Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

16 протипоказань до вакцинації: перелік від МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України затвердило перелік медичних протипоказань та застережень щодо вакцинації від коронавірусу

Про це передає Zaxid.net.

Деякі українці за певних умов зможуть отримати від лікаря офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація.

Таке повідомив у четвер голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, у документі, який наразі не оприлюднений, вказано типи протипоказань. Це можуть бути абсолютні протипоказання, якщо існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції, а також — застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення ухвалює лікар з урахуванням переваг над ризиками.

За словами Радуцького, протипоказання також можуть бути постійними або тимчасовими (у довідці вказаний термін дії).

Також протипоказання можуть діяти для всіх видів вакцин або лише для конкретного типу. Якщо існує можливість зробити щеплення іншим типом вакцини — довідки не надають.

«Наприклад, діагноз тромбоз з тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (АstraZeneca та деякі інші). Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna). Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для або відмови від вакцинації (постійної чи тимчасової), або для її проведення з пересторогою», — наголосив Радуцький.

Він звернув увагу на те, що у кожному конкретному випадку відповідність діагнозу протипоказанням, що вказані у переліку МОЗ, встановлює винятково лікар.

Також Радуцький уточнив, що довідки про протипоказання для щеплення будуть видавати з початку листопада.

За оцінками МОЗ, які навів голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу мають не більше ніж 1% населення.

«Дані про пацієнтів, яким дійсно протипоказана вакцинація, вноситимуться до електронної системи охорони здоров’я — українці зможуть згенерувати документ у застосунку „Дія“», — наголосив депутат.

Читайте також: Найкраща вакцина від COVID-19 — та, яка у вас під рукою. Пояснення інфекціоніста

Схожі новини