Передплата 2024 ВЗ

«Зачарована Десна» зачаровуватиме глядачів

У Першому театрі відбулася прем'єра вистави за повістю Олександра Довженка

Сцена з вистави «Зачарована Десна». Фото: Перший театр
Сцена з вистави «Зачарована Десна». Фото: Перший театр

Всім відомий зі шкільних років твір Олександра Довженка в постановці колективу Першого театру набуває нових відтінків і підтекстів, починає сяяти новими барвами.

Для постановки цієї вистави запросили подружню пару з міста Суми — постановника Владистава Писарева і художника-постановника та хореографа Крістіну Заграбян. Вони вперше працюють з колективом Першого театру.

У виставі зайняті провідні актори театру: Василь Василик, Володимир Бойко, Ігор Гулюк, Богдана Бончук, Олена Баша, Олександр Чешеров, Андрій Селецький, Ігор Данчук, Ірина Занік, Тетяна Максимюк, Богдан Балко та інші.

«У ці темні для країни часи хочеться створити виставу сповнену світлом і теплом. Не з метою заспокоїти чи приспати глядача, а для того, щоб ще раз освідчитись у коханні до найрідніших», — говорить режисер-постановник Владислав Писарев.

А його дружина — художниця Крістіна Заграбян пояснює ідею сценографії:

«Сценографія складається з двох елементів. Це пшениця і човен. Кадр з полем із пшеницею, якою грається вітер, зʼявляється в усіх фільмах Довженка. Це сила природи, її велич. Човен виринає з пшениці, несучи персонажів рікою спогадів. Ми намагалися створити острівець свободи, територію любові і прийняття себе через призму минулого».

«Зачарована Десна» — своєрідний «міф» про дитячі роки, побачені крізь призму життєвого досвіду, і чарівну Десну, на берегах якої виріс автор. Історію показано очима маленького Сашка, який розповідає нам про любов до життя, щасливі миті дитинства та духовне багатство. Українські традиції, стосунки у родині, любов до рідної землі і відчуття плинності й проминання людського життя набувають ностальгічних ноток, проникаючи в саму душу.

Подорож у минуле, до своїх витоків, до спогадів про своє дитинство відбувається легко, невимушено. Пробудження давнього поклику до української землі, до коренів свого народу і до нашого українського спадку закладено в кожному, хто народився на цій благодатній землі. Історія про любов і відданість нашій культурі у тих важких умовах, в яких ми є, зараз звучить особливо актуально. Ніби ми повертаємося додому, до своєї душі…Така щаслива мить у житті лише одна.

Разом із хлопцем із маленького села під Десною, глядачі запитують себе «Хто я?» І далеко не кожен знайде відповідь на це запитання.

Схожі новини