Передплата 2024 ВЗ

«Слуги» продовжують мовну контрреволюцію

«Зелені» не хочуть, аби усі фільми на телебаченні «заговорили» українською. При цьому посилаються на... коронавірус

Парламентська фракція партії «Слуга народу» (не без «цеу» з Банкової) робить чергові спроби торпедувати національне законодавство, яке захищає державну мову. З ініціативи депутатів-«слуг» (і кількох представників «Голосу») до порядку денного поточної сесії Верховної Ради додатково внесено два законопроєкти, покликані загальмувати впровадження української мови у вітчизняне кіновиробництво й телеіндустрію.

Через місяць, 16 липня, по­винна запрацювати ще одна важлива норма ухва­леного два роки тому Закону «Про забезпечення функціону­вання української мови як дер­жавної». Згідно з вимогою ст. 23 цього закону, всі фільми на вітчизняних телеекранах повинні бути озвучені або продубльова­ні українською. Сумарна трива­лість субтитрованих реплік, ви­конаних іншими мовами, не має перевищувати 10%.

Законодавці часів прези­дента Порошенка спеціально дали теле-кіновиробникам дво­річну паузу, щоб підготувати­ся до нововведення. Та замість того, щоб виробляти україн­ський продукт, медіахолдинги олігархів вмовили провладних нардепів відкласти україніза­цію фільмів на період після… завершення карантину. Дивні­шої причини вигадати не мо­гли! Як мовиться, на городі бу­зина, а в Києві — дядько… Коли саме подолають коронавірус, не знає ніхто у світі. Тож звід­си випливає, що герої фільмів на нашому ТБ розмовлятимуть державною мовою у туманній перспективі.

Кілька разів «слуги» у різних варіантах намагалися просуну­ти свої антиукраїнські ініціативи. Зокрема, дозволити російською викладання у вишах, рекламу і виборчу агітацію. Завдяки де­мократичній опозиції досі їм це не вдалося. І ось у вівторок го­лосами 227 нардепів (за 226 мі­німально потрібних) таки вне­сли на розгляд ВР два схожі законопроєкти — про російсько­мовне кіно. Значною мірою по­сприяли їм «добрії люди» — но­воспечений нардеп-спортсмен із Галичини Василь Вірастюк і п’ятеро представників фракції «Голос», включаючи голову од­нойменної партії Кіру Рудик і ке­рівника фракції Ярослава Же­лезняка.

У демократичній політич­ній опозиції, серед патріо­тичних громадських сил ка­жуть про нову серію реваншу п’ятої колони Кремля. І обіця­ють владі мовний Майдан. Спе­ціальне звернення з цього при­воду адресував найвищим державним органам Світовий конгрес українців. Уповноваже­ний із захисту державної мови Тарас Кремінь назвав мовні по­туги «слуг» антиконституцій­ною змовою, черговою спробою зросійщення українського теле­бачення.

До слова, в офісі мовно­го омбудсмена проаналізува­ли мовну політику п’ятьох про­відних телеканалів минулого тижня. З’ясувалося, що част­ка серіалів українською і росій­ською мовами за цей час тільки на СТБ (Пінчук) була на користь державної мови: із 11 фільмів 6 там демонстрували україн­ською. На ICTV (ще один канал згаданого олігарха) пропорція інша: 5 — російською, 4 — українською. На «плюсах» Коломой­ського (саме там часто пока­зують російськомовний серіал «Свати» — улюблене «дитя» президента Зеленського і його «95-го кварталу») та «Інтері» Фірташа-Льовочкіна по 4 філь­ми показували російською, і лише по одному — державною мовою. Антирекорд встановив канал Ахметова із пафосною назвою «Україна»: там одинад­цять фільмів транслювали ро­сійською мовою, і лише два (!) — українською.

Відкладення у довгий ящик вимог мовного закону лише за­кріпило б ці негативні тенден­ції. Як гірко зауважив народний депутат від «Європейської Со­лідарності» Микола Княжиць­кий, «виглядає на те, що серіал „Слуга народу проти української мови“ не закінчиться ніколи…»

А тим часом…

Після того, як керівництво «Голосу» разом зі «слугами» проголосувало за розгляд ан­тиукраїнських законопроєктів, фракція розкололася. 10 на­родних депутатів (Соломія Бо­бровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозин­ський, Наталя Піпа, Ольга Сте­фанишина, Олександра Устино­ва, Володимир Цабаль, Андрій Шараскін, Ярослав Юрчишин) оголосили недовіру Ярославу Железняку, Кірі Рудик і створи­ли внутріфракційне об’єднання «Справедливість».

Схожі новини