Передплата 2024 «Добра кухня»

«Аферисти створюють фіктивні рахунки та привласнюють гроші громадян»

Кіберполіцейські закликають переказувати гроші лише на офіційні рахунки або через перевірені благодійні фонди

Кому війна, а кому мати рідна… «Під виглядом збору грошей на благодійність, аферисти створюють фіктивні рахунки та привласнюють гроші громадян, - повідомляє Кіберполіція. – Зокрема, набули популярності схеми шахрайства під виглядом евакуаційних перевезень громадян. Зловмисники просять передоплату на картку, однак взятих на себе обов’язків не виконують і надалі зникають …».

Також розповсюджені фейкові оголошення зі збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії.

Кіберполіція закликає громадян бути уважними та переказувати гроші лише на офіційні рахунки або через перевірені благодійні фонди.

… На жаль, є волонтери, які мають сумнівну репутацію. Вони постійно поширюють у соцмережах номери банківських карток та просять переказати кошти на допомогу українській армії. Перевірте їхню сторінку у соцмережах. Дізнайтеся, чи має підтримку ця людина у громадськості. Слід бути уважними і переказувати кошти тим волонтерам, яким довіряєте.

Львівська волонтерка Світлана Каліновська з «Медкорпусу», яка займається волонтерською діяльністю з 2015 року, каже, натрапляла на факт крадіжки грошей з волонтерської картки на суму близько 100 тисяч грн! Випадок стався ще у 2020 р.

«У нас є усі документи, - каже пані Світлана. - Ми написали заяву до правоохоронних органів. Прокуратура дала дозвіл видрукувати банківську картку, щоб було видно рух коштів. Але, на жаль, справа не просунулася. Почався ковід, потім слідчих кудись перевели. Ми з тим билися-билися… Псевдоволонтерка пояснювала через адвоката, що це її приватна банківська картка. Тим часом благодійні гроші витрачала на себе, зокрема, на відпочинок й інші речі. Ми підозрюємо, що у неї було декілька приватних карток: кошти з волонтерської картки вона перекидала на приватні картки інших банків».

Співзасновник Українського офісу захисту даних, правозахисник Богдан Хаустов каже, у лютому презентували у Києві «Посібник по безпечному збору допомоги на лікування”.

«Під час збору грошей людина потрапляє у поле зору злочинців, а опублікована інформація може спрацювати проти неї, - каже Богдан Хаустов. – Коли людині потрібні гроші на лікування, препарати, обстеження, вона стає «мішенню» для шахраїв. На жаль, злочинці привласнюють гроші тяжкохворих людей, позбавляючи їх шансу вижити. Рекомендації нашого посібника допоможуть уникнути цього».

За словами правозахисника, найпоширенішим видом злочину є пропонування препаратів, методів лікування і вартісних послуг.

“Шахрай, вивчивши історію пацієнта, може представитися представником компанії, клініки або медичним працівником лікарні, який пропонує за певну плату дістати ці препарати. Тобто, потенційну жертву злочину шахрай втягує до співучасті та убезпечує себе від того, що на нього заявлять.

Поширені методи аферистів: збір коштів від імені жертви на рахунки шахрая, псевдоблагодійники та “доброзичливці”, шахрайство від імені банків, органів влади, мобільних операторів тощо».

P.S.Якщо ви постраждали від шахрайства в Інтернеті, повідомте про це до кіберполіції на електронну пошту:

callcenter@cyberpol#stoprussia

Читайте також: Незадекларований товар митники передають українській армії

Схожі новини