Передплата 2024 «Добрий господар»

ВООЗ розповіла, чому штам "Омікрон" так швидко поширюється

  • 08.01.2022, 16:15
  • 924

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що поширення "Омікрону" спричинене комбінацією факторів: особливостями цього штаму вірусу, тим, що люди у світі послабили пильність й збільшили кількість соціальних контактів

ВООЗ розповіла, чому штам "Омікрон" так швидко поширюється
ВООЗ розповіла, чому штам "Омікрон" так швидко поширюється

Як повідомляє американське медичне видання «Medical Xpress», технічний керівник ВООЗ Марію Ван Керхове сказала, що людям необхідно контролювати поширення «Омікрону».

Вона зазначила, що минулого тижня у світі зафіксували рекордну кількість нових заражень COVID-19 — майже 9,5 мільйонів нових випадків. Це — рекорд, бо кількість заражень зросла, у порівнянні із попереднім тижнем, на 71%.

Марія Ван Керхове наголосила, що є кілька причин, чому новий штам став надзвичайно заразним у всьому світ.

Перша причина — мутації дозволяють вірусу легше прикріплюватися до клітин людини.

«По-друге, ми спостерігаємо ефект імунної втечі: новий варіант легше уникає імунної відповіді. Це означає, що люди можуть інфікуватися попри вакцинацію чи те, що вже перехворіли коронавірусом», — сказала вона.

Також Марія Ван Керхове наголосила, що фахівці, які вивчають його, спостерігають реплікацію цього штаму у верхніх дихальних шляхах.

«Це відрізняється від Delta та інших варіантів, зокрема — початкового штаму, який реплікувався у нижніх дихальних шляхах у легенях», — додала фахівець.

На думку представників ВООЗ, поширення вірусу також зумовлене тим, що люди стали більше спілкувалися один з одним. У громадських місцях — у закритих приміщеннях — не дотримуюються фізичного дистанціювання, особливо — взимку.

«Нам потрібно турбуватися про те, щоб зменшити вплив вірусу», — сказала Марія Ван Керхове.

Читайте також:Четверте щеплення робити не варто, — медики

Фото з відкритих джерел

Схожі новини