Передплата 2024 «Добрий господар»

«П’ятнадцятий день Львів у сміттєвій блокаді!»

Керівники районів руку допомоги Львову ніби простягають, але приймати відходи все ж не дозволяють...

Ситуація з вивезенням сміття зі Львова загострюється. Хоча чиновники Ратуші запевняють, що проблем немає, мовляв, перевізники Львова приватно домовилися про вивезення сміття у райони Львівщини (куди саме, ніхто не каже, щоб не збурювати громадськість. - Авт.), але контейнери в деяких районах Львова надалі переповнені. Лідери політичних партій Львівщини («Громадянська позиція», “Народний контроль”, “Батьківщина”, “Самопоміч”, БПП “Солідарність”, Народний рух України) підписали декларацію, в якій закликають громади області бути солідарними з Львовом та тимчасово дозволити вивозити сміття на свої полігони.

Політики кажуть, що Грибовицьке сміттєзвалище — це проблема всієї області, адже туди десятки років звозили відходи з промислових підприємств усього регіону. «Впевнені, що разом нам вдасться подолати цю проблему та вирішити її комплексно і вкотре продемонструвати, що Львівщина є зразком громадянської солідарності для України», — переконують у декларації лідери політичних партій Львівщини.

Аналогічну заяву прийнято на засіданні регіонального відділення Асоціації міст України. Як розповів «ВЗ» голова Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов, сміттєву проблему було піднято гостро, аби керівники районів разом з громадою дали добро на тимчасове зберігання відходів зі Львова на своїх територіях. За його словами, більшість міських голів Львівщини з розумінням ставляться до проблеми, але чи будуть надалі блокування з боку місцевих — покаже час. “Міські голови не можуть одноосібно ухвалювати такі рішення, - каже пан Василь. - Приймати чи не приймати зі Львова сміття, вирішують виконавчі комітети, територіальні громади”.

“У зв’язку з пожежею на Грибовицькому полігоні, яка призвела до призупинення його експлуатації, Львів і багато інших населених пунктів мають серйозні ускладнення з вивезенням сміття, - йдеться у заяві Львівського регіонального відділення Асоціації міст України. - Щоб запобігти екологічній катастрофі, необхідно знайти варіанти для тимчасового зберігання твердих побутових відходів. Ми, міські голови міст Львівської області, протягуємо руку допомоги львівській громаді. Звертаємось до керівництва держави, до керівників відповідних підрозділів державних структур з проханням конкретними справами допомогти у вирішенні цієї складної проблеми”.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив на брифінгу, що сміття у місті вивозять, однак є труднощі. Паралельно тривають роботи щодо пошуку нової земельної ділянки для облаштування полігону ТПВ і будівництва сміттєпереробного заводу. “Вже 15-й день Львів у сміттєвій блокаді, коли йде тотальна блокада по місту, щоб ми не вивозили сміття, - нарікає Садовий. - Вірю, що негідники, які задумали цю глобальну провокацію проти Львова, колись будуть знайдені і покарані. Сьогодні у мене є вісімнадцять відмов по тих ділянках, які пропонувались колись. А нові пропозиції зараз аналізують фахівці. Після кінцевого затвердження тих ділянок, які можуть бути відведені під будівництво нового комплексу, ми будемо їх давати на затвердження. Складність у тому, що потрібне не лише рішення обласного керівництва, а треба рішення рад, на території яких вони знаходяться. Тому треба багато працювати з громадами і пояснити, що вони можуть отримати великий позитив, велику кількість нових робочих місць і хорошу статтю доходу, разом з тим — максимально високу екологічну безпеку, за всіма нормами Європейського Союзу!”.

Голова Сихівської районної адміністрації, заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк додала: “Із 600 сміттєзвалищ Львівщини зараз побутові відходи зі Львова приймають лише чотири (!) полігони. Цього дуже мало. Поки машина відвезе сміття на відстань понад сто кілометрів і вернеться назад до Львова, деякі сміттєві контейнери в місті переповнені. Чотири полігони, що приймають сміття, мають підписані з перевізниками угоди, там все законно, офіційно. У сусідні області сміття, зі Львова наразі не возять. Є ще одна новина — Львівська ОДА разом з Львівською міською радою знайшли ділянку для сміттєпереробного заводу. Працюємо над технічним оформленням ділянки”. Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак сказала, що ця ділянка розташована у селі Добряни Миколаївського р-ну.

Ректор Національного лісотехнічного університету України, академік Національної академії наук України Юрій Туниця звернувся з відкритим листом до президента України Петра Порошенка, де звернув увагу на необхідність запобіжних заходів на екологічно небезпечних об’єктах усіх регіонів України. “Петре Олексійовичу, просив би вас ініціювати екстрені позапланові парламентські слухання з екологічної ситуації в Україні, а паралельно дати доручення головам обласних і районних адміністрацій та міським головам провести інвентаризацію усіх екологічно небезпечних об’єктів. Кардинальне вирішення проблем потребує також міжнародної експертизи та аудиту, залучення допомоги від міжнародних фондів та приватних структур. Україні потрібен екологічний “План Маршалла”, - написав у листі до президента України Юрій Туниця.

Фото автора

Схожі новини