Передплата 2024 ВЗ

Польща планує використати своє головування у ЄС для тиску на Україну щодо Волинської трагедії, — джерело

  • 19.09.2024, 15:30
  • 281

З січня 2025 року Польща пів року головуватиме в Раді ЄС, і цей час МЗС країни планує використовувати прагнення України до вступу у Євросоюз як важіль впливу щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

Радослав Сікорський. Фото РАР
Радослав Сікорський. Фото РАР

Джерела передають, що глава МЗС Польщі Радослав Сікорський радив президенту Володимиру Зеленському вирішити історичні питання із Польщею вже зараз, адже «це буде менш обтяжливо, ніж під час майбутніх переговорів про вступ до ЄС».

Позиція українських політиків щодо ексгумації жертв Волинської трагедії розчаровує Польщу, тому польське МЗС «планує конкретні дії».

Вказано, що МЗС країни «планує використати євроінтеграційні прагнення України як інструмент тиску на Київ у найближчі місяці».

«Тепер саме українці будуть звертатися до нас з різних питань. Вони вже це роблять. Наприклад, вони хотіли б, щоб Польща під час свого головування відкрила всі переговорні секції одночасно. Це було б безпрецедентно і дуже складно», — заявило джерело.

Також українські політики вважають, що процес вступу може пройти швидко через спрощені процедури ЄС після початку російської агресії. Однак на цьому етапі це не відповідає реаліям, і Києву потрібна підтримка Варшави у цьому процесі, зазначає видання.

«Ми допоможемо їм, якщо вони допоможуть нам», — зазначили у польському МЗС.

Водночас представник польської дипломатії наголосив, що «військові та оборонні питання не будуть розмінною монетою» у переговорах з Україною.

Раніше ЗМІ писали, що президент України Володимир Зеленський здивував польську делегацію, коли не найкращим чином спілкувався з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським під час зустрічі у Києві 13 вересня. Атмосфера була напруженою та «близькою до сварки».

Глава польського МЗС Радослав Сікорський закликав Україну провести ексгумацію жертв Волинської трагедії, «перш, ніж Польща вживатиме жорсткіших заходів».

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються.

Польща наполягає, що відповідальна за злочини, скоєні в 1943—1945 роках на Волині, лише українська сторона. Натомість Україна наголошує, що відповідальні обидві сторони, й вибачення має бути взаємним.


Джерело: Onet

Схожі новини