Передплата 2024 «Добрий господар»

Мобільні бригади готові. Пункти щеплення готові. Вакцини немає!

Вакцинацію від Covid-19 активно проводять у понад 100 країнах світу. Україна досі чекає перших поставок препарату

Всі очікували, що обіцяна вакцинація від Covid-19 в Україні стартує з понеділка, 15 лютого. Проте початок кампанії з імунізації населення довелося відкласти — через затримки з поставками перших партій вакцин. Це — у час, коли таку вакцинацію активно проводять у понад 100 країнах світу. У сусідній Польщі вакцинували 2 млн населення, у США- 45 млн, а в Ізраїлі, який вирвався у світові лідери за темпами імунізації від коронавірусу, — переважну більшість дорослого населення!

У Міністерстві охорони здоров’я України запев­няють: перше щеплення від коронавірусу зроблять вже цьо­го тижня. Про це 16 лютого пові­домив на брифінгу міністр Максим Степанов. За словами очільника відомства, в Україні до проведен­ня вакцинації готова вся медична інфраструктура, сформовано май­же 350 мобільних бригад (рані­ше озвучувалася цифра, що одна бригада зможе за день вакцинува­ти сто осіб), згодом кількість таких бригад збільшать ще на 150. Скла­дено списки людей, яким зроблять щеплення на першому етапі. Це — медики, які надають допомогу хво­рим на Covid-19, працівники лабо­раторних центрів, що проводять тестування на це захворювання, працівники екстреної медичної до­помоги, включно з водіями «швид­ких», мешканці і працівники інтер­натів та будинків для осіб літнього віку, а також військові, які перебу­вають у зоні проведення ООС. За­гальна кількість людей, яких пла­нують вакцинувати на цьому етапі, — 367 тисяч.

У МОЗ були впевнені, що вакци­на надійде в Україну до 15 лютого — в укладених з виробниками догово­рах були чітко прописані і кількість доз, і терміни поставок. 1 млн доз мав надійти у лютому і така ж кіль­кість — у березні. Але, як пояснив міністр, виникли технічні пробле­ми логістичного характеру. «Вони будуть вирішені за декілька днів», — наголосив високопосадовець.

Нагадаємо, 30 січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко на своїй сторінці у Facebook анонсу­вав, що у лютому в Україну надійде 117 тисяч доз вакцини BioNTech/Pfizer, які отримають медпраців­ники «ковідних» стаціонарів. До­датково до кінця червня очікують­ся поставки від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca. Це вакцини, які Україна повинна отримати без­оплатно у рамках міжнародної про­грами COVAX. Відсутність вчасних поставок популярної вакцини Pfizer (якою щеплять населення в Ізраї­лі, США та країнах ЄС) міністр Сте­панов пояснив «бюрократичними труднощами, які не залежать від України». Пізніше на онлайн-кон­ференції, організованій Американ­сько-українською діловою радою, чиновник поінформував, що Украї­на вже отримала від компанії Pfizer документи, необхідні для реєстра­ції її вакцини від Covid-19, і буде за­реєстрована у найближчі дні.

Раніше в інтерв’ю BBC News Україна Віктор Ляшко повідомляв, що вакцинація від Covid-19 в Укра­їні може розпочатися «у районі 15 лютого», проте не виключив і та­кого варіанта, що старт кампанії з імунопрофілактики коронавірус­ної хвороби доведеться відкласти. За умови, якщо виникнуть форс-мажорні обставини, наприклад, «не відпустять партію, партія по­трапить у ДТП чи літак не виле­тить через негоду». На запитання, якою саме вакциною почнуть ро­бити щеплення, чиновник відповів: «Яка приїде перша. Та, що може бути виділена в рамках COVAX, яка передається Україні безоплатно. Або та, яку Україна законтракту­вала за бюджетні кошти». Попере­дній контракт із закупівлі вакцини Україна уклала лише з одним, най­більшим у Китаї виробником вак­цин — компанією Sinovac Biotech, яка взяла на себе зобов’язання по­ставити в Україну майже 2 млн доз. Ефективність цієї вакцини, за да­ними дослідження, проведеного у Бразилії, лише трохи перевищує 50%, хоча раніше міністр Максим Степанов запевняв, що робити ще­плення медичними препаратами, ефективність яких менша за 70%, українцям не будуть.

Не обійшлося і без скандалу. НАБУ повідомило про початок роз­слідування щодо закупівлі вакцин від Covid-19. Деталей не розголо­шує, посилаючись на таємницю слідства, однак, ймовірно, йдеться про згаданого виробника Sinovac Biotech, вакцину якого МОЗ пого­дилося придбати по 17,85 дола­ра за дозу (через приватну компа­нію-посередника, яку вибрав сам виробник), хоча у ДП «Медичні за­купівлі України» стверджують, що її можна було купити за ціною 3 $ за дозу. У відповідь на висунуті НАБУ звинувачення міністр Степанов за­явив, що це негативно вплине на імідж України і знизить рівень до­віри до країни у виробників вакцин.

У суботу, 13 лютого, коли ста­ло очевидно, що з понеділка ніко­го вакцинувати від Covid-19 не бу­дуть, головний санлікар порадив усім дочекатися березня. Мовляв, з 1 березня вже буде точно відо­мо, яка кількість доз та якого ви­робника надійде в Україну поточ­ного місяця. Починаючи з цієї дати люди, які не входять до пріоритет­них груп, зможуть записатися на безоплатне щеплення. На друго­му етапі щеплення проводитимуть не лише мобільні бригади, а й пра­цівники кабінетів щеплень. Зага­лом вакцинацію проводитимуть у 4250 таких кабінетах по всій Украї­ні. Кампанія з імунізації проходити­ме у п’ять етапів.

«Під час запису громадян віком 18−59 років вноситимуть у лист очі­кування, а тим, яким більше ніж 60 років, — призначатимуть час і місце вакцинації», — зазначив на зустрічі з пресою Віктор Ляшко і додав, що записатися можна буде через спе­ціальний сайт з вакцинації (він по­винен запрацювати найближчим часом), електронну чергу у сімей­них лікарів чи терапевтів або за­телефонувавши у контакт-центр. Вивчається також варіант запису через застосунок «Дія».

Проте оптимізму наших чинов­ників експерти The Economist не поділяють. За їхніми розрахунками, повномасштабну кампанію з імуні­зації свого населення Україна роз­горне… лише на початку 2023 року! Для порівняння, сусідня Польща завершить вакцинацію від Covid-19 до кінця 2021 року, Росія — до се­редини 2022, а Білорусія — до кінця 2022 року. За темпами вакцинації нас обженуть такі країни, як Кенія, Ефіопія, Монголія, Ірак, Іран, Еква­дор, Колумбія та Уругвай.

Голова Українського лікарсько­го товариства Олег Дуда у розмо­ві з журналістом «ВЗ» озвучив свій прогноз — кінець 2021-го — початок 2022 року. Каже, виробники нарос­тять обсяги виробництва. На рин­ку з’являться нові гравці. Зіграє на руку Україні й те, що більшість роз­винутих країн уже вакцинують своє населення, тож компанії переорі­єнтуються на задоволення потреб ринків країн, що розвиваються.

Україна, за словами Олега Дуди, до вакцинації від Covid-19 повністю готова: «Мобільні бригади готові, пункти щеплення готові. Пробле­ма полягає лише у відсутності вак­цин». Медик не приховує: і він сам, і його колеги воліли б зробити ще­плення вакцинами брендових фар­мацевтичних компаній, які виро­бляють не тільки вакцини, а й інші ліки. «Pfizer, Moderna, AstraZeneca виробляють високотехнологіч­ні препарати, якість яких не ви­кликає жодних сумнівів. Ці ліки за­реєстровані у державах, де до них регуляторне законодавство ста­вить високу планку, — у США, кра­їнах ЄС, Австралії, Канаді, Вели­кій Британії, Швейцарії. Звісно, як не буде нічого, будемо вакцинува­тися Sinovac (розробляла цю вак­цину, до речі, німецька BioNTech). Зважаючи на те, що Китай уже вакцинував 40 млн свого населення, якби були якісь побічні дії, то ми би про це знали. Попри упередження до китайської продукції, треба ро­зуміти, що Китай — одна з тих кра­їн, яка найкраще справилася з пан­демією. Хворих у Китаї уже майже немає, хоча, звісно, є питання до їхньої статистики», — зазначив го­лова Українського лікарського то­вариства.

Точної дати початку кампанії з імунізації в.о. генерального дирек­тора Львівського обласного лабо­раторного центру МОЗ у Львівській області Наталія Іванченко (Тімко) на прохання журналіста «ВЗ» не на­звала, але висловила припущення, що це відбудеться не пізніше, ніж через 8 днів. «Є заява міністра охо­рони здоров’я про те, що у зв’язку з певними затримками вакцина, можливо, надійде завтра, післязав­тра чи до кінця тижня. Першою по­винна надійти вакцина AstraZeneca (виробник — Велика Британія/Шве­ція). Це вакцина, яку можна збе­рігати у звичних температурних умовах (+2°С +8С), яка потребує введення двох доз з інтервалом мі­німум три тижні та якою можна вак­цинувати вагітних і дітей. Якщо лю­дина перехворіла на коронавірус, вакцинацію необхідно відтерміну­вати на шість місяців. Вакцинація є добровільною і передбачає підпи­сання інформованої згоди», — нага­дала Наталія Іванченко.

На Львівщині, як повідомила «ВЗ» головна епідеміологиня об­ласті, на першому етапі планують охопити щепленнями 3,5 тисячі осіб: «Підготовлено 14 бригад — 10 працюватиме у м. Львові і чотири — в районах області. Розраховува­ли на те, що першою зайде вакци­на Pfizer, яку після поставки треба буде швидко використати, тому од­ночасно мало працювати 14 бри­гад. Будемо дивитися, яку кількість вакцин отримаємо. Тоді й стане ві­домо, яку кількість бригад потрібно буде задіяти».

Схожі новини