Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Обезголовлена» сесія

Перша сесія новообраної Ради Львівської ОТГ обрала тимчасову президію. Міський голова Андрій Садовий назвав це «узурпацією влади»

Функціонування першої в історії Ради Львівської ОТГ почалося зі скандалу. У вівторок, 24 листопада, о 9.00 терміново зібралася «обезголовлена» перша сесія Львівської міської ради — без обраного мера міста (наразі офіційного оприлюднення результатів мера ще не було).

Напередодні, після закінчення процедури голосування за міського голову, було зібрано підписи понад двох третин депутатів і подано скаргу у міську Територіальну виборчу комісію, з тим щоби перенести дату засідання сесії із 3 грудня на сьогоднішній день. Міська ТВК прийняла рішення на користь депутатів. Наразі результати виборів міського голови ще не оголошені. За попередніми даними переміг чинний мер Андрій Садовий. Садовий назвав термінове скликання сьогоднішньої сесії «узурпацією влади» і заявив, що мерія вже скерувала позов до суду з цього приводу.

Головував на засіданні сесії голова міської ТВК Ігор Сліпецький. У залі кворум був. Не було депутатів від «Самопомочі», які напередодні заявили, що не братимуть в ній участі. Також не було «Голосу». Натомість були депутати від «Європейської солідарності», «Свободи» і «Варти». Депутати прийняли присягу, вибрали тимчасову президію міської ради. Як пояснив Ігор Сліпецький, якщо у залі немає офіційно обраного міського голови, рада обирає тимчасову президію. Вони почергово головуватимуть у президії до обрання секретаря ради. Після того вже секретар головує під час пленарних засідань ради.

Відтак у тимчасову президію увійшли п’ятеро депутатів, по одному від кожної політичної сили, які увійшли у раду. Це Роман Федишин від «Самопомочі», Петро Адамик від «Європейської солідарності», Юрій Мартинюк від «Варти», Юрій Троць від «Голосу», Любомир Мельничук від «Свободи».

Як сказав для «ВЗ» депутат Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність» Петро Адамик, сесія новообраної міськради — це не демонстративний дебош колег щодо чергового виграшу голови Львівської міськради Андрія Садового, а виконання вимоги Львівської міської ТВК. «Та це не ми самі придумали, це міська ТВК нам наказала скликати таку сесію, — зауважив Адамик. — Ми вважаємо, що це наш обов'язок, а не право — скликати першу сесію нової каденції. Депутати деяких фракцій вважали, що це право — прийти чи не прийти на таке засідання. Більшість депутатів таки прийшли, склали присягу і обрано президію, як цього вимагає закон. Крапка! Коментарі деяких „експертів“ про незаконність сесії смішні. Читаю, що це, мовляв, ГКЧП… Просто смішно!».

Уточнили у депутата від фракції «ЄС», чи правда, що депутати таким чином хочуть позбавити голову Львівської ОТГ Андрія Садового повноважень на кілька днів, щоб за цей час ухвалити кілька незаконних рішень на свою користь. «Це брехня, — відповів Петро Адамик. — Депутати лише хочуть розпочати виконувати свої обов'язки, які їм доручили виборці. Не хочемо починати нову каденцію із порушення закону. Міський голова просто боїться, що втратить контроль над процесом у сесійній залі, для нього це незвично. А його депутати, представники „Самопомочі“, які балотувались в різні ради, обласну та міську наприклад, просто не можуть визначитись із своєю майбутньою приналежністю, який же мандат обрати, тому і гальмують процес».

Телефонуємо по коментар до юриста, депутата Львівської міської ради від «Свободи» Любомира Мельничука, якого на першій сесії теж обрано до складу президії ради. Каже, сесія цілком законна, ніяких порушень немає. «У законодавстві чорним по білому написано: перша сесія міської ради має зібратися після двох тижнів після оголошення ТВК новообраних депутатів ради, — пояснює він. — Іншого варіанту, як провести цю сесію і обрати президію не було. Був варіант порушити закон. Не вважаю, що порушення закону — правильно… Мер, напевно забув, що вибори вже завершилися і маніпулює: говорить про переворот, перехід влади. Він просто істерить. Це абсурдно!».

Політолог Олексій Роговик вважає, що у питанні першої сесії більше політичних мотивів, ніж законодавчих аспектів. «Тут варто говорити не про юридичну сторону, а про політичну. Зараз у мерії, по суті, ситуативна депутатська більшість, котра є антимерською. Фракції „ЄС“, „Свобода“ та „Варта“ координуються, вже навіть є між ними домовленості щодо посад. Є кандидатура на секретаря Львівської міської ради, на голову бюджетної депутатської комісії (від фракції „Варта“). Тому події, які відбулися у міській раді (скликання сесії. — Авт.) варто розцінювати, як політичний сигнал Садовому — незважаючи на його перемогу у міській раді є маса депутатів, які будуть йому опонувати».

За інформацією голови фракції «ЄС» Петра Адамика, на посаду секретаря ради розглядається «свободівець» Маркіян Лопачак. Пан Маркіян у коментарі для «ВЗ» сказав, що наразі нічого не може коментувати, адже із тим, хто буде секретарем ради, мають визначитися депутати під час голосування. Якщо оберуть його, він виконуватиме свої обов’язки згідно із законодавством.

Схожі новини