Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Яка різниця — хто така Гатун?! Нам подобається „Чорний квадрат“, вони такі „ржачні“»

Попри обурення львів'ян, «примадонна сі Скадовська» з успіхом виступила у Львові

Людський потік на виступ "примадонни сі Ськадовська" був просто нескінченним. Фото автора
Людський потік на виступ "примадонни сі Ськадовська" був просто нескінченним. Фото автора

Ще два тижні тому я була на сто відсотків переконана, що «примадонна сі Ськадовська» Ірина Гатун 18 січня у Львові таки не виступатиме з «Чорним квадратом» у виставі «Ліворуч від розлуки, на північ від тебе». Бо ж відомо, що після скандального виступу пані Гатун у Новорічну ніч у концерті «95 кварталу» актрису та її партнера по цій сценці Юрія Великого за публічну наругу над українцями в окупації внесли до бази центру «Миротворець».

На виставу, заплановану на 18 і 19 січня у Палац залізничників «Рокс», квитки продавали ще задовго до Нового року. На сайті Gastroli.ua була не просто реклама, мовляв, гріх не скористатися унікальною можливістю побачити театр «Чорний квадрат», який, о диво! приїжджає до Львова.

«Друзі, ми з нетерпінням чекаємо на зустріч з вами у Львові з нашою новою захоплюючою виставою «Ліворуч від розлуки, на північ від тебе»!, — написано на сайті, який активно продавав квитки. — «Це не просто вистава, це справжній вихор емоцій, гумору та несподіваних поворотів. Приготуйтеся до вечора, наповненого сміхом, роздумами, і, звісно, видатною акторською грою! Дати: 18 та 19 січня 2024. Місце: Львів, Палац залізничників РОКС. У ролях: Сергій Федорчук, Ірина Гатун, Ольга Гриценко, Ксенія Хижняк. Це унікальна можливість побачити театр «Чорний квадрат» у всій його креативності та майстерності».

Зізнаюся, з настанням 2024-го я була переконана, що дівчина «сі Ськадовська», яка замість слова «ім'я», каже, що у неї «вим'я», ну, і ще багато таких неоковирних перекручень, з яких у Новорічну ніч реготав скажено зал, не поїде до Львова. Адже у Києві її виступ скасували!

Ще два тижні тому зателефонувала директору Львівського палацу залізничників «Рокс» пану Ігорю Прядку. Пан Ігор розповів, що є така заявка від організаторів на 18 і 19 січня, сам Палац концертів і вистав не організовує, лише надає приміщення.

Напередодні 18 січня у соцмережах бачила багато закликів від свідомих львів'ян — бойкотувати виступ Ірини Гатун у Львові. І була впевнена, що виставу скасують. Задля впевненості зателефонувала до пана директора «Роксу», але Ігор Прядка сказав, щоб зверталася до організаторів з цим питанням.

18 січня, попри дощовицю, біля входу у «Рокс» було людно. Подумала, це зібралися активісти, щоб бойкотувати виступ. Помилилася.

Перед виставою публіка допалювала цигарки. На сходах за безпекою пильнували представники поліції. У холі лише кілька протестувальників, серед яких генеральний продюсер Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат» Любов-Теодозія Микитка, спецкор українського телебачення «Контакт» з Торонто Діана Хабаль, викладачка Львівського медичного університету Христина Пелікан.

Речі Любові-Теодозії Микитки обшукували, мабуть, думали, що там повний пакет помідорів і яєць...
Речі Любові-Теодозії Микитки обшукували, мабуть, думали, що там повний пакет помідорів і яєць...

Троє чоловіків кремезної статури на вході перевіряють квитки. Показую редакційне посвідчення, називаю прізвище і редакцію, яку представляю. А мені кажуть, що це — приватний захід. Мовляв, можу зайти лише, якщо придбаю квиток. Пояснюю, що не маю наміру дивитися тої вистави, лише хочу побачити, чи заповнений зал, поспілкуватися з глядачами. Організатор концерту ТОВ «КУБ Промоушнс» Ярослав Микитин (так він себе назвав. — Г.Я.) на моє зауваження, що перешкоджання журналістській діяльності є правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України, до зали мене все одно не впустив, а про те, чому не скасували виступ артистки, яку занесли до бази «Миротворець», керівник ТОВ «КУБ Промоушнс» відповів просто: «Її туди занесли помилково».

На вході спілкуюся з трьома дівчатами — вони саме шукали у торбинках свої запрошення. На моє запитання, чи знають вони, хто така Ірина Гатун, знизують плечима. «Та ми навіть не знаємо, що це за вистава. Нам дали запрошення, от ми і йдемо поржати».

Спілкуюся ще з кількома хлопцями і дівчатами. «Та яка різниця — хто така Гатун?! — чи то перепитує, чи стверджує чоловік років так 25. — Нам подобається „Чорний квадрат“, вони такі „ржачні“, от і ходимо на їхні виступи».

Отже, «яка різниця»… Саме через оту «какую разніцу» і заради того, щоб «поржати», маємо тепер те, що маємо. Чи з таким рівнем культури зайдемо кудись? Зайдемо! В «рускій мір», з якого багато хто ще так і не вийшов.

Любов-Теодозія Микитка придбала квиток і увійшла до глядацької зали. За кілька хвилин перед початком вистави генеральний продюсер Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат» звернулася до присутніх глядачів. Розповіла про Ірину Гатун, яка любить російську і радянську культуру, натомість висміює українців з окупованих територій… Чи слухали пані Теодозію глядачі? Виглядало, їм байдуже…

— Я — корінна львів'янка, — розповіла журналістці «ВЗ» одна з протестувальниць Христина Пелікан. — Мені соромно за наше місто. Прийшла сюди зі сльозами на очах. Навіть уявити не могла, що у місті Лева щось подібне може відбуватися у час війни. У Львові ніколи такого не було, щоб Львів підтримував «рускій мір». Та ми в траурі кожен день, щодня ховаємо по кілька Героїв. Єдине дивує, чого прийшли без оберемків квітів, щоб привітати «пані пріму», яка нас обзиває «проплаченими тварями». З таким ставленням культурну війну ми програли.

Моя знайома місяць тому придбала два квитки на цю виставу — мала намір піти з чоловіком. Але коли прочитала і у нашій газеті, і у соцмережах, скільки негативних відгуків про актрису, яка, попри приниження українців, їде з виставою до Львова, віддала квитки своїй сусідці. Та із задоволенням пішла. А потім дуже дякувала, мовляв, «така була ржачна вистава»…

Схожі новини