Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому не можна купувати розрізаний кавун

  • 09.07.2021, 20:15
  • 1 721

Купувати розрізані фрукти може бути небезпечно для здоров'я

Річ у тім, що в розрізаних фруктах простіше розвиватися мікроорганізмам, які можуть бути причиною харчового отруєння.

За словами технолога громадського харчування та публіциста Беатріс Роблес (Beatriz Robles), це не означає, що робити так правильно.

«Це як купувати лотерейний квиток, існує висока ймовірність, що вас це торкнеться».

Коли м'якоть фрукта нічим не захищена, більше ймовірності, що вона буде заражена.

«У фрукта є природний захист, його шкірка, коли ми цю шкірку порушуємо і розрізаємо, ми заражаємо м'якоть. Так розпочинається розмноження мікроорганізмів, якими можна отруїтися», — розповідає Льюїс Рієра (Lluís Riera), технічний директор і технолог громадського харчування консалтингової компанії SAIA .

У дині і кавуні, як і інших фруктах, можуть розвиватися будь-які патогени, що живуть в ґрунті, де вони росли: від кишкової палички і лістерії до сальмонели.

«І, хоча деякі фрукти були вимиті, після цього вони вже лежали на безлічі поверхонь, і їх уже помацати безліч рук. Це нормально, що вони брудні зовні», — пояснює Рієра.

За повідомленням Food Safety News, цього року зі споживанням динь був пов'язаний спалах сальмонельозу, заразилося понад 200 осіб в 11 країнах Європи.

Більш водянисті фрукти більш схильні до зараження, тоді як у кислих фруктів, наприклад, цитрусових, ймовірність нижча.

«Шкірка кавунів і динь товща якраз з цієї причини», — роз'яснює Рієра.

Оскільки вони ростуть в тісному контакті з землею і стикаються з великою кількістю мікроорганізмів, для захисту м'якоті вони розвинули більш жорстку і стійку шкірку.

Існує тільки один спосіб більш-менш безпечно купити розрізаний фрукт. Такий фрукт повинен зберігатися в холодильнику, а на етикетці повинна бути вказана дата і час, коли його розрізали. «Якщо ми приходимо в супермаркет і бачимо, що розрізаний фрукт зберігається при кімнатній температурі, а на етикетці вказана тільки ціна без термінів зберігання, краще його не купувати», — рекомендує Рієра.

І навіть якщо в магазині або супермаркеті цих вказівок дотримуються, розслаблятися не можна. Те, як ми веземо цей фрукт додому, також важливо, щоб уникнути зараження. Варто покласти його в пакет для заморожених продуктів, а потім відразу поставити в холодильник, як ми робимо з відбивною. «Потрібно намагатися, щоб у кімнатній температурі він був якомога менше», — радить технолог громадського харчування.

Інша проблема фруктів полягає в тому, що, на відміну від м'яса і риби, ми не піддаємо їх тепловій обробці перед тим, як з'їсти, а це єдиний спосіб позбутися від патогенів, якщо продукт ними заражений.

Тому, якщо ми купили цілий кавун чи диню, то вдома їх слід ретельно помити.

«Рекомендовано добре промити їх під водою, не використовуючи мило та чистячі засоби», — попереджає Беатріс Роблес.

На сайті Іспанського агентства безпеки харчових продуктів і харчування (AESAN) наводять аналогічну пораду, крім того, рекомендують мити фрукти навіть, якщо ми будемо їх очищати від шкірки, щоб «зараження не перейшло з ножа на продукт».

Більше того, фрукти з жорсткою шкіркою, такі як кавун і диня, рекомендовано мити спеціальними щітками, а потім добре витирати паперовими рушниками.

Фрукти, які їдять з шкіркою, а також листовий салат або овочі з їстівної шкіркою експерти агентства рекомендують занурювати на п'ять хвилин в питну воду з розчиненим у ній спеціальним харчовим мийним засобом. А потім промити чистою водою.

«Дезінфекція дуже важлива для вагітних жінок, маленьких дітей і людей з ослабленим імунітетом, оскільки вони входять до групи підвищеного ризику харчових отруєнь», — підкреслює Роблес.

Після того, як фрукти добре промиті, їх потрібно правильно зберігати. Якщо вони не розрізані, то зберігати їх можна і при кімнатній температурі, проте розрізані — тільки в холодильнику.

«Найкраще зберігати їх загорненими в харчову плівку на нижніх полицях холодильника, там холодніше», — говорить Льюїс Рієра.

Крім того, тоді менш ймовірність перехресного зараження з іншими продуктами в холодильнику.

«Розрізані кавун і диня можуть зберігатися в холодильнику чотири дні», — додає Роблес. Однак, виймаючи їх з холодильника, потрібно стежити, щоб вони не стояли при кімнатній температурі дуже довго, крім того, різати їх потрібно чистими ножами на добре промитій обробній дошці.

«Не можна залишати їх довше, ніж на годину-дві поза холодильником», — наполягає експерт.

Саме тому не рекомендовано давати дітям до школи контейнер з нарізаними фруктами. Беатріс Роблес підкреслює, що краще брати з собою «цілий вимитий фрукт, і невеликий, щоб не потрібно було різати «.

Та ж ситуація з пікніками і походами на пляж. Хіба що ми беремо з собою холодильник з льодом. І, звичайно ж, «ні в якому разі не ріжте фрукти тим ножем, що і омлет», — робить висновок Роблес.

Читайте також: Кавуни вже на прилавках: коли варто купувати ароматну ягоду

Схожі новини