Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Імперський» Крим хоче анексувати у Росії Севастополь, а в України – Херсонську, Запорізьку, Одеську області…

Ініціативи «сенатора» від Криму Сергія Цекова завжди відрізняються тим, що вони гучні, але безпорадні і нездійсненні

Це зрозуміло: мета Цекова – лише нагадати про себе, щоб не забували. Цього разу він запропонував об'єднати Крим та Севастополь «в єдиний регіон». Що тут почалося! Заява спровокувала цілком ворожі коментарі севастопольських чиновників, які не згодні бачити, щоб Сімферополь був столицею всього Криму, а Севастополь – тільки райцентром. З іншого боку, Цеков просто недодумав, бо його ініціативу можна трактувати як антипутінську, адже це для Путіна Севастополь – «сакральноє мєсто», а якщо Севастополь буде підпорядкований не Москві, а Сімферополю, тоді Москва втрачає вихід к «тьоплим морям», а Сімферополь стає «морской столицей со своим флотом». А якщо врахувати, що сам Крим на 75% живе за рахунок дотацій з Москви, то що він буде робити з тим флотом?

Першими ідею Сергія Цекова відкинули сенатори Севастополя. Ймовірно, їх найбільше непокоїв розвиток подій, при якому втратять свої крісла. Вони відкрили «четверту оборону». «Сенатор» від Севастополя Катерина Алтабаєва заявила, що «протягом усієї своєї історії Севастополь не був частиною Таврійської губернії – це була самостійна адміністративно-територіальна одиниця, що підпорядковувалася окремому генерал-губернатору, який одночасно був і командувачем Чорноморського флоту».

«Севастополь завжди мав, має і буде мати особливий статус», – не сумнівається і «депутат» Держдуми від Севастополя Тетяна Лобач.

Доктор політичних наук, завідувач кафедри «Політичні науки та філософія» СевДУ Олександр Ірхін заявив, що «історичний досвід та геополітичні завдання у Севастополя та Криму різні», і тому він не бачить «серйозних аргументів на користь об'єднання – принаймні зараз». Як щось неможливе оцінив ідею об'єднання і російський «губернатор» Севастополя Михайло Розвожаєв, який заявив: «Я вважаю, що у 2014 році прийнято оптимальне та єдино можливе рішення».

Український професор, доктор юридичних наук Борис Бабін саме питання об'єднання Криму та Севастополя вважає фантастикою: на його думку, нинішнє кремлівське керівництво досі мислить по-імперськи, як і у XVIII столітті, під час будівництва флоту та закладення Севастополя.

По-імперськи мислять і в Сімферополі. Наприклад, «депутат держради» і батько глави Криму Сергія Аксьонова Валерій Аксьонов вважає: «Крим має бути під одним керівництвом хоча б тому, що Севастополь розширюється, а своя земля у міста закінчується. Севастопольці все одно проситимуть землю «у Криму».

Кримський політолог Андрій Нікіфоров: «Все історично значуще ми робили разом із Севастополем… Але у результаті у складі РФ виявився не один новий суб'єкт, а два. Я тоді вважав це помилкою».

Він каже, що севастопольці ще просто не награлися цією іграшкою самостійності, тому «тут, як із дітьми, не можна відбирати довгоочікувану іграшку, доки дитина нею не награється».

«Я прихильник ідеї об'єднання, — каже «голова Громадської палати» Олександр Форманчук. — Мені здається, неправильно, що ми живемо у відокремлених регіонах… Я схиляюся до того, що рано чи пізно краще розв'язати питання на користь об'єднання. Ми всі кримчани, півострів у нас невеликий, ми повинні відчувати себе єдиною спільнотою. За радянських часів Севастополь підпорядковувався Кримському обкому партії. Звичайно були свої нюанси, але життєздатність цієї моделі вже історично доведена».

Однак ще більше по-імперськи мислить «депутат держради» від ЛДПР Микола Волков: «Непогано було б підтягнути і Херсонську, Запорізьку, Одеську області. Адже вони поряд із Кримом частково входили до складу Таврійської губернії…». Характерно, він все ж визнає, що входили вони частково, а забрати хоче всі, мало того – не зважаючи на те, що і Таврійська губернія була утворена незаконно. Мало того – країна, в яку входили Крим разом з Північним Причорномор’ям понад 300 років називалась Кримським Ханством. То, може, треба її відновити, а не Таврійську губернію?

Таким чином, можна було б спростити ситуацію до того, що сказати – кримські політичні діти все ще граються в геополітику в своїй кримській пісочниці, якби не одна особливість – не тільки центральна влада Росії, але російські містечкові «геополітики» граються з вогнем, в небезпечні ігри, які можуть закінчитися ріками крові. Тому краще вже зараз відібрати у них ці геополітичні іграшки. Краще раніше, ніж пізніше.

Читайте також: Росія маніпулює з рекламою кримського вина

Схожі новини