Передплата 2024 «Добра кухня»

Незадекларований товар митники передають українській армії

За останні кілька днів почастішали спроби ввезення незадекларованих товарів під виглядом гуманітарної допомоги

Львівські митники вилучають їх згідно з законодавством і передають армії. Про це повідомляє пресслужба Львівської митниці.

Львівська митниця вилучає незадекларовані товари, які недобросовісні ділки намагаються ввезти в Україну під виглядом гуманітарної допомоги, користуючись спрощеною формою перетину кордону.

«Наші працівники сьогодні працюють у штатному режимі, захищаючи закон і порядок на шести міжнародних автомобільних пунктах пропуску Львівської митниці, не дивлячись на збільшення завдань через воєнний стан та завантаженість кордону, - каже Даніїл Меньшиков, в.о. обов'язків начальника Львівської митниці. - Усі конфісковані товари миттєво переправляються на потреби армії, згідно з урядовим розпорядженням».

Згідно з рішенням Уряду, митники оформлюють гуманітарні вантажі за спрощеною формою, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (Постанова Кабінету Міністрів України від 1 березня №174).

Разом з тим, у пунктах пропуску частішають випадки, коли нечесні ділки намагаються перемістити через митий кордон України незадекларовані комерційні вантажі під виглядом гуманітарної допомоги.

Так, 2 березня у пункті пропуску «Краковець-Корчова» співробітники Львівської митниці виявили в мікроавтобусі Volkswagen Crafter незадекларований шоколад і м’ясні вироби, а саме велику кількість ящиків з шоколадними батончиками Dolciando вагою 1140 кг та майже 400 кг «Prosciutto Crudo» - сиров’яленої італійської шинки в герметичних упаковках. Водій автомобіля сказав, що перевозить гуманітарну допомогу, але не надав підтвердних документів. Вантаж передано на потреби української армії.

Фото митниці
Фото митниці

6 березня близько 17.00 працівники митного поста "Мостиська" спільно з мобільною групою у складі співробітників ТУ ДБР у Львові та відділу внутрішньої безпеки Львівської митниці не допустили переміщення брендового одягу без проходження митного контролю в автомобілі, який перевозив гуманітарну допомогу. Під час огляду мікроавтобуса, який прибув із Польщі, було виявлено 30 ящиків нових футболок відомих світових виробників.

Фото митниці
Фото митниці

7 березня близько 10.30 у пункті пропуску "Краковець-Корчова" працівники Управління протидії митним правопорушенням спільно з мобільною групою територіального управління ДБР у м.Львові та співробітники відділу внутрішньої безпеки Львівської митниці не допустили переміщення в Україну 10 ящиків брендового одягу (Polo Club, B&C та ін.). Товари намагалися провезти через кордон як гуманітарну допомогу, їх виявили у вантажівці «Вольво», якою керував іноземець – громадянин Республіки Польща. У той же день під час огляду вантажівки «Мерседес», якою керував громадянин України, виявили 8 палетів зі спальниками, кариматами та наметами, які намагались провезти без проходження митного контролю.

Фото митниці
Фото митниці

Також 7 березня, близько 10.30, в пункті пропуску "Краковець-Корчова", під час огляду вантажівки «Мерседес», якою керував громадянин України, було виявлено 8 палетів зі спальниками, кариматами та наметами, які намагались провезти без проходження митного контролю.

Водій автомобіля пояснив, що перевозить гуманітарну допомогу із Нідерландів на адресу іменного благодійного фонду у Львів. Для підтвердження цих намірів він надав номер телефону невстановленої особи у записці, що була приклеєна до однієї з чисельних коробок. Працівники митниці зв’язалися з представниками названого благодійного фонду, які повідомили, що вперше чують про цю вантажівку та гуманітарний вантаж.

Весь незадекларований товар вилучено, його передадуть на потреби Збройних Сил України.

Фото митниці
Фото митниці

Разом з тим, тільки за добу 8 березня працівники Львівської митниці допомогли доставити в Україну з Європи 5 366 тонн гуманітарної допомоги, з них 3043 тонни пального. На шести міжнародних автомобільних пунктах пропуску та ПП «Мостиська-залізничний» працівники митники пропустили 307 автомобілів і 12 вагонів з допомогою та 54 цистерни. Найчастіше доставляють медикаменти, продукти, одяг та військове спорядження. Далі розподілом та доставкою вантажів в ті куточки України, де вони найбільше потрібні, займаються місцеві органи влади та волонтери, зокрема, від гуманітарного штабу при Львівській митниці #ДопомогтиUALviv.

Загалом від часу оголошення воєнного стану львівські митники передали на потреби армії майже 400 одиниць різноманітної техніки, приладів та понад 500 кг продуктів харчування, які були конфісковані раніше. Зокрема, йдеться про 51 автомобіль, 40 гаджетів, майже 350 л моторних мастил та 130 автомобільних шин. До всього – цигарки, пральні машинки, електрогенератор, майже 2000 консервів, різноманітне приладдя та одяг.

26 лютого Уряд України ухвалив рішення, спрямовані на зміцнення української армії та на забезпечення життєдіяльності країни в умовах воєнного стану у зв’язку із масштабним вторгненням Росії на територію України. Зокрема, було ухвалене розпорядження №186-р про передачу конфіскованого майна, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання (у тому числі майно, визначене у статті 184 Митного кодексу України), що за правом успадкування чи на інших законних підставах перейшло у власність держави, до сфери управління Міністерства оборони, інших центральних органів виконавчої влади та державних органів, які здійснюють керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до закону, та правоохоронними органами.

Читайте також: Почули Байдена

Схожі новини