День кавуна: історія та рецепти
- 03.08.2021, 19:30
- 959
3 серпня в світі відзначають - День кавуна. У США його святкують як Національний День кавуна (National Watermelon Day)
Про це пише calend.
Кавун звичайний (лат. Citrullus lanatus) — це баштанна культура, однорічна трав'яниста рослина, вид роду Кавун (Citrullus) сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae).
Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м'якоть — рожева, червона, малинова, рідше — біла і жовта.
В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися приблизно у ХІІ столітті (за іншими даними — у ХІІІ столітті), а в Америку їх доставили в ХVI столітті європейські колоністи разом з африканськими рабами.
Салат з кавуном і камамбером
Інгредієнти на 1 порцію:
Сир камамбер, 125 г
Шпинат, 100 г
Кавун, 250 г
Йогурт натуральний, 60 г
Оливкова олія extra virgin, 15 г
Невеликий пучок свіжої м'яти
Тростинний цукор, цукор, сіль, перець за смаком
Приготування:
Для приготування соусу змішуємо оливкову олію, йогурт, цукор, сіль і перець. Додаємо дрібно посічену свіжу м'яту.
Готуємо шпинат: миємо, відриваємо нижню частину, залишаючи тільки листя, просушуємо. Додаємо до шпинату соус. Викладаємо шпинат з соусом і часточки кавуна без шкірки на тарілку.
Розрізаємо шайбу сиру уздовж навпіл на 2 частини. Зрізану частину посипаємо тростинним цукром, обпалюємо пальником або обсмажуємо до карамелізованої скоринки. Викладаємо зверху на базу.
Кавун з яловичиною в устричному соусі
Інгредієнти:
Фарш яловичий, 100 г
Біла м'якоть кавуна, 150 г
Часник, 1 зубчик
Устричний соус, 15 г
Соєвий соус, 10 г
Сухий чилі перець, 2 г
Цибуля зелена, 5 г
Білий перець, 1 г
Сіль, 2 г
Рослинна олія, 15 г
Приготування:
Очищаємо кавун від зеленої шкірки і нарізаємо великими скибочками. (Стигла червона частина не йде) солимо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин. Кавунова м'якоть віддасть зайву вологу, її ми зливаємо. На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло і обсмажуємо фарш і часник. Додаємо устричний соус, соєвий соус, чилі перець порізаний кільцями, білий перець, кавунову м'якоть і швидко обсмажуємо. Прикрашаємо різаною цибулею.
Домашній лимонад «Кавун-Огірок»
Інгредієнти:
Кавуновий фреш, 50 мл
Алтайський чай, 25 мл
Сироп фруктози, 15 мл
Газована вода, 70 мл
Огірок, 20 гр
Приготування:
Алтайський чай заварюємо і даємо охолонути. Кавуновий фреш, охолоджений алтайський чай, сироп фруктози і газовану воду змішуємо і додаємо нарізаний кільцями огірок.
І якщо ви ще не пробували цього літа кавуни, так як побоюєтеся можливих отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати.
Читайте також: Чому не можна купувати розрізаний кавун