Передплата 2024 «Добра кухня»

«У дитини болить живіт? Їдьте в «ОХМАТДИТ»

Батьки скаржаться на безлад у роботі Миколаївської міської лікарні

Фото умовне з відкритих джерел
Фото умовне з відкритих джерел

До редакції «ВЗ» звернулась мати 5-річної доньки, пані Оксана. Жінка обурювалася, що приїхала з дитиною з отруєнням до Миколаївської міської лікарні, а отримати належну медичну допомогу змогла не відразу. Це був вихідний святковий день. Щоб лікарі приїхали на роботу, треба було влаштувати у медичному закладі скандал!

Хто хоч раз стикався з медициною за кордоном, наприклад, у Польщі, той знає, що там лікарі працюють як єдиний механізм. Годі собі уявити, що у лікарню приїхала дитина з болем в животі, а лікар-педіатр під час своєї зміни засмагає на озері… Або пацієнта ні з того ні з сього «футболять» у лікарню до великого міста.

— У дитини почалася діарея, вона блювала, — розповідає пані Оксана. — Сімейна лікарка з поліклініки у сусідньому селі сказала, який сироп треба приймати. Ми все це робили, але стан дитини не покращувався. Донька скаржилася на болі в животику. На третій день ми вирішили їхати до Миколаївської міської лікарні. А там — суцільний безлад!

У приймальне відділення ми приїхали о 14.20. Здали кров з пальчика, поміряли температуру. Мала бути педіатр на зміні, але її не було. Тоді нам кажуть: «Ми вам випишемо скерування до Львова в «ОХМАТДИТ». Моя мама працювала в медицині, знає, що до чого, і каже: «Я не хочу їхати в «ОХМАТДИТ». Нехай дитину тут на місці подивиться педіатр і хірург, який мав на 17.00 заступати на зміну.

Педіатра викликали, — каже Оксана. — Вона приїхала через дві години! Доки ми вже не підняли крику… Бо до того часу нікого не було. Я казала, що це за безлад? Дитину болить. Ніхто нічого не робить.

Хірург мав стати до роботи о 17.00, але його на роботі не було. До нього з приймальної дзвонили, він не відповідав. Мамі моїй дали телефон, він не відповідав. Потім відповів за якийсь час, то вже була година сьома. Сказав, що він не приїде, бо ніхто йому не дзвонив. Може приїде хтось інший… По голосу було чути, що він нетверезий.

Викликали іншого хірурга, який приїхав у лікарню о 20.45. Тобто ми з обіду були в лікарні і до вечора поки педіатр глянув, поки покапали…

— А як вони пояснили, чому на роботі немає педіатра?

— Ніяк не пояснили. Педіатр в той час засмагала на «Задорожньому» на дачі. Приїхала з мокрою головою у відділення.

Дякувати Богу, що зараз з дитиною все добре. Але досі не можу заспокоїтися. Мене уся ця ситуація обурила. Медичну допомогу нам все ж надали, але скільки часу ми витратили, щоб лікарі посходилися на роботу.

Завідуюча дитячого відділення Миколаївської міської лікарні Тетяна Гончарук у розмові з журналісткою «ВЗ» так прокоментувала цю ситуацію:

— Я вважаю, що у нас у лікарні все добре. Ці пацієнти, які до вас подзвонили, поступили у суботу. У вихідні дні лікар чергує на дому. І за лікарем їде машина, його привозять до лікарні, щоб він подивився дитину. Такі правила. Дитина була нормально обслужена, підключена крапельниця. Зроблені аналізи. Дитина була оглянута.

— А ви відпочивали на озері, а на роботу прийшли з мокрою головою…

— Я могла прийти навіть в хустині, розумієте. У мене таке було, я фарбувала вдома волосся, мене викликали в лікарню, і я приїхала. Які претензії до моєї голови? Я що постійно маю ходити з зачіскою?

— Батьки скаржаться на роботу вашого відділення…

— Скажіть мені, а дитина пішла додому здорова? Зараз вже дитині краще!

— Ви вважаєте роботу вашого відділення ідеальною?

— Є черговий лікар у приймальному покої цілодобово. Черговий лікар оглянув, призначив аналізи, і викликав мене. За мною поїхала машина, і привезла мене.

— А чому ви пацієнтів відправляли в «ОХМАТДИТ»?

— Я радила поїхати їм в «ОХМАТДИТ». Якщо дитина блює і скаржиться на болі в животі, то в суботу у нас УЗД не працює. Краще поїхати до Львова в лікарню, щоб дитячий хірург подивився, зробив УЗД, і відкинув усі діагнози. Живіт, то є живіт. І проблеми в животі треба вирішувати швидко. Щоб не було апендициту, перитоніту.

— Ви всіх так відправляєте до Львова?

— Якщо є така потреба.

Заступник директора Миколаївської міської лікарні Орест Пришляк каже:

— Дитину протягом години госпіталізували, у нас все записано. У лікарні у приймальному відділенні цілодобово працює черговий лікар. Це не є обласна установа, велика лікарня, яка вимагає, аби у кожному відділенні були лікарі цілодобово. Черговий лікар оглядає пацієнта, звужує діагноз, а потім консультується з вузькими спеціалістами. Закликали педіатра, закликали хірурга, та й все. У дитячому відділенні дитину прокапали, зробили те, що треба.

Після моїх уточнюючих запитань, пан Пришляк все ж вирішує детальніше розібратися з роботою дитячого відділення. Телефонує мені через годину.

— Основне, що з дитиною все добре, — каже заступник директора. — Відносно педіатра, приїхала — мокра голова… Я з нею поговорив про це і про «ОХМАТДИТ».

— Бабця дитини говорила з одним з хірургів телефоном, то було чути, що він нетверезий…

— Розмова телефоном… Може, хірург був сонний. Але ж інший хірург дивився дитину. Паралельно він робить УЗД. Очевидно, що не було такої наглої потреби робити УЗД.

— Медичну допомогу надали, але дуже довго лікарі збиралися, щоб її надати… І чому лікар-педіатр чергує вдома?

— Це залежить від кількості людей в зоні обслуговування. Буває так, що викликів взагалі немає дві-три доби. Буває тільки одна дитина поступає. У зв’язку з фінансовими питаннями, ми не можемо платити лікарям за те, що вони просто сидять на роботі. Ми стараємося завжди бути на місці, в зоні досяжності. Щоб через декілька хвилин бути вже на місці.

— Тобто озеро не забороняється під час робочого дня…

— По-людськи сказати, не забороняється. Я десь розумію батьків. Але батьки десь нас не розуміють… Так, кошти лікарні отримують від Національної служби здоров’я в залежності від кількості пацієнтів. Чи є у нас фінансові труднощі? Як вам сказати, і є проблема, і немає. Чим більше пацієнтів — тим більше ми маємо грошей. Проскакують такі випадки з «ОХМАТДИТом»… Ви мене стимулювали до гострої бесіди з колективом. Далі буде.

Схожі новини