Передплатити Підтримати

День кавуна: історія та рецепти

3 серпня в світі відзначають - День кавуна. У США його святкують як Національний День кавуна (National Watermelon Day)

Про це пише calend.

Кавун звичайний (лат. Citrullus lanatus) — це баштанна культура, однорічна трав'яниста рослина, вид роду Кавун (Citrullus) сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae).

Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м'якоть — рожева, червона, малинова, рідше — біла і жовта.

В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися приблизно у ХІІ столітті (за іншими даними — у ХІІІ столітті), а в Америку їх доставили в ХVI столітті європейські колоністи разом з африканськими рабами.

Салат з кавуном і камамбером

Інгредієнти на 1 порцію:

Сир камамбер, 125 г

Шпинат, 100 г

Кавун, 250 г

Йогурт натуральний, 60 г

Оливкова олія extra virgin, 15 г

Невеликий пучок свіжої м'яти

Тростинний цукор, цукор, сіль, перець за смаком

Приготування:

Для приготування соусу змішуємо оливкову олію, йогурт, цукор, сіль і перець. Додаємо дрібно посічену свіжу м'яту.

Готуємо шпинат: миємо, відриваємо нижню частину, залишаючи тільки листя, просушуємо. Додаємо до шпинату соус. Викладаємо шпинат з соусом і часточки кавуна без шкірки на тарілку.

Розрізаємо шайбу сиру уздовж навпіл на 2 частини. Зрізану частину посипаємо тростинним цукром, обпалюємо пальником або обсмажуємо до карамелізованої скоринки. Викладаємо зверху на базу.

Кавун з яловичиною в устричному соусі

Інгредієнти:

Фарш яловичий, 100 г

Біла м'якоть кавуна, 150 г

Часник, 1 зубчик

Устричний соус, 15 г

Соєвий соус, 10 г

Сухий чилі перець, 2 г

Цибуля зелена, 5 г

Білий перець, 1 г

Сіль, 2 г

Рослинна олія, 15 г

Приготування:

Очищаємо кавун від зеленої шкірки і нарізаємо великими скибочками. (Стигла червона частина не йде) солимо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин. Кавунова м'якоть віддасть зайву вологу, її ми зливаємо. На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло і обсмажуємо фарш і часник. Додаємо устричний соус, соєвий соус, чилі перець порізаний кільцями, білий перець, кавунову м'якоть і швидко обсмажуємо. Прикрашаємо різаною цибулею.

Домашній лимонад «Кавун-Огірок»

Інгредієнти:

Кавуновий фреш, 50 мл

Алтайський чай, 25 мл

Сироп фруктози, 15 мл

Газована вода, 70 мл

Огірок, 20 гр

Приготування:

Алтайський чай заварюємо і даємо охолонути. Кавуновий фреш, охолоджений алтайський чай, сироп фруктози і газовану воду змішуємо і додаємо нарізаний кільцями огірок.

І якщо ви ще не пробували цього літа кавуни, так як побоюєтеся можливих отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати.

Читайте також: Чому не можна купувати розрізаний кавун