Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без Григорія Геврика, вічного вогню та комуністичної зірки…

На своїй черговій сесії депутати Дрогобицької міської ради ухвалили рішення про демонтаж трьох пам’ятних знаків монументального мистецтва місцевого значення

Обранці ОТГ висловились за демонтаж спорудженого у 1977 році меморіалу «Вічний вогонь», а також відкритого у 1970 році пам’ятника Герою Радянського Союзу Григорію Геврику та встановленої в 1957 році на будівлі Народного дому комуністичної зірки.

На цьому, як йшлося на сесії, перегляд найменувань вулиць та інших символів, які не мають історичної прив’язки до краю І. Франка, не завершено.

Розмову про демонтаж продовжать на наступних сесійних засіданнях. Не виключено, як на цьому наполягають члени міського осередку «Просвіта», що обранці ОТГ повернуться до обговорення доцільності перейменування вулиць Л. Толстого, О. Пушкіна, М. Лермонтова, А. Чехова та І. Мічуріна.

Питання щодо перейменування цих вулиць вже обговорювалось. Сталося це під час першого перейменування вулиць та символів у Дрогобичі, яке місто отримало у «спадок» від комуно-радянської доби.

Вже тоді, у 1990−1992 рр., депутати, відповідально поставившись до своєї місії, змінили назву 92 вулиць! Тепер, коли цілий світ побачив, що «рускій мір» — це така ж сама, а, можливо, й більш небезпечна злочинна ідеологія, ніж фашизм Гітлера, ухвалили рішення радикалізувати підхід до всього того, що асоціюється із терміном дерусифікація.

Як в Україні в цілому, так і в Дрогобичі зокрема, є багато славних патріотів, які своїми досягненнями та життєвим подвигом заслужили на увіковічення. Їхніми іменами, як остаточно упевнились у місті, потрібно називати свої вулиці та площі, а не тими, хто жодного стосунку до історії та культури Дрогобича не має. Йдеться про принцип продуманої та зваженої формули, яку слід застосувати у тих випадках, коли йтиметься про увіковічення подій та пам’яті видатних постатей як міста Котермака, так і краю Івана Франка.

Читайте також: У Львові перейменують понад 30 вулиць

Схожі новини