Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Передавати півмільйонний хабар прийшов весь у білому…

Компанії львівського горе-бізнесмена з легкістю виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу — на понад 1,5 млрд грн

Фото ДБР
Фото ДБР

30 грудня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою львівському горе-бізнесмену Ігорю Гринкевичу, який пропонував 500 тисяч доларів США одному з керівників Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (ДБР). Як виявилось, цей ділок був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони. Сумнозвісні «яйця по 17 гривень», неякісна форма та інші корупційні закупи для армії - це, зокрема, його рук справа… Згідно з рішенням суду, Гринкевич може внести заставу у розмірі 429 млн 440 тис. грн! Це, здається, рекордна сума застави… Знайти такі легальні гроші йому навряд чи вдасться. Отже, сидітиме у СІЗО.

Гроші з бюджету йшли не на потреби військових, а на розкішне життя родини

Хабар у пів мільйона доларів Ігор Грин­кевич пропонував за сприяння у повер­ненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній у ході розслідування кримі­нального провадження. Кілька місяців тому ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями для ЗСУ. Компанії львівського ділка виграли 23 тен­дери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підпри­ємства, які раніше займалися будівництвом (!) та не мали належних виробничих, склад­ських та інших потужностей для виготовлен­ня та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. Це призвело до збитків бюджету (за попередніми оцінка­ми — на 1,2 млрд грн (!) та відповідно зриву постачання.

Правоохоронці виявили повне невико­нання шести контрактів. Щонайменше за сі­мома договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань.

Також встановлено, що вісім договорів виконано із запізненням до 5 місяців. Ана­ліз зовнішньоекономічних контактів та мит­них документів вказаних підприємств ви­явив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Слідчі перевіряють причетність до оборудок колишніх посадов­ців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів. За попередніми оцінками, сума збитків може перевищува­ти мільярд гривень. Але, як кажуть у народі, скільки мотузочці не витися…

Слідчі ДБР затримали Гринкевича у ки­ївському ресторані. Щоб передати пів­мільйонний хабар, чоловік вбрався по-святковому — у білу сорочку та світлі штани… Очевидно, вважав, що після цього усі його проблеми будуть закриті. Але, як виявилось, все тільки починається! Коли до події та її винуватця журналісти придивились уваж­ніше, виявились ще більш шокуючі факти.

Журналіст Євген Плінський на своїй сто­рінці у Фейсбуці розповів про заможне жит­тя родини Гринкевичів, яка його навіть не приховувала. Ба більше! Вип’ячувала! Гро­ші з бюджету йшли не на потреби військо­вих, а на розкішне життя львівської родини. У соцмережах хизувалися дорогими автів­ками, ювелірними прикрасами, годинни­ками, розкішним відпочинкам в екзотичних країнах…

На руці Романа Гринкевича – золотий годинник Audemars Piguet вартістю близько 100 тис. євро.
На руці Романа Гринкевича – золотий годинник Audemars Piguet вартістю близько 100 тис. євро.

За якою схемою діяв цей горе-бізнес­мен? Як дізналися журналісти, оскільки бу­дівельні компанії Гринкевича не виробляють одяг, вони перекуповували його в Туреччи­ні приблизно за 40% отриманих від оборон­ного відомства грошей, а решта 60% йшли до кишені львівського бізнесмена. При цьо­му якість поставленої білизни та одягу не відповідала жодним умовам військового за­безпечення.

Однак і це ще не все. Як з’ясувалося зго­дом, ці компанії отримували гроші від укра­їнського відомства без факту постачання одягу, користуючись підробленими актами приймання-передачі з правом «довезення» потім. Відтак жоден з контрактів компаній Гринкевича не був виконаний вчасно. Літній одяг українським бійцям привезли у верес­ні-жовтні, деякі договори не виконані досі…

І, звісно, фото у вишиванках…

Тісно співпрацював Ігор Гринкевич і з львівською владою. Журналіст Євген Плін­ський оприлюднив фото бізнесмена з в. о. го­лови Львівської облради Юрієм Холодом та головою Львівської ОВА Максимом Козиць­ким під час підписання угоди про співпрацю.

Ігор Гринкевич (у центрі) підписує угоди про співпрацю з в. о. голови Львівської облради Юрієм Холодом (зліва) та головою Львівської ОВА Максимом Козицьким (справа).
Ігор Гринкевич (у центрі) підписує угоди про співпрацю з в. о. голови Львівської облради Юрієм Холодом (зліва) та головою Львівської ОВА Максимом Козицьким (справа).

— Тепер спостерігаємо за тим, як коруп­ційний клубок закупівель родини Гринке­вичів почне розмотуватись та тягнути за собою всіх тих, хто підписував з ним явно корупційні контракти постачання, — каже журналіст. — Це стосується не лише закупі­вель Міноборони, яке, до речі, в грудні (!) підписало з ними новий контракт постачан­ня харчів майже на 500 млн грн.

Далі - ще цікавіше. Інтернет облетіли фо­тографії сина Гринкевича — Романа та його коханої - київської художниці Соні Морозюк. Юна художниця збирається заміж за сина фігуранта корупційного скандалу. До сло­ва, освідчився Рома Соні цього року у Вене­ції, куди виїхав як… волонтер. А потім ще й отримав волонтерську відзнаку від прези­дента Зеленського… Не скупився Рома і на дорогі подарунки для коханої Соні - купив їй новеньке «Порше» та прикраси Cartier.

Нинішня кохана Романа Гринкевича – київська художниця Соня Морозюк.
Нинішня кохана Романа Гринкевича – київська художниця Соня Морозюк.

А у грудні в Інституті проблем сучасно­го мистецтва НАМ України, у Києві, від­крилась допрем'єрна виставка художниці з екстравагантною назвою «Мазня». Саме так у соцмережах називають творчість Мо­розюк. Весь Київ був обвішаний рекламою виставки, на яку, очевидно, було витрачено мільйони гривень… Коли спалахнув скан­дал навколо одіозної родини, Інститут про­блем сучасного мистецтва негайно призу­пинив виставковий проєкт «Мазня» у зв’язку зі значною кількістю суперечливих реак­цій, що вийшли поза межі мистецтвознавчої дискусії. Думаю, тепер Морозюк не світить брати участь і в інших творчих проєктах чи телевізійних шоу…

Цікаво, що до стосунків з Морозюк Рома Гринкевич мав роман з Христиною Тишкун. Ця дівчина прославилась наприкінці 2021 року, коли з’явилася у відвертій сукні з від­критим плечем, супроводжуючи під час офі­ційного візиту до Львова замміністра осві­ти Ігоря Гарбарука. Фото Тишкун у компанії замміністра та мера Львова Андрія Садо­вого справило ефект бомби, що вибухну­ла. Зокрема, Роман Гринкевич уже під час повномасштабної війни відпочивав разом з Тишкун на Мальдівах і на грецькому острові Міконос, де святкували її 28-річчя.

Колишня пасія Романа Гринкевича – скандально відома Христина Тишкун.
Колишня пасія Романа Гринкевича – скандально відома Христина Тишкун.

Ні в чому собі не відмовляє і донька оді­озного бізнесмена — Ольга Гринкевич. Як гу­ляти то гуляти! Прославилась дівчина кілька місяців тому, коли похвалилася у соцмере­жах тим, що їде у віп-вагоні «Укрзалізниці». Це той знаменитий вагон, яким їздять до Києва керівники закордонних держав. Піс­ля розголосу, звісно, вона ці фото та відео прибрала. А потім взагалі свою сторінку в Instagram закрила.

Обурило українців і родинне фото Грин­кевичів, де вони усі одягнені у вишиванки. Як пишуть українці, гарними ви­шиванками злодії часто полюбляють при­кривати свої темні справи…

Схожі новини