Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Не кажу, що вона — поганий лікар. Врятувала багато життів. Але мою дитину загубила...»

На підтримку Тетяни Стронціцької, донька якої померла в утробі, вийшли на пікет десятки молодих матерів.

На тротуарі перед будівлею ЛОДА горять десятки лампадок. Так львів’яни вирішили вшанувати пам’ять Полінки Стронціцької — дівчинки, яка померла в утробі своєї матері. Як стверджує сама жінка, невістка колишнього голкіпера “Карпат” Богдана Стронціцького, трагедія сталася з вини лікаря. Цей випадок набув широкого розголосу у суспільстві.

«У пологовий на Джамбула (пологове відділення 3-ї міської комунальної лікарні Львова на вул. Рапопорта. - Авт.) прийшла на 40-му тижні вагітності. І я, і моя дитинка були абсолютно здоровими, це засвідчує медична документація. Коли почалися перейми, звернулася до свого лікаря Оксани Колодій. Вона сказала, що мені ще не час народжувати. Дала таблетку знеболювального (як виявилося пізніше, препарату, що пригнічує родову діяльність) і звеліла йти спати, - розповідає 23-річна Тетяна Стронціцька.

Тетяна Стронціцька наполягає, що розслідування повинні провести незалежні експерти з інших областей України. Так вдасться розірвати кругову поруку.
Тетяна Стронціцька наполягає, що розслідування повинні провести незалежні експерти з інших областей України. Так вдасться розірвати кругову поруку.

— Як медик (Тетяна — фельдшер на “швидкій”. — Авт.) знаю, що процес пологів не можна зупиняти. Під час вагітності не приймала жодних медикаментів. Чому послухала лікаря? Чому не прочитала інструкцію? Лікар попередила, що у мене буде тахікардія (прискорене серцебиття), так воно й сталося. Зранку почувалася погано. Зайшов палатний лікар. Розповіла йому, що трапилося. Лікар запитав: “Чому ти випила гініпрал без аспаркаму? Лікар не попередив?” Відповіла, що ні. Цитую його слова: “Ясно. Видно, вночі замоталася”. Зателефонувала своєму лікарю, аби повідомити їй, що погано відчуваю рухи дитини. У відповідь почула: “Я у пологовому залі мию руки”. Пішла на кардіотокографію, щоб прослухати серцебиття своєї дитини, але його вже не було. Чому лікар дала мені цю таблетку — не знаю. Можливо, пологи у її плани на той момент не входили”.

За словам жінки, своєї історії хвороби вона не бачила. Документ вилучила поліція. Тіло дитини правоохоронці забрали на судмедекспертизу, висновки якої мають з’явитися протягом місяця. Тетяна та її близькі переконані: лікарі покриватимуть один одного. Наполягають на тому, що розслідування повинні провести незалежні експерти з інших областей України. Так, на їхню думку, вдасться розірвати кругову поруку.

“Оксану Колодій мені порадили знайомі, — розповідає Тетяна. — Коли вела мене до госпіталізації, не мала до неї жодних претензій. Не кажу, що вона — поганий лікар. Вона врятувала багато життів. Але мою дитину загубила. Звісно, вона стверджує, що своєї вини у смерті Поліни не бачить, що їй жаль мене, але вона буде захищатися до останнього. Те саме будемо робити і ми”.

Ми додзвонилися до Оксани Колодій, але вона відмовилася давати коментар. Порадила дочекатися результатів експертизи.

Професор, член-кореспондент Академії медичних наук України Лео­нід Маркін, фахівець із 44-річним стажем, автор і співавтор 10 підручників з акушерства та гінекології, який 36 років завідує кафедрою Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького каже, що загибель дитини передбачити було неможливо. “Клінічна база нашої кафедри — це три пологових: в обласній лікарні, на Мечникова (пологовий №1) і на Рапопорта. За рік у цих установах відбувається у середньому 10 тис. пологів. Показник перинатальної смерті — 7 на 1000 пологів. за рік втрачаємо 70 дітей. З них 60% помирає в утробі матері (антенатальна загибель плоду), 7% — під час пологів і 33% — протягом наступних семи діб після народження. 45-48% з тих, що помирають в утробі матері, помирають при доношеній вагітності. На рівні жіночих консультацій і стаціонарів пильнуємо жінок, особливо тих, що мають екстрагенітальні патології (захворювання серця, легень, нирок) і патології, пов’язані з вагітністю, коли виникає токсикоз. Існує жорстка система моніторингу стану плоду. При потребі проводимо розродження шляхом кесарського розтину. Наше завдання — не лише зберегти життя жінці і дістати живу дитину, а й дістати дитину у непоганому стані, яка зможе нормально дихати (основна причина смерті діточок, особливо недоношених, — дихальні розлади). У випадку з вагітністю Тетяни Стронціцької, жодних порушень, які би вказували на те, що потрібно негайно проводити розродження, ні з боку матері, ні з боку дитини не було. Логічно, що вона сама прийшла у пологове, де її оглянули і виявили, що родові шляхи лише на половину готові до родорозрішення. Через те лікар не поспішала, проводила підготовку до пологів. То що ж трапилося? У нормі на 40-ий тиждень вагітності жінка повинна бути готовою до розродження. 50% роботи у цьому процесі виконує плід. У якийсь момент виникає помірна гіпоксія, коли плоду починає бракувати кисню. Розуміючи, що настав час виходити, дає команду на початок пологової діяльності. Індукують її біологічно активні речовини, які виділяє плід. Ці речовини сильно впливають на кровоплин. В окремих випадках сигнал плоду виявляється надто інтенсивним, неадекватним. Судини, делікатні спіральні артерії, які забезпечують плацентарно-матковий кровоплин, різко спазмують. Припускаю, у випадку з вагітністю Тетяни СтронціцькоЇ, саме це і відбулося. Плід дав сигнал, що готовий народжуватися. Родові шляхи були не готові. Гіпоксія тривала декілька годин. Це закінчилося антенатальною загибелю плоду”.

“Це — страшне горе, не дай Боже комусь таке пережити. Але й лікаря шкода. Жінка — на грані самогубства, — каже Леонід Маркін. — В одному із наших пологових був випадок, коли лікар приймав пологи у своєї родички. Почалася кровотеча — жінка втратила матку. На сьому добу після того, що трапилося, звів рахунки з життям”.

“3-ій пологовий будинок перебуває у підпорядкуванні управління охорони здоров’я Львівської міської ради, який проводить службову перевірку, — зазначила в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак. — Акція, яку влаштували під стінами ЛОДА (при всій повазі і співчутті до родини), — це тиск на слідство. Як мама і лікар, дивуюся, чому жінки прийшли на цей захід з маленькими дітьми. Лікар Оксана Колодій не відсторонена від роботи — для цього немає юридичних підстав. Розгляд скарги відбувається згідно з процедурою Міністерства охорони здоров’я. Експертиза буде проведена на рівні області. Якщо родичі захочуть, можуть звернутися у МОЗ. Департамент охорони здоров’я чи управління не можуть приймати жодних рішень, тільки адміністрація лікарні. Вона може застосувати до працівника дисциплінарне стягнення — догану або звільнення”.

Свекор Тетяни Стронціцької, пан Богдан розповів кореспонденту “ВЗ”, що начальник Головного управління МВС України Дмитро Загарія пообіцяв взяти справу під особистий контроль.

Наразі пологовий закритий на планову профілактику, яка триватиме до 8 листопада.

Фото автора

Схожі новини