Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А сміття і нині там...

Сміттєпереробний завод для Львова хотіли будувати 43 компанії з 14 країн! Відмовили усім...

“Довгограючі” перемовини мерії щодо будівництва сміттєпереробного заводу та нового полігона для вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) вийшли на фінішну пряму. За інформацією начальника управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Львівської міської ради Ольги Сивак, міська рада обрала для реалізації екологічного проекту Європейський інвестиційний банк. Йдеться про рекультивацію існуючого сміттєзвалища та будівництва нового сучасного полігона твердих побутових відходів.

«Львів став одним із українських міст, яке обрав Європейський інвестиційний банк для реалізації проекту будівництва нового сучасного полігона твердих побутових відходів, - поінформувала Ольга Сивак. - Банк даватиме фінансування під гарантії уряду (не вказала кошторису. - Авт.). Інженери банку уже були у Львові, провели передпроектну оцінку. Очікуємо на попередні висновки банку. Дуже важливо, що у співпраці все буде зроблено якісно, згідно зі стандартами Європейського Союзу”. Як розповів “ВЗ” депутат Львівської міської ради від фракції ВО “Свобода” Андріян Гутник, з екологією у Львові і далі проблеми. “Зі Львова на Грибовицьке сміттєзвалище, яке вкрай переповнене, вивозять тисячу тонн сміття на добу, - каже депутат. - Виходом міг би стати сміттєпереробний завод. Проте з незрозумілих причин чиновники міської ради не поспішають співпрацювати з компаніями, які хочуть будувати завод. До Львівської міської ради зверталися з пропозиціями 43 компанії з 14 країн світу. Усім відмовили. В Україні 96% відходів не переробляється, а просто захоронюється... Наприклад, у Європі на переробку не потрапляє лише 20% сміття”.

У департаменті житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, схоже, вирішили зняти зі себе відповідальність. Пояснили, що ці компанії зверталися до мерії протягом 2004-2016 років. Але при чому тут часові рамки?

“Основна причина, через яку не була реалізована співпраця із цими компаніями, - відсутність належним чином оформленої земельної ділянки для будівництва нового сучасного полігона твердих побутових відходів та сміттєсортувального комплексу, - розповіла директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Алла Нижник. - За цей період розглядали вісімнадцять потенційних земельних ділянок. Крім цього, частина компаній, детальніше ознайомившись зі сферою поводження з ТПВ у Львові, відмовилась від співпраці за власним бажанням. Причина — низькі тарифи на оплату послуг із захоронення твердих побутових відходів”.

А тим часом…

У Львові стартували екологічні тренінги «Сортуй сміття правильно! Стань прикладом для інших!», де дітей вчать правильно сортувати сміття — пластик, скло, папір, побутові відходи. Наразі лекції та практичні заняття проводять для учнів СШ №51, гімназії імені Симоненка та СШ №46. На черзі — усі школи Франківського району, а згодом тренінги відбудуться і по всьому місту. “Торік у Львові встановили перші «екобокси» з біопакетами для прибирання після собак та для утилізації батарейок, - розповів “ВЗ” депутат Андріян Гутник. - Упродовж цього часу склалось враження, що більшість містян не до кінця розуміють важливість сортування побутових відходів. Усі звикли викидати їх у пакет і забути. Тому виникла ідея проведення екологічних тренінгів для учнів”.

Схожі новини