Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перші кроки Національної поліції: вивіски та зарплати не змінилися

Навіть новостворені відділи комунікації поліції за звичкою продовжують називати поліцейських міліціонерами

7 листопада припинила своє існування українська міліція та почала діяти Національна поліція України. Якщо появу у липні цього року на вулицях столиці перших екіпажів патрульної поліції помітили і ще довго обговорювали чи не всі громадяни, після появи Національної поліції якихось зовнішніх змін між нею та міліцією люди “на око” не відчули. Навіть вивіски на вже не існуючих управліннях і відділах міліції наразі залишаються старими.

У тому, що міліції вже не існує, першими переконалися журналісти, які спеціалізуються на правоохоронній тематиці. Замість відділів зв’язків з громадськістю обласних управлінь міліції зведення про криміногенну ситуацію почали надсилати комунікаційні відділи поліції. Та працівники новоствореної структури, помітив, розповідаючи про роботу правоохоронців, деколи за старою звичкою називають поліцейських міліціонерами. Зарплата у вчорашніх міліціонерів, які з 7 листопада вважаються тимчасово виконую­чими обов’язки поліцейських, поки що також залишилася “міліцейською”.

Не побачите поки що на вулицях міст і правоохоронців, одягнутих у нову поліцейську форму, зразки якої вже затверд­жені Кабміном. Як пояснили у департаменті комунікації МВС, перехідні положення Закону “Про Національну поліцію” передбачають, що до 31 грудня 2016 року поліцейські можуть використовувати атрибути міліції, зокрема посвідчення, печатки та емблеми міліції і МВС. Поліцейським також дозволяється, зазначено у перехідних положеннях закону, носіння та використання форменого обмундирування міліції. “Це жодним чином не свідчить про відсутніть у них повноважень працівників Національної поліції”, - зауважили у департаменті комунікації МВС.

Щоб у суспільства не виникало сумнівів щодо необхідності реформ, кардинальні зміни не мають боляче бити по пересічних громадянах. Отож, щоб після припинення існування міліції не виникло правового вакууму, першими в штати новостворених відділів та управлінь поліції (вони вже зареєстровані як юридичні особи) зарахували працівників, які першими спілкуються з громадянами, яких обікрали чи пограбували, - працівників чергових частин і слідчих.

Припинили своє існування такі підрозділи, як УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) та УБНОН (управління боротьби з незаконним обігом наркотиків). Співробітників УБОЗ перевели в структури карних розшуків, оперативники УБНОН очікують формування БПН - Бюро протидії наркозлочинності. Та далеко не всі міліціонери-бнонівці залишаться “при справі”. Адже глава Націо­нальної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що у БПН наберуть 80 відсотків нових працівників з незаплямованою репутацією.

У рамках створення повноцінної Національної поліції триває відбір кандидатів у бійці поліцейського загону спецпризначення КОРД (корпус оперативно-раптової дії), яким замінять колишні міліцейські загони спецпризначення “Сокіл” і “Беркут”. 9 листопада, повідомив

в. о. заступника глави Націо­нальної поліції Олексій Руденко, почався другий етап відбору у КОРД - тести з фізичної підготовки. Кандидати у спец­призначенці мають пробігти за певний час крос на 2800 метрів, пройти “тест Купера” (тест на фізичну підготовку організму людини), виконати вправи з підтягування на перекладині, скласти заліки зі стрільби. Після цього кожен кандидат має випробувати на собі п’ятидобовий курс виживання.

Кандидатів у КОРД після проходження іспитів розподілять за трьома групами. Бійці першої групи в подальшому виконуватимуть функції спецпідрозділу поліції. Другою групою стануть “маршали” - поліцейські, які охоронятимуть свідків за програмою захисту. Кандидати з третьої групи увійдуть у загони, які охоронятимуть громадську безпеку під час масових заходів.

Тотальне переформатовування міліції у поліцію почнеться з переатестації всього особового складу. Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, жоден міліціонер не стане поліцейським автоматично. До атестації, розповів міністр, допустять міліціонерів, які рапортами висловлять бажання служити в поліції та до яких не має претензій служба внутрішньої безпеки. Після подання рапорту кожен співробітник пройде атестаційний конкурс, який незабаром розпочнуть з Києва та Київської області.

Керівний склад поліції під час конкурсу має пройти атестаційний тест, співбесіду, опитування із застосуванням поліграфа, а згодом пройти ще один тест - “благодійності, професійної етики та організаційної прихильності”. Співробітники оперативних і слідчих служб проходитимуть під час атестації професійний тест і співбесіду. Рядові співробітники (дільничні, рядовий склад відділень поліції) проходитимуть тест загальних навичок і співбесіду. У МВС вже створили атестаційну комісію, в яку, окрім керівництва МВС, включили міжнародних експертів та громадських діячів. Атестаційні комісії незабаром створять і в регіонах.

Схожі новини