Передплата 2024 ВЗ

Змінити хід війни може «закрите небо»…

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк розповів на брифінгу у Львові про результати другого раунду перемовин

Третій раунд перемовин між Росією та Україною відбудеться ймовірно 5-6 березня. Українська делегація готова будь-куди їхати на перемовини у будь-який час, бо на кону - життя і спокій мешканців багатьох регіонів України, оскільки російські окупанти безжалісно обстрілюють мирне населення та АЕС. Тактика війни РФ не вписується у жодні рамки ведення війни і є відвертим тероризмом без правил гри.

Про це заявив на брифінгу у Львові радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

Результат других перемовин такий: позиція РФ жорстка, але і позиція верховного головнокомандувача України Володимира Зеленського теж жорстка.

«Тому перемовини будуть йти вкрай тяжко, - зазначив пан Подоляк. - Але вони будуть йти! Є три складові того, чим ми займаємося.

Перше - позиція України в переговорному процесі дуже сильно підсилена нашими західними партнерами.

Друге, і це ключове, - Зеленський точно не піде ні на які поступки, які можуть принизити нашу боротьбу, яка сьогодні ведеться за територіальну цілісність і свободу України. Він чітко розуміє усі межі, на які можемо піти, розмовляючи з РФ.

Третє - українська делегація (включно з міністром оборони Олексієм Резніковим) чітко розуміє психологічний стан тих, з ким працюємо, які у них цілі, на які засади вони опираються (що розуміють про Україну, а що ні) - нам комфортно працювати, розуміючи мотиви російської сторони. Ми не просто на переговорах слухаємо. Ми розуміємо, куди вони хочуть піти, чому вони так думають і яка у них мотивація».

За його словами, суттєво змістити акценти війни може лише «Закрите небо», аби ворог не стріляв з повітря.

«Закрите небо допоможе вирішити нам гуманітарні питання, а також правила війни і поверне росіян в більш адекватний статус, - додає Михайло Подоляк. - Щоб вони розуміли, що воювати можна з армією (якщо вже йде війна), а не проти цивільного населення. Якщо ми хочемо зупинити війну і не мати проблем у цивільного населення, маємо говорити про потребу закритого неба. Щоб не було крилатих ракет і ударної авіації. Якщо це питання ми вирішимо упродовж одного-двох днів, то побачите, як зміняться переговорні позиції України та ситуація в країні. Панічних настроїв не буде, бо люди будуть розуміти, що зверху не впаде. Бо сухопутні операції, які проводить РФ достатньо прогнозовані, з ними можна працювати».

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

Народний депутат України, голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія наголосив на брифінгу, що пересічні росіяни нарешті сприймають переговорний процес, як реальний механізм завершення війни. Сприймають, як щось таке, що пришвидшує процес, оскільки війна в Україні шкодить міжнародному іміджу Росії.

«Вчора були домовленості щодо евакуації та створення гуманітарних коридорів, - каже Давид Арахамія. - В Україні є чимало іноземних студентів, зокрема з Індії, Китаю... Посольства цих країн теж тиснуть на Росію. Усі бачать, як загарбники бомблять житлові квартали... У Харкові загинув китайський студент».

За його словами, коли РФ планувала «військову операцію» в Україні, то думала, що вона буде короткою. Попередньо вони планували, що з їхнього боку загине сто військових. За три дні планували святкувати перемогу…

«Але сьогодні ми отримали затяжну битву навколо багатьох міст України, бачимо гуманітарну катастрофу в центрі Європи, - продовжує Михайло Подоляк. - Пакет санкцій, які накладають наші міжнародні партнери на Росію, створюють дуже тяжкі наслідки для цієї держави. Це знищує їхню економіку. Зрозуміло, вони хочуть вийти на якесь рішення, але воно має бути і в інтересах України».

За словами Подоляка, бої проти мирного населення ведуться для того, аби змусити Зеленського підписати угоди з РФ, але на кабальних умовах (для України). «Це їх тактика, так вони ведуть війну, - наголошує Подоляк.- Сьогодні вночі бомбили Запорізьку атомну станцію - це нонсенс...».

Давид Арахамія додав, що на перемовинах номер два, українська сторона пропонувала створити 30-кілометрову безпечну зону довкола усіх ядерних об'єктів. «Це велика загроза тероризму на ядерних об’єктах», - каже Давид Арахамія.

Читайте також: А за дверима стояв лютий ворог…

Схожі новини