Передплата 2024 «Добрий господар»

Попри грандіозність події, черг за книжками не було

У місті Лева розпочав роботу традиційний книжковий фестиваль — 28 BookForum

Уже стало традицією, що у вересні Львів перетворюється на величезний читальний зал. На масштабний літературний захід до міста Лева з’їжджаються книголюби і книговидавці не лише з України, а й з інших країн. Попри те, що пандемія 2020-го внесла у життя любителів книжки корективи, і Книжковий ярмарок було скасовано, 15−19 вересня він повернувся у місто Лева. 28 BookForum вперше за всю історію відбувається у подвійному форматі — онлайн і офлайн.

Цьогорічна програма 28-го BookForum, який відкрився 15 вересня, налічує понад 400 подій, які відбудуться наживо, встановлено 11 локацій, а також 146 виставкових стендів у Палаці мистецтв, 150 торгових яток на подвір’ї Палацу Потоцьких та проспекті Свободи. У заході візьме участь понад 300 учасників з усієї України.

Головна тема цьогорічного форуму — «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». За словами організаторів, під час дискусій йтиметься про ознаки дорослого суспільства і про те, чи 30 років — достатньо часу, щоб українці доросли до «дорослих».

Родзинкою 28-го BookForum стане онлайн-спілкування з лауреаткою Нобелівської премії Ольгою Токарчук, яка вперше в історії незалежної України візьме участь у фестивалі книжки, а також з 92-річною психотерапевткою Едіт Івою Еґер, яка пережила Голокост, авторкою світового бестселеру «Вибір». За словами організаторів, з українських письменників у форумі беруть участь Юрій Андрухович, Катя Калитко, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна, Мар’яна Савка, Юрій Винничук, Василь Шкляр.

Під час цьогорічного BookForum заплановані дискусії на теми: «Що таке доктрина „русский мир“, і як протистояти її зазіханням?», «Які голоси ми обираємо чути? Дискусія про те, як ми підходимо до літератури, що нас формує», «Гра в дорослішання. Журналістика незалежної України», «Виклики для свободи вираження поглядів й свободи творчості в умовах війни».

18 вересня відбудеться письменницький правозахисний марафон на підтримку українських заручників Кремля, під час якого читатимуть фрагменти їхніх листів і листів їхніх рідних, сторінки зі щоденників і стенограми виступів у судах.

Перший день відкриття Форуму, як правило, «організаційно-розпаковувальний». Хтось ще доїжджає, а хтось носить свою продукцію з машин, яким суворо забороняють заїжджати на територію основної форумної локації — Палацу мистецтв. Здавалось би, чому не підготуватися до свята ще попереднього дня? Тут проста арифметика, бо за той один зайвий день видавництвам доведеться заплатити зайвих кілька тисяч гривень. Бо, до прикладу, на вулиці біля самого входу у Палац мистецтв за чотири квадрати доведеться викласти 11 500 гривень за чотири дні. А на вулиці у маленькому наметі — від 4-х до 5 тисяч гривень. Залежно, де той намет стоїть — далеко від входу у Палац, чи близько.

Всередині, у самому Палаці, є «козирні» місця. І їх, як правило, щороку «забивають» одні й ті ж самі видавництва. Займаються не по три-чотири квадрати, а щонайменше 15−20. Щоб викласти гарно усю свою продукцію. Скільки платять за метр, не кажуть. Мовляв, на сайті є прайс-лист, от там і дивіться. Звісно, на другому поверсі вартість одного квадрата трохи менша, ніж на першому. А третьому — ще менша. Тут також продавці не особливо балакучі. Вдаюся до хитрощів і цікавлюся у пана, який торгував дитячими книжками. За його словами, оренда на першому — «непосильна ноша». Та й місця там давно «порозбирали між собою», усміхнувся чоловік. Його видавництво три місяці тому заявило про участь у 28 BookForum і відразу ж заплатило за оренду. «Якщо затриматися, то чим ближче до Форуму, тим вищою стає вартість. Але ми навіть не намагаємося відбити те, що вклали, і не мріємо заробити на Форумі. Нам головне — вкотре заявити про себе».

Досі не можу зрозуміти, чому для покупців вхід — платний. Видавництва платять, бо їм треба представити свою продукцію, і, відповідно, можуть якусь копійку заробити. А от чому звичайні люди мають за вхід платити, досі не розумію. За один день доведеться віддати 60 гривень (купити квиток онайн можна за 50 грн). А якщо хочете щодня облюбовувати книжкові новинки, то треба віддати 200 грн за чотири дні. Правда, пенсіонери, учасники бойових дій, інваліди можуть зайти на книжковий ярмарок за власними посвідченнями.

Попри грандіозність події, наразі особливого ажіотажу не спостерігається. Ходили поміж рядами одинокі покупці, приглядалися. Можливо, тільки прицінялися, а вже ближче до вечора щось придбали. Можливо, мало людей було у перший день, бо любителі книжки планують відвідати Форум лише у суботу-неділю. Але, якщо порівнювати з попередніми роками, навіть у перший день тут було, як у вулику. Іноді навіть черга вишиковувалася до прилавків. Може, люди перестали читати? А може, народ просто збіднів?

Фото автора
Фото автора

Фото автора
Фото автора

Читайтк також: «Втрати величезні! Як фінансові, так і іміджеві»

Схожі новини