! Під час війни красти гуманітарну допомогу або красти та видавати від свого імені задля політичних дивідендів — це злочин, такі особи мають сидіти у тюрмі. Проте, на жаль, це вже системна корупція, яку очолює і «дахує» вище керівництво держави.

Щодо підтримки США, картина для нас невтішна. Підтримка України серед американців падає, і серед причин — низка факторів. Повномасштабне вторгнення поглибило економічну кризу у світі, у тому числі і у США. За моїми сумними спостереженнями, питання демократичних цінностей закінчується там, де підвищуються ціни на паливо та яйця! Як тільки почали рости ціни, я відчула невдоволення американців допомогою Україні.

Крім того, активізувались усі агенти впливу кремля — від Ілона Маска до пропагандиста Карлсона Такера, які мають вплив на мільйони американців. Корупційні скандали в Україні (у тому числі із гуманітарною допомогою) також підривають підтримку американців, деякі пишуть у соціальних мережах: «Ось куди йдуть наші податки». Згідно з опитуванням провідного телеканалу CNN більшість американців — 55%, виступають проти збільшення надання допомоги Україні. На мою думку, це опитування відображає реальність.

Схожі новини