Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хвороба „Х“ — лише гіпотетична загроза, але ми до неї готові»

У цьому запевняє міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. У ВООЗ припускають, що «хвороба «X» виявиться у 20 разів смертоноснішою за COVID-19 і забере 50 мільйонів життів

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Що приховує літера «Х»?

"Хвороба «X» наразі не отримала точного визначення, проте не­абияк непокоїть наукову спільноту — для її обговорення виділили час на Всесвітньому економічному форумі, який проходив у швей­царському Давосі у січні цього року. Свого часу «хворобою «Х» була й пандемія COVID-19. Літера «X» у назві означає, що захворювання виникне несподівано, тому препаратів для лікування та профілак­тики не буде. Відповідно, необхідно створити умови для того, щоб ліки з’явилися в максимально стислий термін: лише так можна за­побігти або зупинити пандемію. За словами Віктора Ляшка, завжди потрібно бути готовими до більш серйозних спалахів захворюва­ності та ситуацій, тому в Україні все необхідне для цього робиться.

За прогнозами експертів ВООЗ, «хвороба «Х» з високою ймо­вірністю належатиме до респіраторних. Крім можливості передачі хвороби з тваринного світу, розглядають інші варіанти — штучні ві­руси та інші патогени, що потрапили з лабораторій, а також бакте­ріальні інфекції, здатні протистояти найпотужнішим антибіотикам. А саме антибіотикорезистентність — одна з найбільших глобальних загроз для людства. До прикладу, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов’язані зі стійкістю до антибіотиків. «Щоб проти­стояти цій загрозі, лише за останні 2,5 року кількість бактеріоло­гічних лабораторій збільшилась в Україні майже вдвічі - з 37 до 69, посилено дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю (зокрема у поранених під час війни)», — інформує міністр Віктор Ляшко.

Коли можлива поява «хвороби «Х»?

Передбачити точну дату появи невідомого захворю­вання неможливо. Проте до­слідження вказують на те, що проміжки між виникненням нових небезпечних хвороб стають коротшими, — пандемія рівня COVID-19 трапляється раз на 50 років. Важливо те, що загрозу становлять і давно відомі захворювання (це, зо­крема, пандемічний варіант грипу, пташиний грип, лихо­манка Ебола, вірус Зіка, мавпя­ча віспа та ін.), патогени вміють мутувати і знову з’являтися в популяції. Як один із прикладів експерти ВООЗ наводять по­ширення вірусу мавпячої віспи, захворювання на яку у 2022 році були зареєстровані у 12 країнах світу. Тоді від сотні під­тверджених випадків захворю­вання навесні до літа цього ж року було зареєстровано вже близько 21 тис. підтверджених випадків зараження у 75 краї­нах. І лише через рік після ого­лошення ВООЗ надзвичайної ситуації, навесні 2023 року, нові випадки захворювання припинилися.

Як можна підготуватися до невідомого?

Підготовка до появи «хво­роби Х» включає у себе роз­робку методів, які дозво­лять не пропустити початок спалаху нової пандемії. Для цього, зокрема, використо­вуватимуть отриману під час ковіду інформацію, поси­люватимуть медичну інфра­структуру. «Хвороба „Х“ — так ми називаємо потенційну загрозу, яку вчені всього сві­ту спільно намагаються за­вчасно спрогнозувати, щоб миттєво застосувати всі на­явні ресурси для збережен­ня найголовнішого — життя людей. Україна є частиною глобального механізму ре­агування на потенційні за­грози», — запевняє міністр Віктор Ляшко. Він наголо­сив, що є три компоненти, які свідчать про готовність сис­теми охорони здоров’я до викликів будь-яких епідемій: люди (кадровий потенціал), сильна лабораторна мережа, яка працює за міжнародними стандартами, та глобальне партнерство. Україна розви­ває кожен із них.

А тим часом…

Поки світова медична спільнота готується до по­яви нової пандемії, україн­ців продовжують вкладати на лікарняні ліжка мутовані варіанти COVID-19 та грип. За повідомленням голов­ного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, з початку року в Україні зареєстрували дев’ять випадків нового суб­варіанта штаму коронавірусу «Омікрон» — JN.1, — «Дженні». Три випадки — на Сумщині; по два — у Волинській та Чер­каській областях; по одному — у Рівненській та Запорізькій областях. З початку місяця також зареєстровано три ви­падки субваріанта коронаві­русу BA.2.86 «Пірола». Серед захворілих лише одна особа із 12 мала два щеплення про­ти COVID-19.

На Львівщині за останній тиждень січня зареєстровано 2 летальні випадки, спричи­нені вірусом грипу, А серед чоловіків віком 49 та 50 ро­ків, — повідомляє генеральна директорка ЛОЦКПХ Ната­лія Іванченко. Захворіло на гостру респіраторну хворобу COVID-19 180 осіб. Зареєстро­вано 2 летальні випадки серед осіб, старших за 65 років. Пе­ребували на стаціонарному лікуванні з приводу COVID-19 26 пацієнтів, з приводу грипу та ГРВІ - 357 пацієнтів.

Лікарка рекомендує:

  • за ознак застуди скон­тактуйтеся з сімейним ліка­рем;
  • не займайтесь самолі­куванням;
  • вживайте багато теплої рідини;
  • провітрюйте приміщення;
  • у разі необхідності ви­йти за межі приміщення — одягніть маску;
  • не скеровуйте до шко­ли та у дитячі дошкільні на­вчальні заклади дітей з озна­ками застуди;
  • не виходьте на роботу, якщо у вас ознаки застуди.

Усі, хто не вакцинований від грипу та COVID-19, — вак­цинуйтеся, адже це збереже ваше життя.

Схожі новини