Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під закликом Сталіна: таких брудних виборів ще не було

За російськими правилами друга неділя вересня присвячена різним виборам, називається єдиний день голосування

Тому незважаючи на невизнання анексії російська влада в Криму і Севастополі організувала довибори депутатів так званої «держради», а в Севастополі — вибори глави міста та довибори депутатів так званих Законодавчих зборів міста. У Міністерстві закордонних справ України вже вказали на незаконність голосування, яке стартувало 11 вересня в Севастополі.

Україна звернулась до міжнародних партнерів з проханням засудити організацію даного «голосування», в тому числі шляхом посилення санкцій тиску на Росію. Організаторам різних виборів в Росії сподобалось, що різні порушення та фальсифікації легше організовувати, якщо вибори тривають не один день, а кілька. Тому ЦВК Росії запропонувало і всі інші вибори проводити не в один день, а в кілька. Що говорить про хронічну невпевненість російської влади в тому, що народ її підтримує. Для голосування також відведено три дні — з п’ятниці до неділі.

В Криму, зокрема, задіяні 4 територіальних виборчкоми і 52 дільничних комісій. Вибори відбуваються в Сімферопольському та Роздольненському району. Махінації на виборах почалися ще з відбору кандидатів на пост так званого губернатора. До виборів, щоб забезпечити тріумфальну перемогу кандидату від влади, були допущені кандидати, які явно не користуються популярністю в місті. Їх чотири: підконтрольна Росії виборча комісія Севастополя зареєструвала Івана Єрмакова («Патріоти Росії», колишній голова міської адміністрації при Україні), Іллю Журавльова (ЛДПР), Олександра Романовича («Справедлива Росія») і нинішнього тимчасового главу Севастополя Міхаїла Развожаева, якого висунула «Єдина Росія». Не допущені — представник КПРФ Роман Кияшко і представник «Батьківщини» Іван Комель. В Севастополі вибори почалися в п’ятницю і Міхаїл Развожаєв, який раніше виконував обов'язки губернатора Хакасії, а до цього — чотири роки був заступником міністра у справах Північного Кавказу, і який хоче залишитися на посаді губернатора прийшов показати приклад і голосував ще в п’ятницю одним з перших. Причому з перших хвилин виборів почалися порушення.

Так, офіційно виборчі дільниці відкрились о 14.00, але співробітники виборчої комісії отримали вказівку не відмовляти людям, що побажали проголосувати раніше. Тобто виборами почали керувати не закон, а вказівки влади. І до відкриття дільниць голосування стало проводитись поза приміщеннями, на лавочках та пеньках, на дому і на прибудинкових територіях.

В суботу, справи були ще гірші. Як повідомляють спостерігачі організації «Наш Севастополь» у дні дострокового голосування за пост російського глави Севастополя зафіксовано «безпрецедентну кількість порушень виборчого законодавства». За їх інформацією члени виборчкомів організовують голосування «на пеньках», виносять з дільниць список виборців, що категорично заборонено і «ховаються від спостерігачів в під'їздах».

«До початку виборів громадські працівники, представники партій КПРФ і «Справедлива Росія «домовилися, що будемо спільно стежити за ходом голосування — створимо спільну команду спостерігачів, щоб забезпечити севастопольцям чесні і прозорі вибори. Але чесністю тут не пахне від слова зовсім: вже з перших хвилин голосування Гагарінська територіальна комісія почала творити абсолютне свавілля, що і зафіксували на відео спостерігачі», — зазначила голова громадської організації «Наш Севастополь» Ольга Дронова.

Зокрема, законом передбачено голосування на дому. Громадянин, який хоче проголосувати вдома, повинен був заздалегідь подати відповідну заяву в виборчком. До дня голосування складається реєстр «надомників», членам комісій видають стільки бюлетенів, яка б дорівнювала кількості заявників та вони йдуть по квартирам. «Однак бюлетенів було видано набагато більше, а члени ДВК просто дописували від руки виборців, що заборонено категорично», — повідомили громадські працівники.

«Надомне голосування перетворилося в голосування на „пеньках“. Члени ДВК розділилися: одні пішли по квартирах, інші розгорнули прямо на лавочках так зване голосування. Без кабінок для волевиявлення, дописуючи від руки всіх бажаючих і видаючи їм бюлетені. Що, природно, являється грубим порушенням законодавства. По-друге, у дворах заборонено голосувати за муніципальних депутатів — тільки за губернатора, але всім виборцям наполегливо видавали і муніципальні бюлетені. Таких брудних виборів в Севастополі ще не було і це, я так розумію, тільки початок», — додала Ольга Дронова.

Передвиборчу рекламу з бігбордів не видаляли, на вулицях агітатори в наметах роздають буклети. Місцеві комуністи встановили в центрі міста банер, на якому радянський диктатор Сталін закликає «проголосувати правильно».

Агітація в місті. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»
Агітація в місті. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»
Компромат на кандидатів опонентів нинішньої влади. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»
Компромат на кандидатів опонентів нинішньої влади. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»
Під закликом Сталіна. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»
Під закликом Сталіна. Фото сайту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії»

У перший день дострокового голосування за пост російського глави Севастополя, на виборах проголосували понад 59 тисяч осіб, стверджує голова підконтрольної Росії Севастопольської міської виборчої комісії Сергій Даниленко. У виборчкомі Севастополя ні про які порушення не повідомляють. Публічних коментарів російської влади міста з приводу виявлених порушень немає.

Схожі новини