Передплата 2024 «Добрий господар»

Па-па, маршрутки!

За кілька років у Львові повністю оновлять громадський транспорт

250 електробусів, 10 низькопідлогових трамваїв і по 100 нових автобусів та тролейбусів — такими є масштабні транспортні плани Львівської мерії на наступні 3 роки.

Напередодні міськрада Львова підписала мемо­рандуми з Європейським інвестиційним банком та Єв­ропейським банком рекон­струкції та розвитку про при­дбання нового транспорту. 10 нових п’ятисекційних трам­ваїв довжиною 30,2 м містя­ни отримають завдяки 12 млн євро позики від ЄІБ та майже 9 млн бюджетних коштів. Іще 200 електробусів закуплять при­ватні перевізники та 50 — місто. Новий транспорт має добряче підвищити комфорт пересу­вання для львів’ян.

«Ми багато років показує­мо приклад оновлення тран­спорту. І в нас є чітка позиція — домінувати має електротран­спорт. Хоча навіть купуючи нові автобуси, ми беремо їх ново­го покоління. Перш за все, це питання екології, адже 30% усіх хвороб у світі — від низь­кої якості повітря. По-друге — це фінансово вигідно. До того ж низькопідлоговий транспорт сприяє комфортному пересу­ванню містом всіх мешканців, зокрема маломобільних. Це безпрецедентна подія, бо жод­не місто ще не здійснювало та­ких масштабних закупівель но­вого транспорту», — зазначає мер Львова Андрій Садовий.

Тендер на купівлю нових трамваїв виграв львівський «Електронтранс». Він же виго­товить і всі 250 електробусів, перший із яких місто отримає вже у травні, а надалі завод ви­пускатиме по 17 машин що­місяця. Як акцентує міський голова, якщо в багатьох дер­жавах уряд субсидує націо­нального виробника, то в Укра­їні таких програм підтримки немає. Саме тому Львів став першим замовником місцево­го «Електрону» та залишається головним його клієнтом і сьо­годні.

До слова, напередодні Львів отримав усі 50 нових тролей­бусів «Електрон», які закупили ще торік за кошти ЄБРР. Вони обладнанні камерами відеона­гляду, кондиціонерами, GPS-трекерами і роз’ємами для за­рядки ґаджетів. Доставку, за словами директора «Електро­трансу» Андрія Свища, затри­мали через пандемію. Остання партія нових тролейбусів виїде на вулиці міста вже цього мі­сяця. Також незабаром Львів планує купити ще 100 тролей­бусів із автономним ходом за кредитні гроші Міжнародної фінансової корпорації і 100 ав­тобусів, щодо придбання яких зараз триває тендер.


Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Схожі новини